Dobry den, chcem sa opytat som 5 rokov zamestnanana a momentalne som v 13tt tehotenstva chcela by som dat vypoved z prace a zamestnat sa v novej. Ako to potom bude s platenim materskej dovolenky neviete mi niekto poradit?tu novu pracu chcem robit aj pocas matetskej dovolenky...
@anya1505 tak pokial viem na matersku to nebude mat ziadny vplyv, lebo kedze budes rodit v r.2014 a materská sa vyratava z prijmu za rok 2013.
mozem byt zamestnana aj pocas materskej?ako to potom je?
mozem byt zamestnana aj pocas materskej?ako to potom je?
@anya1505 zamestnaná byť môžeš 🙂 skôr ti ide o to, či môžeš dostávať plat. Ako píše majusqa77, musí to byť na inú zmluvu, ako na tú, z ktorej ti vyplácajú materskú. Materská dávka je náhrada mzdy a teda nemôžu ti nahrádzať niečo, o čo si neprišla. Môžeš však uzavrieť inú zmluvu s tým istým zamestnávateľom a pracovať, dostávať plat (alebo inú odmenu) a aj materskú.
Alebo počkáš u starého zamestnávateľa po nástup na MD, materská sa ti bude rátať z tohto vymeriavacieho základu a k novému zamestnávateľovi nastúpiš až po zahájení MD, takže nebudeš musieť vymýšľať inú zmluvu.
Ahoj. Ako viem, ak by si u noveho zamestnavatela pracovala aspon minimalne 3 mesiace, tak vymeriavaci zaklad by sa ti pocital z toho, co si zarobila za tieto 3 mesiace. Ak by to bolo kratsie, tak sa ti ako vymeriavaci zaklad bude brat prijem za rok 2013. Nastup do novej prace len 2 mesiace pred zaciatkom materskej a takto tam mozes pracovat aj pocas poberania materskeho. Pocas materskej mozes pracovat a poberat plat, len to nemoze byt na tu pracovnu zmluvu, z ktorej plat sa ti bral ako vymeriavaci zaklad.
a mozem ja nastupit do noveho zamestnania a manzel zivnostnik ostat na materskej a poberat prispevok?ak ano ako by sa tento prispevok pocital?
Zatial co ty mozes byt na materskej 34 tyzdnov, manzel len 28 tyzdnov. Mozes ist najskor na matersku ty, a potom tvoj manzel. Narok na matersku maju obaja rodicia, len davku materske nemozu brat sucasne. Ja som doteraz bola na materskej, teraz prechadzam na rodicovsky bez poberania prispevku a na matersku ide moj manzel s tym, ze bude poberat aj davku materske. Pri otcovi platia tie iste podmienky ako u matky. Neviem ako je to s vypoctami materskej davky u zivnostnikov. Skus sa opytat na Socialnej poistovni, Odpovedaju velmi rychlo.
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
matersku ti plati socialka, tak tam by nemal byt problem. problem by bol, ked das tu vypoved a v novej ta pocas skusobnej doby vyhodia. potom uz nemas ziadnu pracu...
@anya1505