Zmena v živote ohľadom práce

12. máj 2024

Ahojte! Píšem tu, lebo by som si chcela prečítať aj nestranný názor na moju situáciu.
Začnem tým, som mladá, bezdetná a žijem v hlavnom meste. Žijeme s priateľom v podnájme. Obaja máme stabilnú prácu na neurčito, takže je to už taká istota ako hovorí môj otec. Ja som vyštudovala učiteľský smer a stala som sa učiteľkou. Učím teraz 3. rok. Môj "problém" spočíva v tom, že ma nesmierne baví učiť, ale zároveň cítim, že by som v živote chcela skúsiť niečo nové. Mám zmluvu na dobu neurčitú, poznám svojich žiakov aj kolegov, ale stále cítim vo vnútri, že to nie je úplne "ono.". Cítim v sebe niečo také, že by som chcela mať väčšiu slobodu, ale nie v zmysle, že chcem viac času = nič nerobiť. Rada pracujem. No chcela by som si to robiť po svojom, lepšie si zorganizovať čas a skrátka pracovať v zmysle, že ak do toho dám 100%, je to moja vizitka a nie tak, že dám do toho 100% a profitujú z toho iní kolegovia. Čoraz viac túžim po väčšej samostatnosti. Na našej škole je veľký záujem o slovenčinu pre cudzincov a tiež o cudzie jazyky aj okrem angličtiny, a ja čoraz viac zvažujem vydať sa týmto smerom, a skúsiť prácu na živnosť. Pravdaže uvedený odbor mám aj vyštudovaný. Chcem sa spýtať aj vás, či ísť do toho, po čom mi srdce už dlhšie túži, vyjsť z komfortu a skúsiť to. Ja si uvedomujem, že nebude to ľahké, no veľmi ma k tomu ťahá. Ďakujem za rady a možno aj od tých žien, ktoré vyšli z komfortu a skúsili zmenu vo svojom živote 🙏🙏

marsmykkok
12. máj 2024

Ja ťa nechcem odhovárať, len ono to nie je tak, že odídeš a klienti ti budú klopať na dvere a chcieť hodiny práve vtedy, kedy to tebe vyhovuje. Nerobila by si to sama, je kopa súkromníkov a aj takých škôl na akých učíš, musíš vymyslieť ako sa k tebe klient dostane a dozvie o tebe, teda treba urobiť marketing a aj nejakú reklamu, čo stojí financie. Dalej priestory kde budeš učiť. Veľa ľudí sa rozhoduje podľa ceny, teda cenu stlačiť, aby si vedela byť konkurenciou. A v neposlednom rade, na Vianoce, cez dovolenku budeš doma zadarmo, pôjdeš na 2 týždne v lete na dovolenku a budeš v strate, lebo odvody platiť treba a nezarobíš nič. Rovnako hluchšie obdobie ako tie Vianoce alebo leto nemusí byť taký záujem a tebe výrazne klesne príjem.
Chceš mať deti? Ja by som na tvojom mieste ostala a skúsila aj trochu viac zistiť a priučiť sa ako funguje marketing tej škole, aj klientov čo ich tam priviedlo práve tam, podľa čoho sa rozhodovali? A pomaly nasávať informácie a podľa mňa ked budeš na rodičáku je najideálnejšie to skúsiť a postupne rozbehnúť či pôjde a či budeš mať dosť klientov a bude ti to vyhovovať. Poznám dosť ľudí čo začali podnikať takto na kolene na rodičáku a teraz ich to živý, lebo kedže to robili občasne, mali čas premýšlať ako sa pohnúť dalej, neboli tak tlačení príjmom a proste je to iné ako ak začneš tak, že budeš potrebovať od začiatku aby to išlo na plno a čo najvyšší príjem.

autor
12. máj 2024

@marsmykkok Vďaka za radu. Ja som asi zle napísala, určím na obyčajne základnej škole, len máme veľa zahraničných detí, ktoré majú aj individuálny záujem o doučovania aj slovenčiny, ale aj iných jazykov. Preto aj viem, že hľadajú. Mňa učenie na ZŠ z hľadiska malej flexibility dosť ubíja. Máme dosť starší kolektív, moji kolegovia a kolegyne sú už po 50,60, asi 2-3 sú vo veku 45. A nechcú zavádzať nejaké zmeny. Okrem mňa a jednej kolegyne, len my sme mladšie. Chýba mi taký impulz ešte, niečo robiť podľa seba, lebo síce mám istotu v práci, no prídem do nej, ale necítim vo svojom vnútri, že je to "ono". Mám rada zmeny a už som akoby ubitá tým kolektívom, ktorí zmýšľa len tak, že si to na hodine odseď a maj kľud. Lenže ja som ešte mladá a cítim, že by som chcela ešte v živote skúsiť niečo iné.

