Zmena z pracovnej zmluvy na SZČO

11. okt 2024

Ahojte, poradte prosim 🙏

Od januara 2025 mam pracovat pre jednu nemecku firmu, najskor sme sa bavili o tom, ze by som bola ich zamestnanec, ale kedze sa vacsinu casu zdrziavam doma na SK, tak je tu moznost, ze by som pre nich samostatne vykonavala iste cinnosti v ramci SZČO. Je to cinnost, s ktorou uz mam skusenosti, robila som nieco podobne uz pre inu firmu.
Ked sme sa bavili o plate, najskor v ramci zamestnaneckeho pomeru, ziadala som istu sumu. Nemali s tym problem. Teraz mi poslali navrh zmluvy v ramci SZCO a je tam uvedena tato suma/rok. Ja by som ako zivnostnik mala ale ziadat viac, nie? Oni za mna teraz nemusia platit v Nemecku ziadne odvody.
Vie mi niekto z vas poradit, o kolko percent mozem pytat viac oproti povodnej dohode na zamestnanecky pomer?

egonsk
11. okt 2024

mrkni kalkulacku ... tam uvidis kolko su ake zdanenia. napr.
https://jakdonemecka.cz/prace/vypocet-ciste-mzd...

autor
11. okt 2024

Inak rec je o brutto mzde. Tuto ročnú mzdu brutto uviedli ako návrh v zmluve v rámci szco

autor
11. okt 2024

@egonsk Toto poznám. Ich celkove mzdové náklady by boli vyššie o 8000eur. Len ci to ja môžem žiadať.

egonsk
11. okt 2024

kedze budes mat obchodny a nie zamestnanecky pomer, mozes ziadat cokolvek, lebo ty si odvadzas a mas aj plnu zodpovednost za vsetko, co pri zamestnaneckom neni.
Minimalka rocne je tam 25020 eur... a to je pri zamestnancovi.

autor
11. okt 2024

@egonsk Len ja nechcem žiadať čokoľvek. Len to, co by tomu zodpovedalo.

salome123
11. okt 2024

Samozrejme že si si mala pýtať viacej. Nezabudni sa pred dodaním takejto služby zaregistrovat na daňový úrad paragraf 7a, zákon o DPH

autor
11. okt 2024

@salome123 o paragrafe 7a viem, u som raz mala živnosť a dodávala služby do zahraničia. Ide o to, koľko pýtať viac? Je to len návrh zmluvy, nie je to konečná verzia. Chcem sa od niečoho odraziť a mat argumenty

zic
11. okt 2024

No, minimalne (bez rozmyslania) mas ziadat celkovu cenu prace). To je minimum. Zalezi od ostatnych veci ako stravne ,dovolenka a pnka... budu ti to tolerovat ako zamestnancovi alebo si na to musis zarobit (dovolenka neplatena)...
Samozrejme, inac sa zdanuje szco a zamestnanec, ale ako pomocka na rychlo je ta superhruba mzda...

oli18
11. okt 2024

Vychcaný Nemčúr.

rozculena
11. okt 2024

nemám slov,oni ti navrhli ako szčo toľko ako zamestnancovi? Dobrá špinavosť.

hiro
11. okt 2024

Minimum celkova cena prace ako zamestnanec + si rozrataj cca 2 mesiace za rok naviac ked budes mat dovolenku + PN bez prijmu = fakturovania.

autor
11. okt 2024

Dakujem za vase dotazy, idem im pisat, nech to opravia na celkovu cenu prace.

oli18
11. okt 2024

Na živnosť to neber. Teraz si nevieš predstaviť, koľko roboty je okolo toho. To je podnikanie.

autor
11. okt 2024

@oli18 Toľko tu nikde nezarobim. Už som podnikala, poznám veci okolo toho. Objem prác je už stanovený. Viem do čoho idem.

hiro
11. okt 2024

Celkova cena prace ti nebude stacit. Ci budes zo 2 mesiace do roka bez penazi? Ci ti budu platit aj ked nebudes robit?

autor
11. okt 2024

Áno. Budu mi platit aj keď budu výpadky práce. Lebo sú zas obdobia keď je viac prace. Viem o akú prácu ide. Už som ju robila pre inú formu. Koncový zákazník sa nezmenil.

zmrzlinka2021
11. okt 2024

Ale ty nemáš mať mzdu, ale si budeš fakturovať podľa prác. Čiže môžeš robiť pre rôzne firmy

zmrzlinka2021
11. okt 2024

@rozculena prečo spinavost? Je to ich návrh a cena dodania jej služieb môže byť iná. Ona nebude ich zamestnanec, ale dodavatel

autor
11. okt 2024

@zmrzlinka2021 Nie, to podla objemu prác nemôžem. Nestihla by som robiť pre viacero firiem.

zmrzlinka2021
11. okt 2024

Tak navrhni sumu, ktorá ti pokryje náklady na tvoj biznis a na život

autor
11. okt 2024

Uzavreli sme zmluvu o poskytovani služieb na tento objem práce.

rozculena
11. okt 2024

@zmrzlinka2021 si to prečítaj ešte raz

autor
12. okt 2024

Už som im pisala, dám vedieť, ako zareagovali 🙂

hiro
12. okt 2024

Tie 2 mesiace som nemyslel že platia aj keď je menej práce - ale že reálne nerobíš - zo 5-6 týždňov dovolenky, zo 2-3 týždne PN, OČR - to sú tie 2 mesiace do roka čo zamestnanec nepracuje ale plat má.

autor
14. okt 2024

Tak opravili to na celkovú cenu práce 🙂. Ďakujem všetkým za rady.

egonsk
14. okt 2024

cize sumu navysili, alebo zachovali a urobili z teba lacnu pracovnu silu?

autor
14. okt 2024

@egonsk Tak co je lacná pracovná sila? Viem, o akú prácu ide a o takomto ohodnotení by som na Slovensku mohla len snívať.

autor
14. okt 2024

@egonsk Navýšili

egonsk
14. okt 2024

tak potom ok, som rad, ze si spokojna 😉 ... osobne myslim, ze to proste skusili na naivneho slovaka.

autor
14. okt 2024

@egonsk Vraj to bol omyl a samozrejme ze sa to upraví 😁