Zmena zamestnania pred materskou

anya1505
4. feb 2014

Dobry den, chcem sa opytat som 5 rokov zamestnanana a momentalne som v 13tt tehotenstva chcela by som dat vypoved z prace a zamestnat sa v novej. Ako to potom bude s platenim materskej dovolenky neviete mi niekto poradit?tu novu pracu chcem robit aj pocas matetskej dovolenky...

jasminet
4. feb 2014

matersku ti plati socialka, tak tam by nemal byt problem. problem by bol, ked das tu vypoved a v novej ta pocas skusobnej doby vyhodia. potom uz nemas ziadnu pracu...
@anya1505

sunshine85
4. feb 2014

@anya1505 tak pokial viem na matersku to nebude mat ziadny vplyv, lebo kedze budes rodit v r.2014 a materská sa vyratava z prijmu za rok 2013.

anya1505
autor
4. feb 2014

mozem byt zamestnana aj pocas materskej?ako to potom je?

anya1505
autor
4. feb 2014

mozem byt zamestnana aj pocas materskej?ako to potom je?

majusqa77
4. feb 2014

@anya1505 ak budes pracovat na ten isty pracovny pomer z ktoreho by ti mala byt vyplacana materska, nedostanes ju. musis uzavriet novy (napr. dohodu)

havana_frost
4. feb 2014

@anya1505 zamestnaná byť môžeš 🙂 skôr ti ide o to, či môžeš dostávať plat. Ako píše majusqa77, musí to byť na inú zmluvu, ako na tú, z ktorej ti vyplácajú materskú. Materská dávka je náhrada mzdy a teda nemôžu ti nahrádzať niečo, o čo si neprišla. Môžeš však uzavrieť inú zmluvu s tým istým zamestnávateľom a pracovať, dostávať plat (alebo inú odmenu) a aj materskú.
Alebo počkáš u starého zamestnávateľa po nástup na MD, materská sa ti bude rátať z tohto vymeriavacieho základu a k novému zamestnávateľovi nastúpiš až po zahájení MD, takže nebudeš musieť vymýšľať inú zmluvu.

jankaviel
4. feb 2014

Ahoj. Ako viem, ak by si u noveho zamestnavatela pracovala aspon minimalne 3 mesiace, tak vymeriavaci zaklad by sa ti pocital z toho, co si zarobila za tieto 3 mesiace. Ak by to bolo kratsie, tak sa ti ako vymeriavaci zaklad bude brat prijem za rok 2013. Nastup do novej prace len 2 mesiace pred zaciatkom materskej a takto tam mozes pracovat aj pocas poberania materskeho. Pocas materskej mozes pracovat a poberat plat, len to nemoze byt na tu pracovnu zmluvu, z ktorej plat sa ti bral ako vymeriavaci zaklad.

anya1505
autor
5. feb 2014

a mozem ja nastupit do noveho zamestnania a manzel zivnostnik ostat na materskej a poberat prispevok?ak ano ako by sa tento prispevok pocital?

anya1505
autor
5. feb 2014

a mozem ja nastupit do noveho zamestnania a manzel zivnostnik ostat na materskej a poberat prispevok?ak ano ako by sa tento prispevok pocital?
@jankaviel

jankaviel
5. feb 2014

Zatial co ty mozes byt na materskej 34 tyzdnov, manzel len 28 tyzdnov. Mozes ist najskor na matersku ty, a potom tvoj manzel. Narok na matersku maju obaja rodicia, len davku materske nemozu brat sucasne. Ja som doteraz bola na materskej, teraz prechadzam na rodicovsky bez poberania prispevku a na matersku ide moj manzel s tym, ze bude poberat aj davku materske. Pri otcovi platia tie iste podmienky ako u matky. Neviem ako je to s vypoctami materskej davky u zivnostnikov. Skus sa opytat na Socialnej poistovni, Odpovedaju velmi rychlo.
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s