Zmena profesie po 40tke. Čo vy na to?

uradnikova
12. mar 2024

Ahojte. Konci mi po 5 tich rokoch materska a hladam si pracu.som vystudovana ekonomka, (mam vysoku s),mam 10 rocnu prax v oblasti uctovnictva a financii. Vzdy som bola ale akcny typ,sportovec,nebavi ma sediet 8 a viac hodin za pc. Zaroven kym su deti male,je pre mna nepredstavitelne chodit najskor o 17 domov z prace. Mam z toho stres uz teraz .skrateny uvazok v mojom obore a okoli nehrozi. Zivnost na ucto si netrufam,nerobila som komplexne uctovnictvo,iba cast .Napadlo ma dat sa opat na studium. 3 roky Bc. Fyzioterapia. Mala by som pravdepodobne indi plan a bola by som od 15tej k dispozicii detom. Znamenalo by to ale 3 roky bez prijmu,zivil by ma muz,zvladli by sme to financne,len citim to tak trosku sebecke,ze idem nieco take vymyslat ,ked nemusim. Ani muz nebol nadseny,ked som mu povedala svoj plan.ani matka. Tiez otaznik,ako by som skolu zvladala popri rodine a ci sa uplatnim ako 43 rocny absolvent. Sli by ste do toho?

la_dolce_vita
12. mar 2024

Ano, isla by som, ved este nie si stara. Ja by som to ale zrealizovala este na materskej, ak by sa dalo. To by muz nemal reci, ze si bez prijmu. Poznam zeny, ktore takto vystudovali. Kazdopadne cim viac toho vieme/ovladame, tym lepsie pre nas.

katarina092
12. mar 2024

Vsimla som si ze mas este 2 rocne dieta.. preco s nim este nezostanes doma?

silwii
12. mar 2024

Uplne v pohode, moja krstna si kedysi tiez dorabala vysoku skolu, kvoli kariernemu postupu v praci a to bratranci uz mali okolo 10 rokov plus minus. Zvladala aj pracu aj dedi aj domacnost, vsetko sa to da. Ved muz sa hadam tiez zapaja do chodu domacnoti.

alenah31
12. mar 2024

@uradnikova ja som ti už písala - mne synovec študuje v Piešťanoch za fyzioterapeuta. No nespomenula som ti, že môj brat - pôvodne vyučený mäsiar, je momentálne zamestnaný v hokejovej extralige v CZ vlastne v obore, ktorý chceš študovať. pošlem ti do IP link na článok, ktorý o ňom v Čechách napísali. Možno ťa to povzbudí. Tiež má dieťa - v rovnomernej striedavej starostlivosti.

zuzanka.zuzu
12. mar 2024

IŠLA 👍 ale musíš mať manželovu podporu, bez toho si to neviem predstaviť... a ja by som svojho muža tiež v podobnom podporila keby chcel (tiež by som nás finančne utiahla)

evita11223
12. mar 2024

chod do toho, pokial mas vyhliadnutu pracu a vies ze ta tam zoberu tak preco nie. ako je to diskutabilne ze po 40tke nastupit do novej prace, ked vieme ako to je dnes, no nesla by som do toho pokial by som nemala vopred nieco "rozbehnute".