kaktusik007
12. máj 2024

ved rob tie hodiny ine detom a ak maju zaujem o doucovanie, doucuj. Preto nemusis davat v skole vypoved predsa a ist na zivnost

marsmykkok
12. máj 2024

Autorka ja som si aj myslela že normálna škola, len potom ked si písala o tých hodinách pre klientov, prišlo mi to že je to jazykovka nejaká-bola som na pochybách.
Ale každopádne, určite by si to jediná nerobila a platí čo som napísala vyššie. Ja by som to rozbehla vtedy, kedy nie som tlačená financiami, respektíve aj teraz môžeš po práci si nejaké hodiny dohodnúť a uvidíš či to bude podľa tvojich predstáv. Zase aj ja chcem ísť do vesmíru a nepôjdem, teda klienti môžu povedať, že by chceli hodiny, ale či by to tak reálne bolo... Ako urob si anketu, napríklad v nejakom meste že či by napríklad mamičky chceli kaviareň pre deti. Všetky áno, budeme tam denne. Reálne niektoré ani neprídu, iné raz za 3 mesiace, iné tam presedia pol dňa s jednou vodou alebo sa im niečo nebude páčiť a nebudú chodiť a skrachuješ. A tak je to so všetkými službami a obchodmi, ja tiež nebudem proti ak budem mať pri dome fitko, kaviareň, nejakú jazykovú školu, obchody. Len je otázne či to nakoniec využijem a ak áno v akej intenzite. Je aj otázne či klienti by ti za to dlhodobo platila a mali peniaze a ak by mali peniaze, zase či by mali čas a chuť. A tiež neserioznosť, dohodneš sa a na hodinu neprídu. Proste ono to nie je až tak ružové ako v tvojich predstavách robiť sama na seba.

A ešte stále máš možnosť zmeniť školu, kde bude mladší, progresívnejší prístup vo vedení a medzi učiteľmi ak ti táto nevyhovuje. To je tiež možnosť.

egonsk
12. máj 2024

poznas porekadlo " ked je koze dobre, ide tancovat na lad" ? Teprv si sa zaclenila do pracovneho zivota a uz chces vysoko rubat. Je fajn byt ambiciozna, ale mysli trosku aj na realie v blizkej buducnosti. Ked otehotnies, budes rada ak budes mat lepsiu matersku a istotu prace po navrate z rodicovskej. Pri zivnosti to nemas tak jednoduche a pri roznych firmach s lepsim ohodnotenim tiez zvyknu ukazat dvere ked zrazu behas s pupkom... Ale rozhodni sa tak, ako sa citis 😉

barborachors
12. máj 2024

Super, ze mas ambície, a aj to ze si sa dala na učenie. Na tvojom mieste by som si založila vlastnú školu. Ak vedenie nerado zavádza zmeny je najvyssi cas stat sa sama vedením, ale samej sebe. Zaloz sro/cku, rozbehni sociálne siete, resp vybuduj si kampan a chod do toho. Na živnosť kasli, všetko pojde ficostatu. Hlavne sa nedaj odradiť recami ze to nie je lahke. Je to lahke, len to bude nejaký cas trvat. A radim budovat si toto všetko popri zamestnaní, paralelne.

madeincssr
12. máj 2024

Mozno by to chcelo spojit sily s niekym blizkym, tiez mladym, ambicioznym. A urcite to rozbiehat tak, ze zatial zostanete vo svojich zamestnaniach.

tinqua
12. máj 2024

Ja som zacinala tak, ze som bola normalne tpp a popri tom som si riesila sro s viziou toho, ze ked sa to preklopi v zarobku, tak koncim ako zamestnanec...realita bola ale taka, ze som na to "svoje" nikdy nemala dost času, takze nadych vydych, vypoved a krok vpred...ano padla som s prijmom dole na nejaku dobu, ale nemenila by som už. Pokial v tom vidis potencial urcite to urob teraz ked este nemas x záväzkov, potom sa uz clovek viac boji

letfenixa
12. máj 2024

@autorka mala som šťastie na kolegyne. Keď som nastúpila po promociach do školy, povedali mi kolegyne, že ony odo mňa cakaju nový vietor a zmeny. Teraz mám za sebou 21.rok v škole a stále mám nápady na zmeny vo vyučovani, žiaci sú stále iní, veľa zmenil Covid.

margotka17
13. máj 2024

Nooo, vieš, teraz zatiaľ na tebe finančné nikto nie je závislý, nikomu nemusíš venovať čas (deti). Máš jedinečnú šancu skúsiť, čo chces a ak to nevyjde podľa tvojich predstáv, stále môžeš byť dobrou pani učiteľkou ako teraz. Nevyskúšas, nevieš 😉. Čas ukáže, či to bolo správne rozhodnutie, či to splnilo tvoje očakávania. Za mňa choď do toho, držím palceky 👍

luccija
13. máj 2024

Ja, keď som potrebovala pred dcéru doučovanie som našla jedného pána, ktorý si prenajíma učebne v Ba a doučujú všetky možné predmety.Mat, bio, jazyky, Pc všetko a ľudia si tam len podávali kľučky stále sú žiaci, stredoškoláci, vysokoškoláci, ktorí potrebujú pomôcť prijímačky, maturity...A tiež bol bývalý učiteľ.Inzerciu mal na klasickej stránke doucma
Najprv doucuj popri škole a, keď budeš mať ľudí potom uvažuj o priestore.A možno ani nie neviem či máš možnosť učiť doma, online atď.pracu v škole by som si zatiaľ nechala.Do školstva sa môžeš vrátiť kedykoľvek vedomosti Ti nevezmú aj, keby si sa rozhodla osamostatniť a nevyjde to.

autor
13. máj 2024

Ďakujem za komentáre. Mám našetrenú rezervu na polroka. Viem, že v Bratislave hľadajú učiteľov vždy aj počas školského roka, ak by niečo. No ťahá ma to ísť takto učiť čím ďalej, tým viac.