Zmena pracovného zamerania po materskej ako slobodná matka - skúsenosti, tipy

6. jan 2025

Co nevidiet mi konci RD, som slobodna matka, od narodenia dietata som na neho sama. Viac sa zacinam zamyslat akym sposobom poriesim pracu po skonceni RD, nakolko pred MD som pracovala v korporate na vyssej pozicii cca 8-10 hodin denne, praca s vysokym nasadenim, stresom kde PN, OCR neprichadza do uvahy, nie je tam zastupitelnost, skratka z mojej pozicie slobodnej matky nevidim moznost sa tam vratit. Rada by som sa opytala idealne slobodnych matiek, ktore si tymto presli ako ste si poriesili pracu po RD. Zmenili ste zamestnavatela/pracovnu oblast/HO? Budem vdacna za akekolvek tipy.

lucik194
6. jan 2025

zostala by som v korporate,

kedze koncis RD tak na tvojom mieste uz niekoho maju a nemaju zo zakona povinnost Ti ho vratit, len Ti drzia miesto do poctu.
takze by som zajtra napisala na HR ze sa k tomu a k tomu datumu planujes vratit (kedze Ti bude koncit rodicovska) a pockala by som co ponuknu.

lebo maju dve moznosti, rozviazanie pp alebo ponuknut inu poziciu.

korporat na zaciatok po RD nie je zla volba, trochu sa opat zabehnes a budes hladat co Ti viac vyhovuje

akje
6. jan 2025

Suhlasim s @lucik194

janinque
6. jan 2025

Ahoj, riesila som to iste. Odporucam zostat v korporate a uchadzat sa o poziciu, ktora nevyzaduje 12hod pohotovost, ale nieco, kde dokazes sklbit pracovny a sukromny zivot. Vyjednaj si aj ciastocny HO, ja vyuzivam vo velkom a naozaj mi to pomaha pri kazdodennom kolotoci s malym.

kaktusik007
6. jan 2025

kym boli decka male, bola som v korporate. je blbost si hladat novu pracu ako slobodna matka s takto malym dietatom.

potom som uz toho mala plne zuby - tu sa bavime o dementnych nadriadenych v mojom pripade - a teraz som vhupla do skolstva. Mozno ak by boli vyssie platy uz skor, sla by som skor - ja som nastupila po tom druhom plosnom zvysovani platovych tried k 01.09.2023. Neviem si vynachvalit - ten pokoj a klud 🤣 a malo prace - pricom za pracu beriem aj moje studium na VS, kedze k vykonu prace potrebujem pedagogicke vzdelanie ;)
dolezite je - ako si na tom s byvanim. Naklady na zivot nepustia a praca v skolstve je super ked mas deti, avsak u samoziviteliek nie je vacsinou vzdy mozna

tiika
6. jan 2025

@lucik194 @autorka podotknem, že pokial aj momentálne je niekto na tvojom mieste, maju zo zákona povinnosť ti umožniť sa tam vrátiť a máš prednosť pred tým niekym druhým.
Jedine pokial je zrušené maju možnosť ti ponuknut niečo iné (môžeš/nemusíš prijat), alebo s tebou ukončiť zmluvu.
Len pre poriadok, inak je to asi jedno, keď sa tam i tak nechceš vrátiť.

aliziana
6. jan 2025

@tiika prečo, však konkrétne miesto majú povinnosť držať iba počas materskej, po RD stačí podľa zmluvy, nemusí to byť to jej pôvodné miesto
Autorka, môžeš skúsiť aj skrátený úväzok, korporáty väčšinou umožňujú

tiika
6. jan 2025

@aliziana neviem odkiaľ sa šíri a stále drží tento mýtus. Staci si precitat Zákonník prace. Povinnosť nie je ani tak držať miesto (môže byt zrušené) ale umožniť vrátiť sa na povodne miesto (musi to byt povodne) a zaradenie aj po skončení rodičovskej dovolenky. Podľa zmluvy, len ak bolo zrušené, tzn. nie obsadené niekym inym.

lonely66
6. jan 2025

@kaktusik007 ak nemá hypotéku, zvládne aj školstvo....

