Zmena pracovnej doby

katarinkaulany
3. okt 2018

Ahojte. Prosím, kto mi poradí? V prac. zmluve mám určenú prac.dobu 8:00-17:00. Z toho prestávka je 12:00 -13:00. Teraz zamestnávateľ chce, aby sme jeden deň v týždni robili od 10:00-19:00. Môže to nariadiť sám, alebo na iba základe dohody so zamestnancom? Poprosím, kto sa v tom vyzná, tak nech napíše aj daný paragraf. Ďakujem.

jozefmix
3. okt 2018

Nechcel by som =D

dominika6
3. okt 2018

@katarinkaulany paragraf ti neporadím,poviem pravdu že takéto moresy som ešte nepočula,ak sa jedná o súkromníka,tak prevádzka má jasne stanovené otváracie hodiny,ktoré sa nahlasujú na príslušnom úrade.. a žeby si on zmyslel predlžiť ich o dve h. poobede? divné

missdiva
3. okt 2018

@katarinkaulany zamestnavatel by sa mal riadit tym co mas v prac. zmluve.
Nemoze ta nutit robit v inom case ako ste si dohodli v zmluve avsak pokial nesuhlasis s novymi podmienkami s najvacsou pravdepodobnostou budes nahradena...

ivkazba
3. okt 2018

@katarinkaulany v akom sektore pracuješ? Ale predpokladám že má nejaký dôvod k tejto zmene. Žiadny paragraf v rámci Zákonníka práce o tomto konkrétne nepíše. Ide o zmenu kde sa nemení týždenný pracovný fond ani to nezasahuje do nočnej práce. Takže áno, môže takúto zmenu urobiť. Samozrejme, ty musíš zmenu podpísať.

@dominika6 vôbec to nie je divné, obchodníci môžu zmeniť otváracie hodiny a bežne to predsa aj robia. Ak si splní povinnosti a nahlási všetko ako má, tak je to v poriadku.

dominika6
3. okt 2018

@ivkazba tak ja za xy rokov som nikde v obchodoch nepotrehla,žeby sa za pochodu zrazu zmenila otváracia doba do večera o 2h..
v obchodných centrách je striktne určená otváracia doba a niekde v meste v malom obchodíku sa tiež zvykne doba dodržiavať..sem tam sa môže upraviť /zrušiť/pridať sobota-nedela..ale väčšinou tam funguje dohoda so zamestnancami..neviem,mne to príde ako čistá špekulácia od mamonára čo má velké oči ako ide zbohatnúť za tie dve h.

katarinkaulany
autor
3. okt 2018

@ivkazba pracujem ako účtovnícka. A nijaký zvláštny dôvod k tomu nie je.

sasa1310
3. okt 2018

@katarinkaulany ty si účtovníčka a ty si nevieš pozrieť paragraf????

katarinkaulany
autor
3. okt 2018

@sasa13mzdovému uctovníctvu sa vôbec nevenujem. Áno viem si to pozrieť. Aj som si to zbežne pozrela. A na tému či mi môže zmeniť prac. dobu som konkrétne nenašla. Preto sa pýtam ľudí, ktorý v tom vedia chodiť. A preto som sa pýtala aj na konkrétny paragraf, aby som si ho vedela hneď pozrieť. Chcela som to vedieť teraz, pretože na preštudovanie zákona si nájdem čas až večer.

sasa1310
3. okt 2018

@katarinkaulany ale veď zákony sú dostupné na nete. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2... môžeš študovať. A isto ťa to menej zdrží ako lúskať na MK.

eeffka
3. okt 2018

@katarinkaulany zakonnik prace §90 ods 4,
oznami ohlasi a ak mate zastupcov zamestnancov musi prerokovat s nimi, ak nemate len oznami.
Ak ti to nevyhovuje poziadaj o upravu prac casu, pri tvojom prac mieste nevidim dovod drepiet v praci do 19,00. Vyhovie / nevyhovie.
neviem co ho k tomu vedie ale ak sa nedohodnete k obojstrannej spokojnosti budes zrejme "odidena"

(4) Začiatok a koniec pracovného času a rozvrh pracovných zmien určí zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov a oznámi to písomne na mieste u zamestnávateľa, ktoré je zamestnancovi prístupné.

doroteja
3. okt 2018

S tym zakonom neporadim, ale nezavrhuj uplne tu zmenu prac. casu. Teda pokial nieje problem vtom, ze by si nemala kam dat dieta alebo mas nejake podobne zaväzky. Ja som pracovala dlhsiu dobu az od desiatej a je to super, mozes si hocico vybavit, pobehat po uradoch, lekaroch a neriesit pritom dovolenku/pecko 🙂

katarinamarkova
3. okt 2018

@katarinkaulany o pracovnej dobe hovorí zakonnik prace 😊

katren
3. okt 2018

@dominika6 moja mamina ma prevadzku, mali otvaraciu dobu od 7 do 18...od septembra robia od 7 do 14...ohlasila zmenu otvaracich hodin a ziaden problem...

katarinkaulany
autor
3. okt 2018

@katarinkaulany ďakujem všetkým, ktorí mali snahu pomôcť. Pekný deň

mogaa
3. okt 2018

Majiteľ musel mať dôvod pre uvedenú zmenu. Tou zmenou môže byť, že chcel vyhovieť zákazníkom a zmena sa týky zmenených otváracích hodín...Ak ide o obchod alebo služby tak je to pochopiteľné. Alebo sa chce zbaviť určitých zamestnancov bez platenia odstupného, aj to môže byť dôvodom, matky s deťmi dajú račej výpoveď ako pracovať denne do 19-tej hodiny. Určite je vás tam viac ktorým prac.doba nebude vyhovovať a ktorí môžete pracovať aj mimo otváracích hodín prevádzky, nepracujete teda priamo s klientmi. Treba sa dohodnúť a požiadať o výnimku alebo pohyblivú pracovnú dobu. Ak vás bude viac a nepracujete priamo s klientami, tak by tam nemal byť problém, teda ak si vás bude chcieť zamestnávateľ udržať. Ale je aj možné že sa zamestnávateľ chce zbaviť časti zamestnancov (bez toho aby platil odstupné), hlavne keď ženy-matky dajú výpoveď a zamestnávateľ môže o 3-4 mesiace vrátiť prac.dobu s tým že zmena sa neosvečila. Ty vieš kde pracuješ a čo asi môžeš od majiteľa čakať. V tom prípade by som mesiac dva počkala a riešila to až potom - tedy výpoveďou....Predtým samozrejme požiadať o výnimku alebo pohyblivú prac.dobu - keďže si učtovníčka, tak agrument máš - neprichádzaš do kontaktu s klientmi a prac.doba ti nevyhovuje keďže máš deti...