Zmena z TPP na polovičný úväzok

20. mar 2023

Ahojte, dozvedela som sa, že potrebujem zmeniť prácu z TPP (fulltime) na polovičný úväzok.

Čo všetko sa pre mna zmení?

cyberk
20. mar 2023

Budes mat menej penazi ale viac casu na MK, nie je zac.

lucik194
20. mar 2023

robota ti zostane ta ista, len s polovicnym platom

vacsinou to tak byva

daniela1911
20. mar 2023

V prvom rade, musí s tvojou požiadavkou súhlasiť zamestnávateľ.

hradnapani
20. mar 2023

@lucik194 ano, toto je pravda, zial.

autor
20. mar 2023

@daniela1911 je to poziadavka zamestnavatela.. poslednych par mesiacov mame doma vazne zdravotne problemy, takze navstevy doktora a 2 ocrky.. dnes mi to bolo oznamene

lucik194
20. mar 2023

osobne je tu právna skupina, niecim to zamestnavatel musi odovodnit, aky paragraf nato chce pouzit ....?

napis a rozpis situaciu na právnej skupine, urcite ti poradia ako sa branit

hradnapani
20. mar 2023

tak toto je sila, nemam slov. Dufam, ze zamestnavatel a jeho rodina maju pevne zdravie...

daniela1911
20. mar 2023

Tak nie že potrebuješ zmeniť, ale zamestnávateľ ťa núti… zamestnávateľ na to nemá právo. Hlavne nepodpisuj žiadnu dohodu, alebo zmenu PZ, a pod.
A vyžadovala by som písomnú komunikáciu. Nech ti zamestnávateľ pisomne oznámi z akého dôvodu mení pracovnú pozíciu (ponúka zmenu). A ja by som pisomne oznámila, že nesúhlasím.
Na druhej strane, neporušila si pracovnú disciplínu ? Neprišlo ti domov nejaké porušenie? Mala si všetko “ospravedlnené” v práci ?

autor
20. mar 2023

Ide o to, ze sefku mam dobru. Vzdy ma podrzala doteraz a sama hovori, ze s mojou pracou je velmi spokojna. Mam velmi dobre vysledky. Len proste momentalne som v takej situacii, ze pre nu nie som dost “stabilna”. Kazdu moju absenciu som mala zdokladovanu od doktora a so suhlasom sefky, vzdy som s nou jednala fer a nikdy situaciu nezneuzivala. Nemame medzi sebou konflikt. Zaroven ju aj tak trochu chapem. Potrebovala by aby som riesila este nejake veci a momentalne na to podla nej nemam kapacitu. Takze by potrebovala do teamu zobrat niekoho dalsieho a aby to mohla spravit musi niekde usetrit. Tvrdi, ze ked sa doma situacia zlepsi, tak ma velmi rada zoberie naspat na fulltime. Asi mozem byt vlastne rada, ze ma rovno nevyhodila.. neviem, uz je toho proste vela. Mam pocit, ze sa to na mna vsetko vali zo vsetkych stran..

daniela1911
20. mar 2023

Poviem ti z vlastnej skúsenosti, možno sa treba nad tým celým zamyslieť… nehovorím, že je to jednoduché.
Tiež nepracujem na cely úväzok (mám škôlkára), aj keď moje “pracovne” srdce po tom piští, ale nedá sa robiť vsetko s plným nasadením. Niekdy je lepšie robiť menej ale kvalitne. Môj názor.
Ty poznáš šéfku a okolnosti…. Napr. sa s ňou dohodni na takejto zmene pracovnej pozície na 6/12 mes. A potom do pôvodného. Alebo ešte možnosť opatrovateľka k dieťaťu. Držím palce

autor
20. mar 2023

@daniela1911 neviem, zostala som z toho celeho tak nejak v soku este mam pocit. Zajtra sa mam skontaktovat s hr a prebrat konkretne moznosti. Tak som zvedava co mi povedia.. mozno aj je to nejake znamenie, ze mam trochu zvolnit tempo. Lebo posledne mesiace mi dali fakt zabrat.. muzovi zistili rakovinu, ma za sebou niekolko operacii, caka nas ozarovanie a asi aj chemo. Do toho sa mu pridruzili nejake dalsie problemy s tym suvisiace. Mozno mi aj prospeje trochu zvolnit pracovne, no zaroven mam trochu obavy z vypadku prijmu. Ked budeme mat malo tak mam hladat druhu robotu? Hovorim, mam v hlave bordel. Len ked som sa to dnes dozvedela, tak som tak trochu spanikarila, ze co to realne znamena, ci za mna stale bude zamestnavatel platit odvody a zdravotku a take. Naposledy som na polovicny este ako student robila, takze som sa zlakla lebo s tym vobec nemam skusenosti

wudz
20. mar 2023

Zamestnávateľ ti to podľa mňa nemôže nariadiť. Nie je skôr možnosť dohodnúť sa na práci z domu? Ja tak vykrývam všetky choroby detí, inak by som bola viac na očr ako v práci. Deti sa už vedia zabaviť, ak ma rušia, dorobím prácu večer, keď spia. Z hľadiska materstva je 4 alebo 6-hodinový pracovný deň super, ale vzhľadom na to, že tvoj muž je pravdepodobne dlhodobo PN, ten výpadok príjmu asi pocítite. Zamestnávateľ platí všetko, čo doteraz platil, to sa nemusíš báť, ale budeš mať polovičný príjem.

hradnapani
20. mar 2023

pri polovicnom plati zamestnavatel normalne odvody (samozrejme umerne polovicnemu uvazku), aj dovolenku mas rovnaku (ak budes pracovat ten isty pocet dni , co doteraz, len menej hodin). Ak by si pracovala iba par dni do tyzdna, tak ti bude dovolenka kratena. Narok na stravne ti asi nevyjde (ale ak odpracujes viac ako 4 hodiny, mala by si mat). Ale z moralneho hladiska mi to nepride v poriadku, ze prisla s takouto ponukou (hoci chapem aj zamestnavatela, no kedze ste mali dobre vztahy...) .
Dostanes menej penazi a to aj pocas tej OCR a to uz budes citit. Ak to bude mozne a je to pre teba prijatelne, tak ten homeoffice by bol mozno lepsie riesenie, ale chapem, ze je toho na teba vela a mozno tuzis aj po tom zvolneni, co je pochopitelne. A teda co vidim ako problem, ako bolo spomenute vyssie - je velmi tazke najst hranicu medzi mnozstvom prace na plny a na ciastocny uvazok. Mam niekolko skusenosti a vzdy to smerovalo k plnemu vykonu - takze na toto sa urcite pytaj - ako ti zarucia, ze budes robit len polovicu prace (ak teda nepracujes s nejakymi meratelnymi vysledkami, kde sa to da matematicky vypocitat).