Ahojte. Môže zmluva na dobu určitú trvať 4 roky?
@zmrzlinka2021 ZP hovorí, že nemôže, to viem.
Nie nemôže. Zákonník práce v § 48 ods. 2 ustanovuje, že pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Zároveň ho možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Na ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky sa teda vyžaduje vecný dôvod. Vecné dôvody sú v Zákonníku práce v § 48 ods. 4 ustanovené taxatívne, teda iný vecný dôvod, ako ustanovuje Zákonník práce neprichádza do úvahy. Takýmto vecným dôvodom je napr. zastupovanie počas MD, RD kedy PP na dobu určitú trvá viac ako 2 roky.
Budeš mat PZ na zastupovanie?
Autorka,
ak zakonnik prace hovorí ze nie, k čomu smeruje tvoja otázka teda?
Kazdy v tomto state je povinny sa riadit zákonmi.
Aby som to objasnila baby, týka sa to rodinného príslušníka, ktorý teda k 31.8.2024 končí v zamestnaní, ktoré trvalo 4 roky (!) a bolo mu od zamestnávateľa povedané, že on mu výpoveď nedáva, vraj iba mu nepredĺži zmluvu 🤦♀️
Ja som sa to dozvedela dnes, keď sme spolu volali a teda zostala som maximálne vytočená, lebo po 4 rokoch by mala tá osoba (sestra) nárok na dvojmesačnú VL aspoň, nie takto ju vykopnú za päť dvanásť iba tak, že jej nepredĺžia zmluvu....
Lenže nepredlzenie zmluvy nie je výpoveď.Zmluva jej konci a zamestnávateľ ju nepredlzuje
@doriiis to by bolo v poriadku. Ale môže zmluva na dobu určitú trvať 4 roky?
Žiaľ deje sa to častejšie ako by si človek myslel, zamestnávatelia to obchádzajú neviem či zmenou pozície alebo novou zmluvou ale za to si môže zamestnanci sami. Každopádne zmluva na dobu určitú nemôže trvať 4 roky
A nepodpisovala po dvoch rokoch novu zmluvu na ďalšie 2 roky?
@kris_tin257 musím sa jej spýtať, či jej nepozmenila zmluvu. Aby si to naštudovala a samozrejme, že za to si môže každý zamestnanec sám, ja viem 😔
@doriiis neviem, spýtam sa jej. Ale podľa mňa nie. Je to súkromník. Nie je to žiadna veľká firma.
Všetko sa môže. Na Slovenskej akadémii vied už pomaly ani nevieš dostať inú zmluvu ako na dobu určitú (pre pozíciu vedecký pracovník)
Predlžovanie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na dobu určitú medzi tým istým zamestnávateľom a zamestnancom nad zákonnú dvojročnú hranicu je možné, ak existuje dôvod na jeho predĺženie vymedzený v ustanovení § 48 ods. 4 Zákonníka práce, a to:
a) zastupovanie zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,
b) vykonávanie prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,
c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),
d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.
Úplne zbytočná diskusia, keďže na všetky otázky odpovedáš, že nevieš. Zistí presné informácie, alebo daj sem prefotenú zmluvu a potom môžeš dostať relevantnú odpoveď.
@autorka je to vysoka skola alebo vedecka institucia? Lebo tam je to bezne, ze zmluvy su iba na dobu urcitu a vzdy po istom case musi ist clovek na novy konkurz.
@tiika nie, nezastupovala nikoho.
Nie nemôže a sestra nech si pozrie čo presne podpisovala a koľkokrát. Ak chces relevantnú odpoveď musíš mať úplne info najideálnejšie zmluvu z vyskrtanymi osobnými udajmi
V tom prípade, ak ide podvedenie, snažila by som sa minimálne vyjednať odstupne/odmenu pri skončení PP. Inak právnik a súd pre neplatné skončenie do 2 mesiacov a to bez pardonu. Skús pozrieť napr.
https://www.akmv.sk/neplatnost-skoncenia-pracov...
Co hovorí zákonník práce?