Zmluva na dobu urcitu a tehotenstvo. Myslite si ze by mi zmluvu zmenili na dobu neurcitu?

bonusko
1. okt 2019

Povedzme, ze jedna zena si nasla pracu teraz v Oktobri v Henkelu Ssc v BA. Zmluvu dostala na dobu urcitu (1 rok) ale povedali jej ze ked bude vsetko ok, dostane po rok zmluvu na dobu neurcitu. Co ked sa zena otehotne povedzme v decembri ? Myslite si ze by ta zena dostala buduci rok tu zmluvu na dobu neurcitu alebo by jej to uz kvoli tehotenstve nedali? Sorry ked mám gramaticke chyby, slovencina nie je moj materinsky jazyk.

vulka
1. okt 2019

Myslím, že by nedali. Načo by im bola pracovníčka, ktorá je na materskej.

loginexistuje
1. okt 2019

ak by bola super atd tak vo vynimocnych pripadoch aj ano, ale vacsinou nie. Ak ale teda nastupi v oktobri a v decembri otehotnie tak to sa ani nezabehne tak to potom treba ratat skor nie.

jeanne14
1. okt 2019

@bonusko Nedajú na neurčito. Mala som to tak, v marci mi končila zmluva mali mi ju dať na neurčito, ale vo februári som oznámila tehotenstvo, musela som kvôli nočným smenám. V marci mi ju len predĺžili do konca oktobra. Aspoň boli v tomto super, že mi vyšla materská.

bonusko
autor
1. okt 2019

Problem je ze manzel ma uz 39 rokov a ja 29. On uz nechce viac cakat caka pre to dieta uz privela a zmluvu som dostala dnes a dnes som to videla ze je to tak . Teraz neviem co mám robit..dat hned vypoved alebo cakat co bude. Nechcem ani ohrozit moje manzelstvo ale ani nechcem byt bez roboty. :( aj ja si myslim to iste ze by som nedostala zmluvu na dobu neurcitu dakujem za odpovede

bonusko
autor
1. okt 2019

@jeanne14 a bol to henkel alebo iny zamestnavatel?

jeanne14
1. okt 2019

@bonusko iný zamestnávateľ ale podľa mna je to úplne jedno. Všade to tak je. Mám kamarátky na ktoré v inej robote nebrali ohľad či bude mat materskú či nie, proste nepredĺžili ďalej zmluvu. Mne ju aapon do toho oktobra. Aj keď som bola v práci už len do maja potom pn kvôli problémom.

olifcek
1. okt 2019

@bonusko nepredlzia... a az by si bola neviem aka super, tak si Ta mozu vziat az sa budes chciet vratit...

jeanne14
1. okt 2019

Asi by som to riešila až keď to bude aktuálne, keď budeš tehu atď. Ak budú spokojní kľudne ta vezmú aj po materskej.

mima1
1. okt 2019

@bonusko teraz to neries mas zmluvu a vyckaj. Mozno otehotnies az za rok nevies. Mozno o mesiac uvidis

bonusko
autor
1. okt 2019

Preto neviem co robit lebo ja by som sa dochadzala z viedne kazdy den lebo buduci rok sa stahujeme naspat na SR ale este nevieme kedy. Ale zatial na slovensku nemam ziadneho gynekologa, nic a potom, ked to bude aktualne neviem, ci by som musela ist na urad práce na SR (keby sme zili este stale tu v rakusku) alebo na urad prace vo viedni... je to dost komplikovane prave preto neviem ci si mám vziat to riziko a potom uvidim kedy sa stahujeme kedy budem byt tehotna atd. alebo mám to nechat a hladat si pracu tu vo viedni. Tu vzdy daju zmluvu na dobu neurcitu. Neviem neviem co mám robit

bonusko
autor
1. okt 2019

@mima1 ano mas pravdu ale keby som nasla pracu tu vo viedni na dobu neurcitu, bola by som zabezpecena. Na SR nie. Tak by si to neriesila?

nikpa
1. okt 2019

@bonusko Veď ešte nie si ani tehotná a už robíš závery a píšeš o výpovedi. Ako vieš že sa ti podarí hneď otehotnieť? Kľudne to môže trvať niekoľko mesiacov a kým na tebe bude vidieť že si tehotná a nieco v práci zistia, môžes už mať zmluvu na dobu neurčitú. A manžel by mohol počkať pár mesiacov keď čakal doteraz, snáď sa s tebou kvôli tomu nerozvedie, nechceš od neho aby čakal roky, mohol by byť trošku tolerantnejsi k tebe. Žiadna firma ti nedá zmluvu na dobu neurčitú počas tehotenstva... A hľadať si potom po materskej novú prácu s malým dieťaťom nie je vždy jednoduché.