ibatanecnica
12. mar 2024

ja som začala po 45ke, takže ak chceš, choď do toho

uradnikova
autor
12. mar 2024

@katarina092 bude mat 3 v aprili. V sep ide do skolky

surama
12. mar 2024

@uradnikova Za mna nie. Urcite by si to zvladla, ak by si sa na to dala, ale ja sa na to pozeram z ineho uhla. Si po 3 materskych a teraz dalsie 3 roky chces studovat. Necudujem sa, ze tvoj manzel nie je nadseny, lebo cely cas to taha a bude to tahat este dost dlho sam. To je strasne vycerpavajuce. A ked o 3 roky dostudujes, stale mas len Bc. Otazne je ci najdes pracu a za aky plat. Ked dojdu na pohovor 25 rocni studenti a 43rocna zena s 3 detmi s Bc, tak nejak mi to vychadza, ze sa o teba trhat nebudu (nevravim, ze si stara, to nie, len uplne realne to porovnavam). A aj keby sa ti nieco podarilo najst, tak ten plat tam bude slaby. Pisala si, ze mas 10 rocnu prax v odbore. Urcite by som tam popozerala nejake pozicie, ved takychto odbornikov je dnes tazke najst. A neverim, ze sa nedaju najst nejake pozicie s HO. A platovo s takou praxou by si bola super na tom. Bola by skoda toto zanechat a ist za niecim, co ani nevies ci ta bude bavit a ci ta uzivi.

ivetz
12. mar 2024

@uradnikova Jasné, nikdy nie je neskoro. Ja mám rokov o trochu "xx" viac 🙂 a hoci mám prácu i VŠ, chodím na zdravotnú a robím si "sanitára" - niektorí nechápu, že "idem na spiatočku", ale ja im hovorím, že "výučný list" ešte nemám. Mám v pláne ísť pracovať do kúpeľov. Štúdium fyzioterapie bude určite náročnejšie, ale môžem Ti povedať, že ani tu nám nič nedarujú a keďže je zdravotníctvo úplne iná oblasť, ako tá, ktorej sa roky venujem, musím sa učiť - teda, ak nechcem vyzerať pri spolužiakoch vo veku môjho syna, z ktorých mnohí v zdravotníctve pracujú - ako "tupelo" 🙂.

uradnikova
autor
12. mar 2024

@surama styri deti. O 3 roky bude ale syn dospely a dcera takmer. Ale ano,i takto rozmyslam ze je to mozno len rozmar zbytocny

h2
12. mar 2024

Ja osobne by som do toho nešla.

ibatanecnica
12. mar 2024

@evita11223 v tejto oblasti vždy niečo nájde, ja som si robila zdravotku a nemala som nič. Riskla som to. Teraz mám fajn miesto a v podstate si môžem vyberať. Aj fyzioterapeutov je málo. Mala som spolužiačky po 45 ke aj 50tke a uplatnili sa hneď po skončení školy.
Ak zvládnu finančne tie 3 roky, tak by som to skúsila

surama
12. mar 2024

@uradnikova A je ta fyzioterapia taka, ze si to vzdy tuzila robit? Ze to taky tvoj sen? Alebo len proste chces robit nieco ine ako doteraz?

vevesh
12. mar 2024

Matku by som neriesila, muza ano. Tiez je mojim snom studovat medicinu, ale moj muz je proti (hlavne u mediciny to nie je o 3 rokoch...). Ale za ine studijne "plany" je za- hlavne take, co maju buducnost. Otazka je, ako fyzioterapeutka, kolko by si zarobila? Nie je to na sk almuzna v porovnani a terajsou pracou? Ak by to bolo financne vyhodnejsie neskor, argumentovala by som aj tymto (+flexi studijny plan a neskor lepsia pracovna doba). Vsak do dochodku mas minimalne 25rokov plus- cize na preorientovanie a aj pracovanie hooooojno casu. Perzania maju jedno porekadlo- prenesene radsej byt tri roky o chlebe a jogurte a mat neskor hojno, ako si uzivat a potom dozivat o chlebe a jogurte....

pbra40
12. mar 2024

Ak je to tvoj sen, tak dobre.
Len mne teda žiaľ práca fyzioterapeut nepríde viac flexibilná, ani menej náročná ako práca ekonomky.

barborachors
12. mar 2024

@uradnikova Áno! A prečo nie? Za to, že ta najbližšia rodina nepodporí, budes celý život pomaly vyhorievat? Tri roky sú nič v porovnaní so zvyškom života ktorý mas pred sebou a pracujúcich dôchodcov bude len pribudat. Som tvoj ročník a budem makat tiez do 70 tky. Treba sa nastaviť tak ze sa uz nepíše rok 1995 a ze ludia menia profesie casto a kludne aj v 50 sa zbalia a idú do Thajska klobúky predavat. A co. Choď do toho a nedaj sa znechutiť ludmi co vidia po najbližší meter.

martul
12. mar 2024

@uradnikova za mňa nie. Skôr by som išla smerom čiastočného úväzku, resp. sa skúsiť zamestnať prip. nájsť nejakú účtovníčku čo by ťa zaucila do účtovníctva v praxi, postupne by si si našla prácu v obore.
Napadlo ma, píšeš, že si nevieš predstaviť prísť o 17 domov a manžel resp. starší súrodenci by nevedeli,, pomôcť " a ísť pre najmladšie do škôlky a postarať sa kým prídeš a ,, oddýchneš si po celom dni v práci?"
Aj si už skúšala pozerať pracovné ponuky? Naozaj sú všetky na plný úväzok do 17tej?

livi
12. mar 2024

Ja by som sa nato dala. Najmä keď ťa nebaví sedieť za pc a chceš zmenu. Ľudia, čo stavajú na istote, sa nikam v živote neposunú. 3 roky zbehnú rýchlo. Poprípade môžeš mať nejakú brigádu popri tom a zarobiť aspoň pár €. Lebo život ti ubehne pomedzi prsty a ty zistíš, že si si mohla splniť sen a neurobila si to.

smajliica
12. mar 2024

Zijem vo Svedsku a tu je uplne bezne ze sa niekto prekvalifikuje po 40-tke. Alebo 50-tke. Nic zvlastne

uradnikova
autor
12. mar 2024

@martul hej,uz dlhsie to sledujem. Skrateny uvazok nic. Prave to ma nakoplo skusit zmenu a byt este aspon tie tri roky viac s detmi. Starsi s detmi nepomahaju, ani neni casu,syn ide na strednu,na tej skole maju casto vyucovanie aj do 16 tej, skolka na opacnom konci mesta ako skola Dcera ma vela treningov,hra tenis,bolo by pre nu velmi vycepavajuce chodit pre surodencov. Rodicia mi este pracuju,svokrovcov nemam. Muz mi chodi denne z prace az vecer.ma oficialne pracovnu dobu do pol 4, ale keby realne vtedy odisiel,do prace sa potom bude vracat. Takze fakt hekticky zivot by to bol. V povodnom zamestani som byvala do pol 5 v kancli, cez uzavierky co boli kazdy mesiac aj do 19:(. Fakt uz taky zivot nechcem.

uradnikova
autor
12. mar 2024

@surama paci sa mi ta praca. Praca s ludskym telom. Tiez by ma naplnal pocit,ze pomaham ludom.Celkovo praca v zdravotnictve sa mi paci. Fyzio ma blizko aj k sportu. Dlhe roky som robila atletiku,beham doteraz a kym bol cas,chodila som na rozne cvicenia. Aj fyzioterapeutom. A vzdy ma tak napadlo,skoda ze toto nie je moja profesia.

martina2001
12. mar 2024

@uradnikova úplne v pohode to dáš, ja som to robila cez covid, úplnú zmenu smeru a ide to

martul
12. mar 2024

@uradnikova tak keď by ťa to bavilo, skúsila by som si aspoň spraviť nejaký prieskum v tvojom okolí, či by si si našla prácu, kde, aká by bola tam dochádzka, koľko je plat...

zmrzlinka2021
12. mar 2024

@uradnikova a budeš po tej škole schopná uživiť rodinu? Alebo donesieš domov smiešnych 800.eur? Lebo to sa dá len vtedy, keď máš pravú ako hobby a zazobaneho muža

ibatanecnica
12. mar 2024

@zmrzlinka2021 prečo by mala doniesť smiešnych 800eur? Keď bude šikovná, tak si vie pekne zarobiť.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
uradnikova
autor
12. mar 2024

@zmrzlinka2021 muz je hlavny zivitel,zarobi slusne

ibatanecnica
12. mar 2024

@uradnikova tak to vyskúšaj. Keď si predstavím že u nás má fyzioterapeut plný kalendár. Určite nezarobí iba 800eur.

uradnikova
autor
12. mar 2024

@martul plat cca ako som mala. Dopyt po takej praci je.