Zmluva na dobu neurčitú cez agentúru a snaha agentúry ukončiť pomer počas materskej

silviu
7. mar 2016

dobry,
prosim ak by vedel niekto poradit. manzelka je na materskej, tretie babo, zamestnana je cez agenturu so zmluvou na dobu neurcitu. uzatvorena dna 29,02,2008

pri poslednej komunikacii s agenturou, manzelku informovali ze vraj sa zmenili zakony a ze bude musiet podpisat novu zmluvu na dobu urcitu jeden rok.

to by znamenalo ze manzelka, od januara na materskej, by teraz vo februari podpisala zmluvu na jeden rok a o rok by sa stala nezamestnanou.

nezda sa nam to ze ak maju jednu zmluvu, na dobu neuricitu, preco by mala manzelka podpisat novu na dobu urcitu.

a zajtra ma prist pani z agentury. nic nechcela poslat mailom, ani do telefonu nic nehovorila. len ze musi prist osobne.

budeme vdacny za akekolvek rady

dakujem

Silviu

tajomna21
7. mar 2016

@silviu nie je to tak ... ak je uzatvoreny PP na dobu neurcitu, tak je tak a nie je nutne ho menit .... ak chcu menit pracovne podmienky, mozu tak len v pripade, ze sa na tom dohodnete obe strany .... nikde v zakonniku prace nie je napisane, ze cez agenturu musi byt PP na dobu urcitu .... takze urcite by som nic nepodpisala, ak chcu nejake zmeny, nech ich daju pisomne s citaciou § na zaklade ktoreho chcu vykonat zmenu ... osobne by som nesuhlasila ....

silviu
autor
7. mar 2016

@tajomna21 tvrdia ze sa vraj zmenili zakony ze podla noveho to treba prehodit na zmluvu na dobu urcitu jeden rok.

tajomna21
7. mar 2016

@silviu tak nech vam presne daju §, kde sa o tej zmene hovori a povedzte, ze to odkonzultujete s pravnikom a vyjadrite sa .... nemozu vas nutit podpisat nejaku zmenu len tak ... keby to bolo ciste, tak vam riadne zamestnavatel pisomne oznami, ze doslo k zmene zakonnika prace a preto je nutne pracovnu zmluvu upravit v tom a tom clanku ....

stary_ujco
8. mar 2016

Nepodpisat. Chcú vás odrbat. Kto to kedy videl, aby zamestnávateľ počas materskej chodil domov k zamestnancovi spisovat zmeny v pracovnej zmluve.
Keď zajtra pani príde, vyzdvihnite si návrh zmluvy. Písomné zdôvodnenie zmeny a vyžiadajte si čas na konzultáciu s pravnikom. Pani podate ruku a pošlete ju pekne preč.....
A v nasledujúcom období sa začnete vážne zaoberať zmenou práce pre manželku, lebo po skončení materskej ju tak ci tak vyhodia. Žiadna agentúra nechce 10 rokov držať zamestnanva, čo je celý cas doma. Tak skúšajú...

silviu
autor
8. mar 2016

@tajomna21
@stary_ujco dakujem. tak necakali sme ze pocas materskej to budu riesit a takym netransparentnym sposobom. pravda, treba najist novu robotu, co nebude lahke, po 10 rokoch.

dakujem krasne.

mirkapp
8. mar 2016

Ona je na materskej permanentne s tymi troma detmi alebo do januara pracovala? Zakonsa zmenil len v tom ze agentura moze zamestnanca docasne pridelit uzivatelskemu zamestnavatelovi na mx dva roky a potom sa automaticky stava kmenovym zamestnancom. To sa vsak netyka zmluv uzatvorenych v roky 2008. Dalsia vec je ta, ze po ukonceni materskej na 100% ukonci s vami agentura prac pomer tak ci tak ak je 10 rokov na materskej nikto jej miesto nedrzi. Urcite by ma zaujimalo ako bude spracovana nova zmluva a akym sposobom sa zmeni formulacia a z doby neurcitej na urcitu

silviu
autor
8. mar 2016

@mirkapp mame tri decka, prve dva bez prerusenia materskej. pri tretom tam bola par mesiacov prestavka ked si cerpala dovolenku. niekedy v septembri akoze nastupila, cerpala dovolenku a potom januar 21 sa nam narodilo dalsie babo.

tak neviem co mame robit. agentura sa strasne chce osobne stretnut. moze doniest domov vypoved? alebo jednostranne zmenit zmluvu na dobu urcitu jeden rok? co je viac menej vypoved s casovym posunom.

vdaka

@stary_ujco

mirkapp
8. mar 2016

Vies pre agenturu ste zataz, hlavne administrativna. V zasade nevidim rozdiel v tom, ze tvojqnzena nastupi po materskej do prace resp bu chciet ale oni predpokladam miesto pre nu mat nebudu alebo jej ponuknu miesto ktore bude nevyhovujuce. Momentalne nevidim ziadnu vyhodu v tom ze jej ostane zmluva na neurcito z pohladu nejakych zaruk v buducnosti.

stastnablcha
8. mar 2016

prosim ta, nic nepodpisuj..
ak aj pride, tak si zoberte papiere s tym, ze si ich chcet nechat pozriet pravnikovi
nik nemoze donutit podpisat na mieste.
na to, aby si si zobral papiere mas pravo.
takze ja by som pekne usadila pani, precitala si novu zmluvu a potom zlozila a dala do kabelky, ze si to prestudujes, poradis sa a potom sa ozves.
a potom si uz len vychutnavaj zdeseny pohlad pani, ktora evidentne prisla (a to doslova) odrbať....