aliziana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiika
6. jan 2025

@aliziana presne to iste sa píše i v tomto druhom článku. Asi ti nerozumiem, prepáč. Kde vidíš rozdiel? (v tých častiach, o ktorých sme sa bavili.)

melanta
Včera o 06:36

Robila som v korporáte roky. Nepracovala som 10 hodín, PN/OČR aj paragrafy som si čerpala kedy som potrebovala. Či to bolo na začiatku kariéry, kedy som robila obyč administratívu alebo keď som bola v boarde. Väčšina ľudí, ktorí robili 10 hodín, žiadne voľno, a pod si to spôsobovali sami, svojim pocitom nenahraditeľnosti a svojou neschopnosťou asertivity. Netvrdím, že je to tvoj prípad, ale súhlasím s komentármi vyššie. Korporát je ideálny pre teba. Istota príjmov a benefitov, možnosti skrátených úväzkov, možnosti čiastočných home office. Skús osloviť HR, aké máš možnosti, zmeny pozície, skrátený úväzok napríklad na 70% a pod.
A ešte jeden podnet - čoskoro ti konci RD. Prečo to riešiš až teraz? Veď si mala 3 roky na to, aby si našla možné nové uplatnenie, upravila kvalifikáciu a pod.

zuzanockamt
Včera o 06:46

@kaktusik007 Môžeš, prosím, napísať aj čo učíš, keď máš málo roboty?

autor
Včera o 08:22

@lucik194 dakujem za nazor. Ono ja by som sa rada vratila na svoje miesto, ale u nas na oddeleni to funguje tak, ze su povolene HO ked su deti chore, lenze ja ako samozivitelka si neviem predstavit pracovat 8-10 h v tom tempe ako predtym a starat sa zaroven o dieta. No mozno to skusim a ked to nepojde, tak najdem iny job.

autor
Včera o 08:22

@janinque dakujem za prispevok. Skusim to asi ako som vyssie napisala.

autor
Včera o 08:23

@kaktusik007 dakujem, mam byvanie vlastne s vysokou hypo, ale zvladam platit.

autor
Včera o 08:41

@melanta chapem, no v tomto korporate resp. na oddeleni na ktorom pracujem je akceptovana navsteva u lekara, ale ocr, pn kazdy riesi HO, lebo zastupitelnost nie je zial. A ja si to neviem, nechcem predstavit, stacilo mi mat HO ked som dieta nemala, bola to makacka. Radsej som chodila do prace fyzicky, lebo kopec papierovaciek si ma pockalo tam... rodicak mi konci o par mesiacov a nakolko pracujem celu matersku a rodicovsku sama na seba par hodin tyzdenne, tak to odkladam. S prispevkom RD a vyzivnym sa to da tahat zatial.. Keby bola moznost zarobit takto viac; do prace sa isto nevratim a cakala som ako sa to vyvinie, preto si davam nacas.

melanta
Včera o 08:49

no v tomto korporate resp. na oddeleni na ktorom pracujem je akceptovana navsteva u lekara, ale ocr, pn kazdy riesi HO, lebo zastupitelnost nie je zial - ale toto je chyba ľudí, ktorí sú tak ochotní pracovať. Zažila som korporát a zažila som úseky, kde to fungovalo normálne a kde tak, ako píšeš. Zažila som aj to, že som vyhodila manažéra pod sebou práve preto, že riadil svoj odbor tak ako píšeš ty. Ale väčšinou takéhoto manažéra nevyhodia a ak sú ľudia pre neho ochotní pracovať, tak to tak funguje.

Odporúčala by som naozaj to HR, poradiť sa o možnostiach zmeny odboru, kde ti vyjdu v ústrety. Alebo potom sa zamerať na to, aby to, čo robíš aktuálne pre seba, si rozbehla vo väčšej miere.

kaktusik007
Včera o 09:14

@zuzanockamt neucim - rozhodla som sa byt asistentom kym vystudujem

zuzanockamt
Včera o 09:19

@kaktusik007 Tak to áno, tam je to jasné.