Zmluva na dobu určitú a tehotenstvo

vanesatasarova1
2. máj 2023

Dobrý deň. Som tehotna a 19.5 idem doktorke ktorá mi dá predpokladám papiere pre zamestnávateľa. Chcem sa spýtať keď mi zmluva na určito konci 31.5 a nová na neurčito sa podpisuje dva týždne pred tým je môže že po podpísaní zmluvy a priložením papierov skor ako je napísaný termin v zmluve ma môže vyhodiť keď na zmluve bude že nadobúda platnosť 31.5?
Alebopapier od doktorky sa dá dať aj neskôr ? Ďakujem

jj298
2. máj 2023

@vanesatasarova1 papier od doktorky nosiť ani nemusíš. iba ak by si na základe neho niečo nárokovala, napr. inú vhodnú prácu. kedy oznámiš zamestnávatelovi že si tehotná je len na tebe.

vanesatasarova1
autor
2. máj 2023

@jj298 aha lebo niekto vraví že sa to musí. Že ak sa to utajuje môže ma hneď prepustiť 🙂

jj298
2. máj 2023

tak ano, keď sa priznáš si v ochrannej lehote a teda ťa nemože vyhodiť (ak by si mala zmluvu na dobu neurčitu) ale je možné, že ti kvoli tomu nepredlži aktuálnu zmluvu. neviem akú máš náročnú prácu a či ju možeš vykonávať aj ako tehotná.
nemože ťa hned prepustiť ak neporušíš pracovnú disciplínu. može ti len nepredlžit pracovný pomer.
neviem, či to vysvetlujem dost zrozumitelne:D

petamich
2. máj 2023

oznamit tehotenstvo mozes prakticky kedykolvek, najneskor mesiac pred nastupom na matersku - ale kym to pisomne neoznamis, tak nie si v ochrannej lehote a ano mozu ta prepustit na druhej strane ale, kedze mas zmluvu na dobu urcitu a ked im to oznamis, pokojne ti ju mozu nepredlzit 🤷‍♀️

tak su to treba zvazit, vela zamestnavatelov oceni korektnost, ked im to oznamis pred predlzenim a predlzia aj tak a vela su akoby som to....no skratka nepredlzia a preto, zeny mlcia, kym nie je zmluva ista

vanesatasarova1
autor
2. máj 2023

@petamich aha čiže môžem papiere dat v podstate až keď mi nadobudne zmluva platnosť. Ak chápem je to len čisto na mne. Hlavne sa teraz neprerieknut 😀ďakujem 😊

jj298
2. máj 2023

@vanesatasarova1 presne tak

darkswan
2. máj 2023

@vanesatasarova1 mozes, ale asi potom sa umerne k tomu aj budu k tebe spravat🤷‍♀️korektnost sa stale nosi

zooeynka
2. máj 2023

@darkswan to jej moze byt ukradnute co si pomyslia vo firme....korektnost hadam nebude klast pred svoje zaujmy

olimuc
2. máj 2023

Nemusis im to povedat hned, staci ked ty uznas za vhodne, ale po RD sa ta skor alebo neskor zbavia. Takze ak Ti nejak na tom zamestnani nezalezi, tak je to ok.

jana0215
2. máj 2023

@vanesatasarova1 koľké ženy to do 5-6 mesiaca nepovedia ani rodine, pre istotu, ak by to nedopadlo dobre... a veľa žien ani nevie, že sú tehotné prvý trimester. V koľkom si mesiaci, je na tebe už tehotenstvo vidno?

darkswan
2. máj 2023

@zooeynka aj to je postoj, verim, ze sa potom nerozhorcujes ak sa k tebe niekto sprava nekorektne…ale Ano je to take slovenske

bluka2
2. máj 2023

Nič nekorektne na tom nevidím, ak im to oznámis až po predĺžení zmluvy.
Ja som naposledy tehotenstvo oznámila mesiac pred nástupom na materskú 😉

zooeynka
2. máj 2023

@darkswan v zahranici su ludia korektni, ked "je to take slovenske"? Je to len specialita slovakov? Ty si tiez slovenka? Tak si nekydaj na vlastny narod.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
darkswan
2. máj 2023

