Zmena práce, keď plánujeme babätko

sofiakos
21. júl 2022

Ahojte žienky,

rada by som si vypočula vaše skúsenosti a názor. Aktuálne som zamestnaná na dobu určitú - som v práci vpodstate spokojná, avšak nie je to môj odbor a plat by tiež mohol byť lepší. Skončila som výsokú a tak som si len tak poslala životopis do firmy, kde som ani neverila, že sa mi môžu ozvať. Robila by som v odbore a prácu, ktorá by ma bavila a za lepší plat. Medzi tým ako sa mi ozvali sme sa s priatelom dohodli, že začneme skúšať. Dieťatko som chcela už dlhšie ale on na to ešte potreboval čas. Teraz to chceme obaja. Aj keď viem, že sa nám to nemusí podariť hneď na prvý/ druhý cyklus, tak tu možnosť je. Ak by som teraz podala v práci výpoveď mala by som 2 mes. výpovednú lehotu a teda ak by som teraz už bola tehotná a len o tom neviem alebo otehotnela v blízkej dobe, tak by som do práce nastúpila v 3-2 mesiaci. Samozrejme by ma čakala skúšobná doba, som si vedomá že ak riadne oznámim tehotenstvo, tak mám ochrannú lehotu, avšak otázkou, ktorú si kladiem je, že ak by mi zmluva na dobu určitú počas MD alebo RD uplynula, tak mám nárok na nejaký príspevok ? MD a RD? Som zamestnaná nepretržite 3 roky po sebe. Samozrejme za ideálnych okolností by som bola rada, ak by som mohla pracovať popri dieťatku a zmluvu by mi potom predĺžili. Ale realita je často taká, že sa to nedeje. Máte takúto skúsenosť? Že vám prišla do cesty možnosť zmeny práce ale plánovali ste dieťatko?

melany4
21. júl 2022

@sofiakos ano menila som prácu mesiac po svadbe presne, keď sme plánovali vo veľkom babatko,tiež som si kládla tieto otázky...ale kedze to bolo za viacej peňazí a bližšie..., tak som neváhala...Už prešli dva roky a ja som stále bez babatka,tak aspoň prácu mám celkom dobru,takze človek nikdy nevie ako sa to vyvinie,niekedy aj inak ako by sme chceli.😏

pinaofina
21. júl 2022

@sofiakos ahoj, ja som cakala vyse 2 roky v praci, ktora ma uz ubijala (viem, ze to nie je tvoj pripad), stale som si hovorila, ze co ak tento mesiac otehotnem a prepocitavala…
Chcem tym povedat, ze ono sa to naozaj moze podarit na prvykrat ale velka sanca je, ze sa to podari trosilinku neskor a potom mozes cely zivot lutovat, ze si nespravila tu zmenu a nesla do vysnivanej firmy. Ak ti skonci zmluva pocas MD alebo RD, tak obe normalne dostavas dalej normalne vo vyske, aka ti vysla
Z predoslych zarobkov. Inak mozno v tej firme maju zmluvu aj na dobu neurcitu… ja som v takej pracovala, kde to hned bolo takto

sofiakos
autor
21. júl 2022

@pinaofina ďakujem ti, veď to je to že človek nikdy nevie a predsa žena sice pojde na MD/RD ale potom sa vráti do práce a môže byť ďalej prínosná pre firmu. Ale predsa mám tie obavy, že nahodou zmluva na určito a nepredlžia a či dostanem MD alebo ak počas Md mi skonči zmluva, tak či mam narok na RD.. Sú to male peniaze ale lepšie ako niča bez toho len s partnerovym platom by sme nedokazali vyžiť.

kkovacovak
21. júl 2022

@sofiakos ak sa ti naskytla dobrá príležitosť tak ju zober ak to máš isté. Lebo bábätko isté nemáš a nemusíš ho mať ani ďalších 10 rokov. Tu by veľa žien vedelo rozprávať. Zbytočne sa budeš trápiť v nejakej robote ktorá ťa nebaví. Ak sa vám dlhšie nebude dariť tak si budeš nadávať že si to nezobrala. Ale ak to zoberieš a pošťastí sa vám tak si nadávať určite nebudeš a budeš rada.

