Zrážka zo mzdy pri exekúcii

22. dec 2022

Ahojte, exekúciu mám zaplatenú. Môže mi zamestnávateľ urobiť zrážku zo mzdy?

zojazoja
22. dec 2022

ako? exekuciu mas zaplatenu. to znamena, ze nemas ziadnu exekuciu. tak zrazky naco by robil? ci zle to chapem?

katarinaba
22. dec 2022

Zamestnavatel vzdy dostane prikaz na zacatie exekucie - od tohto momentu je povinny ti zrazat zo mzdy povolene ciastky. Neskor dostane exekucny prikaz, na zaklade ktoreho posle uz zrazene prostriedky na ucet exekutora.
Ak si ty medzicasom exekuciu vyrovnala, exekutor o tom musi zamtela upovedomit co urcite trva isty cas. No zamtel je stale povinny zrazky vykonavat.
Pokial zamtel este peniaze neposiela exekutorovi a ten mu oznami, ze to bolo vyrovnane, tak ti zamtel na zaklade toho tie peniaze vrati spat vo vyplate.
Pokial uz zamtel peniaze poukazuje exekutorovi, ten je povinny ti ten preplatok vyplatit na ucet.
Ak sa to vsetko vlecie, treba urgovat exekutora, aby upovedomil zamtela o ukonceni exekucie.

lubkavargova1
22. dec 2022

Tak to sa spytaj svojej PAM co ti zrazila. Oni vedu evidenciu zrazok. Mas aj vyuctovanie od exekutora, ze je pohladavka zaplatena? Kontaktuj aj exekutora ak mas pocit, ze mu bola poslana splatka navyse. On je povinny ti ju potom vratit, teda zamestnavatelovi...ved hlavne ich sa pytaj, my neviem preco mas exekuciu, kolko a ako dlho trvaju zrazky zo mzdy

autor
22. dec 2022

@zojazoja exekúciu som zaplatila a dnes mi prišiel mail z práce, že mám odniesť tlačivo na zrážku zo mzdy.

alenah31
22. dec 2022

@zojazoja @autorka pokiaľ zamestnávateľ obdrží Exekučný príkaz k zrážkam zo mzdy - musí sa riadiť príkazom. nie tvojím slovom, že to máš vyplatené. Ak máš vedomosť o tom, že je exekúcia vyplatená - dones na mzdové doklad o vyplatení a zrážku ti síce zamestnávateľ urobí, ale peniaze pôjdu do tzv. depozitu. Zamestnávateľ osloví exekútora, že od teba obdržal doklad o vyplatení exekúcie a bude od exekútora žiadať Potvrdenie o ukončení - zrušení exekúcie. Na základe toho vykonanú zrážku - zrazené peniaze - z depozitu pošle na tvoj účet.

zojazoja
22. dec 2022

@alenah31 to je jasne..len autorka to uviedla až neskôr

optimistka999
19. jan 2023

Zdravím, prosím o radu, ako sa vypočítajú exekučné zrážky pri neprednostnej pohľadávke ak zamestnanec okrem mzdy poberá aj invalidný dôchodok. Výška mzdy je 460 EUR a výška ČID je 314 EUR. Zamestnanec má 2 vyživované osoby.

alenah31
19. jan 2023

@optimistka999 pokiaľ si mzdárka - teba ID nezaujíma - zrážku vykonajú - pokiaľ je ID vo výške kedy je možné urobiť zrážku aj z neho - priamo v SP. Ty robíš zrážku iba zo mzdy a výška zrážky tiež závisí na výške príjmu, ktorý zamestnanec v danom mesiaci dosiahne čiže každý mesiac bude v inej výške. Exekúcia sa vykonáva z čistej mzdy a keďže je neprednostná bude 1/3. Zo sume - ak beriem, že 460€ je v hrubom a pri dvoch vyživovaných osobách - neviem či mu vôbec nejaká zrážka vyjde.

optimistka999
19. jan 2023

@alenah31 Ďakujem za info Alenka, ja nie som mzdárka, preto ma zaujíma, že či a v akej výške by sa vykonávali zrážky aj z ID