@zooeynka v odrbavani systemu vedieme;)

lienka.7
2. máj 2023

@mamula20 toto je inak krásny príklad 👌 a este aj hneď pre istotu na PN. Ver tomu, ze po RD by si letela ako prvá.

ailiba
2. máj 2023

@vanesatasarova1 myslis potvrdenie o tehotenstve? To nemusis dat vobec, len potom nemas narok na ulavy, ktore z toho vyplyvaju a obmedzenia (ak vobec nejake su). Daj ich kludne po termine.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
2. máj 2023

@mamula20 takže v podstate si to naschvál ako tak ťahala, kým si nedostala zmluvu a potom sa na nich jednoducho vykaslala 👌 ako som napísala, sla by si potom ako prvá.

jana0215
2. máj 2023

@lienka.7 akože mne tak isto príde vychcané nepredĺžiť zmluvu, keď je žena tehotná. To je také slovenské.. Potom sa nečudujem, že to ženy takto robia.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
2. máj 2023

@jana0215 presne preto, ze to ženy takto robia, preto sa aj zamestnávatelia takto istia. A ešte sa hneď hodia aj pre istotu na PN.
Ale aj tak im to nie je nič platné, zvyčajne ich hneď po návrate aj prepustia. Ale ok. Každý robí ako vie.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
2. máj 2023

@mamula20 OK, vsak si ho užívaj. Aj s pocitom, že si zamestnavatelovi takto "presla" cez rozum. Len vieš, oni si to zvyčajne pamätajú. A ja píšem o tom, ze ty si to uz dopredu vedela, vedela si ze nebudeš viac robiť, a aj to si ťahala iba takto umelo, vyslovene ucelovo. Snáď si potom nájdeš pracu, kde potom neprejdu cez rozum zase takto tebe. Aby si to pochopila.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
2. máj 2023

@mamula20 píšeš, že kolegyne o tom vedeli a pomáhali ti. To ti koľko pomáhali? 2-3tt? Im si nebodaj hneď test ukazovala? A tiez 2tt kvoli zmluve?Nejako sa v tom uz zamotavas... ale ok. Nechajme to tak. Užívaj si tehotenstvo.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zooeynka
3. máj 2023

Boze baby....ja nerozumiem tym utocnym(zavistlivym)komentarom proti tehotnej zene. Komentovat ze toto je vychcanost a "take slovenske"je ubohe, akoby zeny boli uplne ohlupnute a mali mat nejaku solidaritu k firme, ktory by ich bez mihnutia oka vyhodil a zariad sa zena ako chces. Ved to je prave vychcanost zamestnavatela, ze zbavit sa tehotnej, alebo matky s malymi detmi, lebo predpoklad castych OCR. A zeny su tak hlupe(poniektore)a budu tu apelovat na svedomie a solidarnost....

lienka.7
3. máj 2023

@zooeynka zamestnávatelia sú práve takí preto, lebo to ženy vyuzivaju/zneužívajú. Pre nic ine.
A zaujímavé ze "kedysi" nebol problém, ze? Materska rok, potom dieta do jaslí, a sup do prace (teraz neriesim ci su/nie su). A teraz? Žena PN pomaly od oplodnenia, lebo čo ak, a najlepšie na RD pomaly do 18tky. No lebo ona je matka. Detto OCRky, vidíme aj tu všetky tie pandemickej nezmysly by poberal ale do roboty nič. Hm?
Vieš, minca má vždy 2 strany a treba sa na ňu pozrieť z oboch. Ja byt zamestnavatelom autorky, tak poletí hneď ako sa dá. A píšte si tu o mne co chcete.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz