Chcela by som sa opýtať,mám pracovný pomer na dobu určitú no bude mi končiť v 17tt . Ostávam na pn kvôli náročnej práci po skončení pracovného pomeru sa hlásiť na ÚP ?,Kto mi bude platiť materskú a rd . Ako v tomto prípade postupovať
@alenah31 čiže ak to správne chápem,ak by som mala nastupovať na materskú v inom prípade..nemám teda nárok? ospravedlňujem sa ak som zle pochpila v tomto sa ešte moc nevyznám.. napríklad keby mi končí zmluva a mám ešte len na MD nastupovať?.. len sa chcem informovať ako všetky tie veci fungujú
@alenah31 niekde som aj čítala,že pokiaľ nemôžeš ísť na MD ,nemáš nárok potom ani na rodičovskú
@luciik2111 ak máš splnenú podmienku aspoň 270 dní NP za posledné 2 roky nárok na materské mať budeš či už na ňu nastúpiš z PN, z OL či rovno zo zamestnania🙂 Tebe skončí PP - stále budeš na PN aj dostávať nemocenské - najskôr 8 týždňov pred pôrodom - ak máš do skončenia PP tých 270 dní NP - nastúpiš na MD.
@luciik2111 ale jasné, že máš nárok na RP - každý má na rodičovský príspevok nárok. Akurát ak si nemala pred RD nárok na materské tak budeš dostávať rodičovský príspevok počas RD nižší o 100€, ak by si pred RD mala aj materské tak RP by bol ten vyšší.
@alenah31 veľmi ďakujem
@luciik2111 pokiaľ ostávaš na PN až do nástupu na MD resp. RD (ak na MD a materské nárok nemáš) tak sa nehlásiš nikde, si skrátka na PN. Materské aj RP vždy vypláca štát - materské SP nakoľko to ide z NP, RP vypláca ÚPSVaR. Pokiaľ ale máš nárok aj na podporu - tak po ukončení MD sa prihlás na ÚP a požiadaj o podporu a až následne choď na RD. Ak podporu nevyčerpáš do 2 rokov od ukončenia PP - prepadne ti. Počas doby čo ty budeš na ÚP a poberať podporu môže RP poberať otec dieťaťa (pričom môže normálne ďalej pracovať).