Zmena pracovnej doby

31. máj 2022

Som v novej práci ešte stále zatiaľ v skúšobnej dobe. Doteraz som mala pracovnú dobu tak ako som sa so šéfom dohodla 7 hodín denne a obedova prestávka sa ráta už v tom (cize 7 hodín, nie 7,5h) no teraz zrazu po dvoch mesiacoch z dňa na deň medzi rečou mi bolo oznámené že už mi budú rátať k tomu plus ešte aj polhodinu na obed. Časovo mi to teda už nevychádza. Je to podľa vás normálne takto ? Môže mi to len tak oznámiť a zmeniť ? Celkom ma zaráža že doteraz to bolo v poriadku a zrazu si to zmenia inak.

buberova
31. máj 2022

čo máš napísané v zmluve?
myslím, že tí, ktorí pracujú na zmeny podľa zákona si nemusia "nadrábať" obed, ale ostatní áno.. takže to by bol dosť luxus, že by ti čas obeda vlastne platil zamestnávateľ..

autor
31. máj 2022

@buberova v zmluve to nieje vôbec
Iba že mám 7 hod pracovný úväzok

buberova
31. máj 2022

https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla... ten piaty bod.. obávam sa že on je v práve.. ale nech sa vyjadrí niekto znalejší, ja som len laik

54tinka54
31. máj 2022

Myslím že právo na to majú, ale keď ste boli dohodnutí že budeš pracovať 7h už spolu s prestávkou, tak by som to vnímala ako neférové, že to po dvoch mesiacoch len tak zmenia.Čiže minimálne by som sa šéfovi ozvala, že veď predsa vaša dohoda bola iná.
Ono ale väčšinou sa to chápe tak, že keď máš 8hod pracovný úväzok, tak ešte k tomu sa ráta +0,5h prestávka. Keď som pracovala vo verejnej správe tak som mala v zmluve 7,5h úväzok a tiež plus polhodina k tomu na obed.
Čiže keď máš v zmluva 7h úväzok, tak pravdepodobne polhodina naviac k tomu je obed.

h2
31. máj 2022

A keby si pracovala bez oficiálnej prestávky? Neviem, aká je to práca, ale ja tiež tak pracujem a keď sa naobedujem pri počítači (samozrejme, nie v každej práci je to možné), tak si prestávku nerátam. Obedy mám tomu prispôsobené, čiže beriem si niečo, čo sa dá takto zjesť.

autor
31. máj 2022

@54tinka54 aha tak samozrejme ak sú v práve tak nebudem vravieť nič, len sme boli inak dohodnutí vedel že mne sa bohužiaľ neskôr nedá už veď preto som chcela 7 h úväzok a nie 8. Dva mesiace to takto fungovalo a teraz som z toho taká rozrušená lebo neviem ako sa mám zariadit.

autor
31. máj 2022

@h2 no mne sa nedá veľmi jesť popri práci nakoľko komunikujem s ľudmi a nemôžem im do telefónu mlaskat s jedlom. A zas keby si zruším úplne prestávku asi by som bola dosť hladná po 7 hodinách 😀

h2
31. máj 2022

Jasné, tak v tom prípade to nejde, škoda.

bettie
31. máj 2022

A nevysvetlili ste si to kazdy po svojom? Ty 7 hodin vratane prestavky a zamestnavatel 7 hodin cisty pracovny cas? Lebo pre mna je 7hod prac.cas, cas ktory pracujem.

autor
31. máj 2022

@bettie veď dva mesiace fungujem vrátane prestávky takže nie nevysvetlila som si to po svojom

eeffka
31. máj 2022

Ked mas raz na zmluve 7hod uvazok, to znamena ze mas pracu vykonavat 7hod a k yomu 30min prestavka.
Niekedy neverim ake nezmysly zeny pisu, ze sa najest pri PC a ono sa to zapocita... nic sa nezapocita. ..odporucam precitat zakonik prace paragraf 91

pukina
31. máj 2022

Presne tak ako pise @eeffka, uvazok uvedeny v zmluve je cisty pracovny cas, do ktoreho sa nepocita prestavka (ta moze byt aj dlhsie ako polhodinu btw., zalezi od firmy a jej pravidiel), takze najskor ste sa na pohovore zle pochopili alebo firma zneuzila tvoju nevedomost.

autor
31. máj 2022

@pukina my sme sa nepochopili zle, skôr šéf asi nevedel ako to ma byt podľa zákonníka (a ja teda tiež nie)

97tomi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz