Ahojte potrebovala by som poradiť ohľadom zmien v zákonníku práce platnom od 1.1.2013,
Môj zamestnávateľ mi chce dať na konci roka podpísať výpoveď dohodou a následne mi dať novú pracovnú zmluvu, normálne s šesť mesačnou skúšobnou dobou, vraj je to kvôli zmenám v zákonníku práce ale mne sa to nejak nepozdáva, pracujem u neho niečo cez 6rokou, budúci rok by som chcela ísť na materskú, neviete mi poradiť prečo to chce spraviť? Aké by mal on výhody a ja nevýhody?
Nic nepodpisuj
@nemenno ved sa ho na rovinu opytaj, nech ti ukaze podla akeho zakona presne chce takto postupovat. Ak by to bol standardny postup kvoli novemu zakoniku (co by sa v praxi ale takto isto nevykonavalo), tak by tak museli urobit so vsetkymi zamestnancami a hovorilo by sa o tom aj v mediach.
@hradnapani Ja som sa ho pýtala a on povedal že kvolly zmenám v zakonniku ale to je taká blbost az to huci, to by malo neove zmluvy cele slovensko on mi pravdu nepovie, lebo je to urcite pre nas zle....prave preto neviem co tym sleduje a co nam hrozi, jedine co som zistila ze po novom musi vyplatit odstupne aj pri dohode a pocita sa podla odpracovanych rokou u zamestnavatela ale to je na neho malo on je riadna svina za tym bude nieco viac
@nemenno NIČ NEPODPISUJ!!!!!! Ako Ti môže dať výpoveď na dohodu, ak ste sa na ničom nedohodli a ty si neporozumela významu tejto "dohody" !!!!!
Má to pre teba len a len nevýhody!!!!!! Mne tiež chcel dať zamestnávateľ výpoveď na dohodu, dokonca teraz keď som PN a pritom firma vraj skrachovala......zamestnávatelia robia len to, čo je výhodné pre nich a nie pre nás zamestnancov!
Ak máš aspoň troška rozumu tak mu nič nepodpisuj!!!! Radšej nech Ťa vyhodí a dá Ti odstupné!
@nemenno Ak by si podpísala dohodu, v novom pracovnom pomere by ti mohol dať skúšobnú dobu, ale zmluva musí byť na dobu neurčitú..
Ty si len myslíš, že ťa na 100 percent neprepustí, nevieš, čo sa mu v hlave odohráva, načo iné by to robil, ako že počas skúšobnej doby ťa bez problémov vyšupne..
Nie je pravda, čo píšeš, že po novom bude nárok na odstupné aj pri dohode o ukončení prac. pomeru.. Bude iba súbeh výpovednej doby a odstupného, to znamená, že ešte budeš môcť počas výp. doby pracovať a budeš mať nárok aj na odstupné, čo teraz nie je..
@michaelamilan asi to tak aj spravím ale on mi výpoveď nedá...radšej mi bude dávať minimálnu mzdu kým sama neodídem ☹ len budúci rok by som chcela ísť na materskú tak neviem ako ďalej... :(
@nemenno nemáš v pracovnej zmluve uvedenú mzdu?
Hlavne neblbni, chceš ísť na materskú,nech prac. pomer trvá aspoň pokiaľ nebudeš tehotná, vtedy ti vznikne 8 mesačná ochranná lehota a budeš mať nárok na materskú..
A ženičky: výpoveď dohodou neexistuje!!! Buď je výpoveď a vtedy plynie výpovedná doba, alebo je dohoda o skončení pracovného pomeru.. 🙂
@nemenno ak Ti môžem poradiť tak určite to nepodpisuj! Ani ja som nepodpísala, aj keď neviem ako si teraz vymôžem svoje 2mesačné odstupné z garančného, ale viem, že som spravila dobre!
V tvojom prípade by som išla na materskú hneď ako by sa dalo keď to už takto pomaly plánuješ 🙂, neviem teda aký máš zárobok či sa Ti oplatí byť PN počas tehu, ale asi to bude lepšia ako keby Ti mal dávať "schválne" minimálnu mzdu, či?????
@michaelamilan no tak ja viac menej dúfam že už som 🙂 a netuším koľko je PN takže neviem...v živote som PN nebola 🙂
@nemenno v žiadnom prípade nič nepodpisuj, neviem o čo mu ide, ale takto sa to nerobí, pomaly máme každý rok zmenený zákonník práce, a keby to takto robili všetci 🙄 🙄 🙄
Možno kvôli odstupnému???? Inak skús si zavolať na inšpektorát práce - nemusíš hovoriť meno, len tak sa poinformuj, celkom ma to zaujíma 😠
@nemenno PNku máž z platu 🙂 záleží na zárobku.......zo 650€ hrubého je 370€ PNka 😀 Prvé 3 dni máš 25% z platu a zvyšok 55% z platu 🙂 Držím palce aby to vyšlo :-P
@michaelamilan tak to sa mi neoplatí vôbec :(
@nemenno
No ide o to, že mzdu musíš !! mať uvedenú buď v pracovnej zmluve, alebo v kolektívnej.. ak nie je nikde, je to porušenie zo strany zamestnávateľa.. Mzda musí byť uvedená a len tak prenič zanič ti na ňu nesmie siahnuť..
Poradené máš, nič neodpisuj, lebo si zle spravíš.. ostatné je na tebe.
@michaelamilan
Nie je to presne tak..
Nemocenské :
- prvé tri dni 25 % z denného vymer.základu
- ďalšie dni 55 % z denného vymer.základu - vypláca sa za kal. dni.
Denný vymer.základ sa vyráta, keď mesačný súčet vymer.základov za min. rok vydelíš počtom kal. dní.
Takže nemocenské sa vypláca z denného vymeriavacieho základu a vypláca sa za kalendárne dni..
@nemenno
noo, smiešne mi to je.. čoho sú schopní zamestnávatelia..
Nie, nemôže ti to takto urobiť, a už vôbec nie znova skúšobná doba.. Jemu ide zrejme o to, že počas novej skúšobnej doby by ťa mohol prepustiť bez výpovednej doby a bez odstupného.. nič mu nepodpisuj..