ukulela
1. okt 2019

@bonusko pozri - pises, ze sa planujete vratit na SVK - takze praca vo Viedni na neurcito asi neppripada v uvahu, ci?teraz - riesite, ci bufes mat narok na matersku?ak chlap zarobidost, tak riesit nemusite, ale ak nie, tak si to premysli/pozistuj.
a dalej - preco by si mala davat vypoved, ak otehotnies? ved by si odrobila, kolko by sa dalo a potom by sa ti zmluva jednoducho skoncila.

lula313
2. okt 2019

@bonusko podľa mna si zbytočne robis starosti dopredu. Skoro všade davaju zmluvu na rok a potom predlžujú. U nás je to tak, že keď sa zamestnanec osvedčí a zmluva má vypršať povedzme 31.12., už v septembri davaju podpísať zmluvu na dobu neurčitú, aby si poistili, že zamestnanec zo dňa na deň neodíde bez toho, aby zan mali náhradu. Čiže ak by si s tehotenstvom pockala polroka, tak to “stihnes”, než to stihnes oznamit. Ďalšia vec je, že sa Vám hneď nemusi podariť, mám same kamosky v okoli, ktorým sa už nedari 1-2 roky. Takze moja rada je, normálne nastúp do prace, par mesiacov sa zabehni, ak otehotnies hneď, budeš z pohladu Sociálnej poistovne v ochrannej lehote, aj keď ti po roku skončí zmluva a nárok na matersku ti vznikne(nebudeš však spĺňať podmienku pre tzv “retazovy porod” pri dalsom tehotenstve).

dskjhfdlkdjhl
2. okt 2019

@bonusko Treba riesit to, co je aktualne, nie to, co by bolo, keby bolo.

herodias
2. okt 2019

Kamoška tak mala. Otehotnela v júni, zmluvu mala do decembra. Tehotenstvo tajila a keď jej v decembri dali na neurčito, tak im to oznámila. Ale nechápem, že si to nevšimli.

mima1
2. okt 2019

Urcite to neries ani tak. Zober co je a hotovo. Medzi tym si predsa mozes hladat pracu inde. Aj ked sa chcete vratit na sk tak nevidim dovod ani nato. Ked budes vediet ze idete na sk najdes si hned aj dr a ostatne vyriesis tiez

ysseba
2. okt 2019

Nečítala som ostatné príspevky. Ale myslím, že by jej nedali zmluvu na dobu neurčitú. Najmä nie v takej spoločnosti akou je Henkel. Inak aj ja som to tak mala. Povedzme v máji mi mali dať zmluvu na dobu neurčitú a ja som už vedela, že som tehotná. Veľmi som zvažovala čo urobím, hlavne mi bolo blbé to, že riaditeľkou bola moja kamarátka. Na druhej strane to bola verejná správa, takže to bola moja výhoda. A čo som urobila? Povedala som si, že v živote som dosť brala ohľad na druhých ľudí a aspoň raz budem myslieť výhradne len a len na seba a svoju rodinu. A tak som podpísala zmluvu na dobu neurčitú, no 😀 Povedala som si, že žena je oficiálne tehotná AŽ keď má potvrdenie od lekára - teda tehotenskú knižku. To som ja v čase podpisu ešte nemala, ešte ani dobrý mesiac po podpise, tak prečo by som bola povinná niekomu niečo oznamovať čo vlastne ešte nie je ani oficiálne potvrdené? Ale musím uznať, že som mala riadne stiahnutý krk keď som išla oznámiť tehotenstvo... 😀 Ako som písala - bola to verejná správa, takže tam to nikto nebral tak "osobne" alebo ako to popísať ako v súkromnom sektore. Kto pracuje v štátnej/verejnej správe, tak asi vie o čom hovorím.... Tej kamoške riaditeľke som to potom zvlášť vysvetlila, ale aj ona to brala úplne normálne a že či som normálna, že mám výčitky, že úplne v pohode a že aj ona by to tak urobila. Tak vtedy mi veľký kameň padol zo srdca 🙂 No a pomaly ale isto sa blíži čas kedy mi končí rodičovská dovolenka. Bola som na dvoch po sebe. A vieš aká som rada, že sa mám kde vrátiť? 🙂 Hoci už je tam všeeetko pomenené, aj tak som rada, že mám miesto. Že posledné mesiace si môžem užívať rodičovskú naplno a že nemusím do toho sedieť na Profesii a hľadať prácu, chodiť na pohovory a pod. 🙂

saja1
2. okt 2019

U nas vo firme sa stalo ze predlzili, tak nie je to nemozne, ale nepravdepodobne