Zmena pracovnej náplne, keď som tehotná

10. aug 2024

Dievcata chcem sa spytat. Pracujem v zss kde mame klientov s roznymi zavaznimi diagnozami ako alzhaimer, demencia, psych.klienti. klienti su tam agresivny casto nas napadaju. Zistila som, ze som tehotna a v pondelok to idem oznamit zmaestnavatelovi. Mam 3 moznosti. Bud pojdem na rizikovu PN co mi odporuca aj lekar aj muz, poziadam o preradenie na ine miesto ( kancelaria kde nebudem v styku s klientami), alebo poziadam o pracovne volno. Neviem este ako sa sef zachova ale zrejme ma bude tlacit do toho, ze mam robit na oddeleni. Nedavno sme sa totiz o tom bavili a on povedal, ze tehotenstvo nieje choroba a, ze kludne mozeme pracovat na oddeleni. Lenze rano dvihame tazkych klientov, kolko krat nas pri manipulacii udru a bojim sa aby ma zrovna neudreli do brucha. Je to moje prve tehotenstvo. Taktiez neviem co by bolo financne najlepsie ked moj plat je cca 985 v hrubom ci sa mi PN vobec oplati.

ina2405
10. aug 2024

Robila som v takom zariadení a zostala som pn v 10tt, predtým v teho som mala problém s krčkom a bolesťami. Mňa nemali kam preradiť a nakoniec som bola rada, že som donosila riadne do termínu. Ja by som neriskovala, že ma pacient/klient udrie alebo kopne. Plus zdvíhanie a polohovanie, nič pre tehotnú. Na peniaze som nepozerala. Teraz to vyrovnáva tehotenský príspevok.

bublinka1426
10. aug 2024

skus prve to preradenie.

lilinka88
10. aug 2024

Čo povie tvoj šéf je úplne irelevantné, dôležité je čo potvrdí gynekológ. Ak ti dá potvrdenie,že tú prácu vykonávať nemôžeš, čo bez pri dvíhaní bremien a nočnej práci dáva, zamestnávateľ je povinný ťa preradiť na inú - vhodnú prácu. Ak nemá, je to prekážka na strane zamestnávateľa a ostávas doma s náhradou mzdy. Ak ťa preradí na menej platenú prácu, v SP môžeš požiadať o vyrovnávaciu dávky a bude ti každý mesiac vyplatených 50% rozdielu medzi doterajšou priemernou mzdou a mzdou na preradenej pozícii.
Ak by si mala rizikové tehotenstvo, chod na PN, ale tá je platená od 4 dňa 55% z priemernej hrubej mzdy plus musíš dodržiavať liečebný režim, čiže von iba počas vychádzok, ak nejaké budú

mogaa
11. aug 2024

No preradenie je možné len v prípade že má šéf volné miesto v kancelárii a je to pre neho uplne nevýhodné - teba by niekto musel zaučiť na danú prácu a ty môžeš napriek všetkému ostať kedykoľvek na PN, prípadne chodíš pravidelne k lekárovi na tehotenské kontroly, takže prácu by musel tak či tak niekto za teba robiť....v podstatne ti môže dať robiť čokolvek napr. upratovať tie kancelárie alebo pomáhať v kuchyni, či pri vydávaní jedál klientom alebo pomáhať sociálnym sestrám pri aktivitách s klientmi....čokolvek kde nedvíhaš ťažké bremená....takže doma s náhradou mzdy ťa zrejme nenechá....ostáva PN tam musí byť na to zdravptná diagnóza.....samotné tehotenstvo nie je diagnóza na PN.....