Znalosť v čítaní technickej dokumentácie

20. máj 2022

Zdravim, dostala som ponuku prace, naozaj lepsie sko mam teraz, no je potrebne mat znalost v citani technickej dokumentacie. Aspon zaklady.

Chcela by som sa spytat, je tu niektora z vas, ktora to vie, respektive by vedela tie zaklady nejsk vysvetlit? samozrejme pozeram aj na nete, ale predsa, ludskym slovom to je zmysluplnejsie 🙂
bola by som velmi vdacna, pripadne ak by niekto mal nejake materialy, naozaj stacia zaklady 🙂

viestta
20. máj 2022

Kúp si učebnicu technického kreslenia pre stredné školy, naučíš sa čítať výkresy. Podľa toho či sa jedná o strojarinu, stavebníctvo alebo elektron si vyber učebnicu.

deti95060810
20. máj 2022

ja viem... ak niečo potrebuješ, dokážem napísať, len to je ťažko vysvetľovať úplne všetko od piky.... na techn. školách je to učivo na niekoľko rokov

dagmarovita
20. máj 2022

Ak to veľmi chceš, skús osloviť a zaplatiť doučovanie od učiteľa, uciteľky z priemyselnej strojárskej školy, stavebnej odbor stavba čo učia také predmety napr. technické kreslenie. Mozno sa na to dajú.

petronellla87
20. máj 2022

Suhlasim ze najlepsie by mala keby si zaobstaras daku ucebnicu technickeho kreslenia...urcite to nie je ziadne stiepenie jadra naucit sa to rozhodne da🙂 Prve vsimas razitko na vykrese tam mas napisany nazov suciastky, aktualnu rev.vykresu a material...a ptm si vsimas co mas nakreslene...koty, tolerancie, radiusy, drsnost....aka je to pracovna pozicia? Niekde ked chcu zaklady staci vediet precitat to razitko😆

autor
20. máj 2022

@petronellla87 ide o strojarinu, pozicia team leadra. pozaduju zaklad citania technickej dok. a merania. Cize neviem, ci mi staci len vediet co sa na tom obrazku nachadza a podls toho potom vediet to poskladat? 😂

autor
20. máj 2022

@deti95060810 mozem ss?

petronellla87
20. máj 2022

Team leader coho?🙂 Ked meranie, tak daka vystupna kontrola alebo kvalita? Uz si robila v strojarine niekedy?

slovakboy
20. máj 2022

Najlepšie je zohnať si z nejakeho podniku súčiastku a k nej výkres. Spolu s učebnicou technického kreslenia sa to dá relatívne rýchlo naučiť. Potrebuješ očami vidieť kontúry súčiastky. Odfiltrovať očami len plne hrubé čiary. Tenké plné čiary patria ku kótam. Plus potrebuješ poznať princíp zobrazovania existuje ich niekoľko ale v praxi sa používa len jeden najjednoduchší - tzv. pravouhlé zobrazovanie. Plus ešte vedieť niečo o rezoch a mierkach. Plus zobrazovanie detailov. Výkres hodiniek môže byť veľký ako DIN A0 a naopak výkres auta zjednodušený aj na DIN A4. Potom by si mala vedieť niečo o skladaní výkresov ich pečiatke. A o tom že jedna súčiastka môže mat viac výkresov alebo jeden výkres viac listov. Zaplať si doučovanie u učiteľa a za takých 10-15 hodín sa to naučíš tak aby ti to pre tvoju funkciu úplne stačilo.

viestta
20. máj 2022

Ak aj meranie, tak to naozaj treba vedieť čítať výkres. Na druhej strane, nie je to kvantová fyzika, dá sa to naučiť. Ak máš základy geometrie, vieš čo je narys, pôdorys a bokorys, staci vedieť čítať kóty a všetko čo je na výkrese dolezite

petronellla87
20. máj 2022

Inac este ma napadlo ze mozno logickejsie nez z ucebnice by si sa to naucila keby mas v okoli niekoho kto vie pouzivat Solid, Inventor atd neviem co sa vo firme pouziva ze by ti ukazal toto je 3d model taketo ma party, takto si stade part vytiahnem, takto sa robi vykresovy pohlad...

autor
20. máj 2022

vdaka za rady !