Zmluva na dobu určitú

22. máj 2024

Ako to prosím funguje, keď mám v práci zmluvu na rok a už nechcem ďalej pokračovať, musim ich dopredu upozorniť, že odchádzam? Čisto z právneho hľadiska. Či proste blbo povedané skončí zmluva a už nemusím prísť do práce?

ms_green
22. máj 2024

Čisto teoreticky áno, keď nemáš zmluvu už tam nepracuješ. Prakticky to ale takto nefunguje. Štandardne nejaký čas pred koncom zmluvy (záleží aká firma, niekde je to mesiac, nikde dva týždne) za tebou niekto príde a spýta sa či chceš predlžovať zmluvu. Väčšinou sa to považuje dosť za formalitu, lebo sa tá zmluva predĺži, je to jeden podpis.
Ak ale zmluvu predĺžiť nechcú tak prídu väčšinou skôr aby si si mohla hľadať niečo iné. Ak nechceš predĺžiť zmluvu ty je slušnosť prísť s nejakým predstihom aby našli nového kolegu a zaučili ho na tvoje miesto kým odídeš. Nie je to tvoja povinnosť ale funguje to tak. Každopádne mysli na to, že ak máš nejaké veci typu pracovný počítač, telefón, uniforma alebo čokoľvek iné tak to musíš vrátiť do dátumu koncu zmluvy. Plus dňom kedy ti "padne zmluva" si už musíš platiť zdravotné poistenie sama.

chrobak7
22. máj 2024

PResne, ako napísala ms_green . V podstate skončí zmluva, končíš pracovný pomer. Ale patrí sa, keď nechceš ďalej pracovať, oznámiť to vopred.

nelca84
22. máj 2024

@ms_green ked jej skonci zmluva, tak sa asi zaeviduje na urade prace. Preco strasis s platenim poistenia?
@autorka ano, ked ti skonci zmluva, uz nemusis ist do prace. Ak bude zamestnavatela zaujimat, ci chces pokracovat alebo nie, pride za tebou aj sam. Ak nepride, tak asi ani on s tebou uz nepocita...

ms_green
22. máj 2024

@nelca84 Nikde nie je uvedená, že autorka chce ísť do inej práce, evidovať sa na úrade alebo byť dobrovoľne nezamestnaná. Len som poukázala na to že už za ňu neplatia zdravotné ani žiadne iné poistenie. Ak sa zaeviduje áno budú za ňu platiť oni.

Zaujímavá reakcia ale. V príspevku nie je uvedené kedy autorke končí zmluva. Ak 1.6 tak s ňou veru asi nerátajú ale o je to veľmi neseriózna firma. Ak 1.7 tak to s ňou ešte vôbec nemuseli riešiť ak doteraz nedala žiadny signál, že nie je spokojná a plánuje nepredĺžiť. Každopádne by som asi nechcela skončiť v práci s tým, že sa vyparím. Nechať za sebou spálené mosty ke zvláštne. Tiež si potenciálny budúci zamestnávateľ môže overiť u terajšieho nejaké veci a asi nebudú nadšení keď sa dozvedia, že "len tak zmizla". Ale to je asi vec názoru.

nelca84
22. máj 2024

@ms_green prilis to prezivas. Zakonnik prace hovori, ze pracovny pomer dohodnuty na urcitu dobu sa skonci uplynutim dohodnutej doby. Bodka.
Ak niektora strana chce vyvinut nejaku aktivitu, tak moze. Ale nemusi.

lakebabe
22. máj 2024

Ako dlho ti zmluva trva? Zmluvy na dobu určitu môžeš mať dokopy maximálne na dva roky spolu. Ak je to nad dva roky a zamestnávateľ ti určí prácu na čas potom, automaticky prechádzas na dobu neurčitú podla ZP. Takže pozor na toto.
Určite odporúčam zamestnávateľa oboznámiť s tým, že nechceš pokračovať ďalej a ukoncit oficiálne pracovno pravny vzťah.

bennn
22. máj 2024

Ak nič nepodpíšeš, resp. ti zamestnávateľ neponúkne predĺženie, tak tam dňom konca zmluvy prestávaš pracovať. Je to zodpovednosť zamestnávateľa, nie teba. Ak ťa tam chce, tak ti zmluvu ponúkne.

autor
23. máj 2024

Dakujem za odpovede, v práci nie sú najkorektnejší, naťahujú nás, mne zmluva končí až o dva nesiace, ale videla som u kolegov,ako do posledneho dna nevedeli, čo bude ďalej