stastnablcha
8. mar 2016

@mirkapp akoze nevidis vyhodu. ked bude mat nepretrzity pracovny pomer ma narok na podporu. po skonceni MD si vycerpa RD a ide na urad prace
bez toho by nedostala ani fň...
a to nehovorim o odstupnom, na ktory by stratila narok keby pracovny pomer skoncil ukončením doby určitej.
administratívna záťaž sa mi moc nezdá.. majú ju v stave v "spiacom" režime... len do koncoročnej štatistiky ju uvedú....

silviu
autor
8. mar 2016

@stastnablcha
@stastnablcha o to odsupne by neslo, ved bola dlho na meterskej. ale ak sa jej po RD nepodari najist rychlo pracu, tak ten urad prace pomoze.

agentura tvrdila ze sa zmenili zakony a ze musi prejist na zmluvu na dobu urcitu. neviete, nastala tam taka zmena? ze platna zmluva z roku 2008 na dobu neurcitu sa musi ukoncit a podpisat nova na dobu urcitu?

je aj otazka aky podiel ma na tomto manevri finalny zamestnavatel, celkom renomovana spolocnost.

silviu
autor
8. mar 2016

@silviu
@stastnablcha
este otazocka, preco to chcu riesit osobne? preco neposlu postou, doporucene, do vlastnych ruk. nemam s toho dobry pocit.

co by ste robili?

dakujem

stastnablcha
8. mar 2016

zakon (rsp. sa trochu zmenili podmienky pri agrenturnych zamestnancoch) sa zmenil... ale nikdy nikto nemoze povedat ze sa zmenil zakon a tym padom musi podpisat dobu urcitu.
ak ukoncit, tak z akeho dovodu? bez odstupneho? preco? o takej zmene neviem

silvu, zoberte si tie papere, pozrite sa na postavenie zmluvy, ked chcete hodte mi to potom ako spravu a pozriem sa na to... ale pride mi to ako akt zastrasovania...

ale isto nic nepodpisujte na mieste..

stastnablcha
8. mar 2016

@silviu lebo sa boja toho, ze ked si pozrie novu zmluvu, zisti ze sa jedna a odrb.. takze radsej osobne natlacit kaleraby do hlavy :(

vypocula by som si ju a ked uz budete mat papiere v ruke, nepodpisujte ich, ale ani ich nevrátite.. a uvidite reakciu. ked bude panika v ociach, a argumentacia ze vam ich nemozu nechat, mate jasny dokaz toho ze vas chcu oklamat. ak zmluvu v pohode necha s tym ze jasne ze si to pozrite aj s pravnikom, tak to hodte do spravy a doriesime..

tajomna21
8. mar 2016

@silviu uz viackrat ti tu bolo napisane, ze to nemate podpisat, ze vas chce oklamat, aj aky postup by ste mali zvolit ... preto chce prist osobne a povedat len ustne? aby nebol ziaden dokaz, co vam natrepala, ako vas zaviedla a ze vas chce oklamat .... ak je to zakonne, mali riadne pisomne vas vyzvat dat vec do poriadku .... proste trvajte na tom, nech vam da navrh novej zmluvy, uvedie, na zaklade akeho § chce zmenit pracovne podmienky v povodnej zmluve a urobit danu zmenu a nechajte si cas na poradenie sa s pravnikom .... uvidis, ze ked jej poviete, ze sa poradite s pravnikom zacne habkat ....

qwertxy
8. mar 2016

Riešiť to chcú osobne lebo vedia ze tak to podpíšete rýchlejšie, nebudete mať možnosť si to poriadne prečítať, možno príde nejaký jemný nátlak na podpis..kebyze vám to poslu mailom tak na to máte čas . Preto buďte slušní, ale neoblomni, rovno im povedzte že sa poradíte s právnikom, lebo tej zmluve chcete porozumieť a keď tak to podpíšete neskôr - ak to bude potvrdené nezávislým právnikom

1andrea111
8. mar 2016

@silviu nesúhlasila by som s osobným stretnutím. Všetko čo chcú nech pošlú písomne a bodka.

eeffka
8. mar 2016

@silviu uplna hlupost..nic nepodpisujte. a vobec nechapem naco ich vobec idete prijimat doma. ked sa zmenil zakon, o com teda neviem, nech sa paci, doporucena posta s dorucenkou kde vam v zmysle noveho zakona 123 paragrafu 345, zasielaju novu zmluvu... no a mozes si sadnut a teplo sa obliect...lebo taka posta nikdy nepride.

katuliacik
8. mar 2016

nezmysel, chcu sa jej zbavit...nic by som nepodpisovala

silviu
autor
8. mar 2016

@katuliacik
@eeffka
@1andrea111
@qwertxy
@tajomna21
@stastnablcha
@stastnablcha
ahojte, tak dnes manzelke povedali cez telefon o co ide. agentura ukoncuje aktivitu na slovenskua presuvaju vsetkych zamestnancov na inu spolocnost, inu agenturu. a vraj k tomu potrebuju podpis o informovanosti. zmluva ostava ta ista, nemeni sa, len zmeni sa zamestnavatel. takze nastastie ziadna vypoved. trochu nestastny sposob komunikacie. kolko stresu pre nas.

vsetkym dakujem.