Zmluva na dobu určitú 1 rok a následná PN

jarkagrm
29. aug 2024

Dobrý deň, potrebujem poradiť
Pracovala som 1 rok, zmluva bola na dobu určito, môžem po skončení tohto pracovného pomeru ist na PN? Kto mate s tým prosím skúsenosti? A ak áno komu odovzdávať ten papier o PN na sociálku? A kedy sa pôjdem zaevidovať na úrad práce až ked mi skončí PN alebo to mam riešiť súčasne s PN?
Dakujem

markusrasford
29. aug 2024

@jarkagrm môžeš ísť na PN. Budeš v ochrannej lehote PN ku môžeš odovzdať na sociálnu a keď ukoncis PN sa zaevidujes na úrade práce. Maródke môžeš dlho až jeden rok.

melanta
29. aug 2024

@jarkagrm ak pôjdeš na PN do 7 kalendárnych dní, budeš mať PN platenú. Ak by si išla neskôr, bude neplatená.
@markusrasford nie je pravda, že na PN môže byť rok. Platená je štandardne rok. Ale následne na neplatenej PN môže byť človek tak dlho, ako to vyžaduje diagnóza a liečba.

markusrasford
29. aug 2024

@melanta ja som myslel platenú. Prepáč keď sa ta to dotklo.

melanta
29. aug 2024

@markusrasford mňa sa to nedotklo. Ale bola to zavádzajúca informácia pre autorka, keďže si napísal, že PN môže byť rok.

markusrasford
29. aug 2024

@melanta autorke to nevadilo. Tebe to vadilo. V mojom okolí nepoznám ľudí ktorí po roku platenej PN boli naďalej na PN neplatenej ale ty určite poznáš veľa ľudí čo to tak robia.

melanta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
29. aug 2024

@markusrasford mimochodom, bola som onko pacient. Na onkológii som veru stretla pár ľudí, ktorí boli na neplatenej PN, pretože boli PN dlhšie ako rok. Buď rád, že si takýchto ľudí nemusel nikdy stretávať.

mamina7070
29. aug 2024

PN dlhsia ako jeden rok vobec nie je bezna vacsina sa naozaj k roku ukoncuje a skor sa odporuca vybavenie ID v dostatocnom predstihu

@jarkagrm papier sa uz dnes nedava a tvoju PN bude vyplacat socialna poistovna od prveho dna ak nastupis na PN v ochrannej lehote do sedem dni od skoncenia prac pomeru

markusrasford
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
markusrasford
29. aug 2024

@mamina7070 totálne si to vystihla. Ďakujem

lilinka88
29. aug 2024

@markusrasford v konečnom dôsledku ani ten rok nemusí byť platená...

markusrasford
29. aug 2024

@lilinka88 to sa ako dá?

lilinka88
29. aug 2024

@markusrasford ak v poslednom roku bola čerpana PN a nemocenské poistenie od konca poslednej PN po začiatok novej netrvalo aspoň 26 týždňov

jarkagrm
autor
3. sep 2024

Ďakujem za odpovede a ešte sa chcem spýtať či sa mám prihlásiť aj na zdravotnú, ze som na PN