sofiakos
autor
21. júl 2022

@kkovacovak Ďakujem🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
21. júl 2022

@sofiakos len ak otehotnieš teraz a nastúpiš v novej práci tak tam ti jednoducho nepredĺžia dobu po skúšobnej dobe ak budú vedieť že si tehotná...

janickacrazy
21. júl 2022

@sofiakos tak nástup do novej práce, počkajte teraz s bábätkom chvíľu, kým ti uplynie skúšobná doba a až potom sa snažte o bábätko. Čo sa stalo mne, plánovali sme bábo, zároveň som zháňala prácu v zahraničí sme boli. Bola som na pohovore, dream job, zobrali ma, tešila som sa ako malé dieťa. No hups o pár dní som zistila, že som tehu, skoro ma porazilo, lebo bola to práca pre tehotné zakázaná. Chodila som tam aj tak, manžel trochu nervacil, bál sa o mňa, čo ti poviem. Nakoniec mi začalo bývať zle, tak som musela odísť.

joannita
21. júl 2022

@sofiakos ja som takto cakala 10rokov so zmenou prace, lebo sme sa snazili o babo10 rokov.
Tym chcem povedat, ze zmen pracu a neries co bude. Ja vam zelam aby sa vam babo podarilo rychlo, ale aj sa nemusi. Moze sa vam zadarit za tyzden alebo aj za 10rokov.

sofiakos
autor
21. júl 2022

@mogaa ale vtedy nedochadza k uplynutiu PP🧐 Nikdy som po skusobnej nepodpisovala nic nove vzdy som mala skusobnu vramci zmluvy na urcito a ak by som bola v skusobnej v ochrannej lehote tak by ma nemali vyhodit nie? Lebo pokial viem mozu v skusobnej ak si v ochrannej lehote len ak hrubo porusis zmluvu alebo iny dovod nesuvisiaci s tehotenstvom

sofiakos
autor
21. júl 2022

@janickacrazy ja nastastie pracujem v oblasti marketingu, takze len praca za pocitacom

mogaa
21. júl 2022

@sofiakos omyl, počas skúšobnej doby ti ju nemusia predĺžiť -lebo si tehotná....nesmú uviesť ako dôvod tehotenstvo, ale povedia že si pomálá, nie sú spokojní s tvojou prácou alebo čokolvek iné...ale tehotnú počas skúš.doby prepustiť môžu

janewithane
21. júl 2022

Počkala by som par mesiacov aby si počas skúšobnej doby napr nebola v 5 mesiaci ale viac by som to nenatahovala. Tiež som to riskla so zmenou práce a som rada, v bývalej práci by mi pravdepodobne teraz zaniklo miesto a teda čas ide a tehotná stále nie som

A ešte som mala šťastie ze sa mi podarilo výpovednú skrátiť dohodou o mesiac

sofiakos
autor
21. júl 2022

@janewithane to by bola idealna situacia keby sa mi podarilo dohodou, mesiac by sme pockali a ak by som pri nastupe bola napr len cerstvo tehotna tak by sa to tu skusobnu dalo este utajit a po nej oznamit s uz lrn verit ze by to zamestnavatel nezobral zle a idealne pochopil ze tu pracu by slm rada robila aj popri dietati

mogaa
21. júl 2022

@sofiakos tak ak bude vedieť že si tehotná bola a neoznámila to, tak to určite v dobrom brať nebude....v každej práci sa určitú dobu zaúčaš ty ako tehotná môžeš kedykoľvek skončiť na PN a je nahratý....môže zháňať ďaľšieho človeka a zaúčať ho a na dôvažok zatiaľ len na zastupovanie počas PN....nehovoriac o tom že ak aj na teba bude čakať po skončení RD a vezme ťa naspäť, žena s dieťaťom čo nastúpilo do škôlky nie je žiadna výhra....teda až na výnimky keď majú mamičky niekoho na stráženie počas OČR

olivia_s
21. júl 2022

@sofiakos urob tak ako uznas za vhodne 🙂 ak ti nova praca viac vyhovuje, chod do toho... ja keby som mohla, zmenim pracu pred 5 rokmi, lenze som si stale hovorila, ze co ak to uz vyjde, bude super ist na matersku s vysokym prijmom, praca, plat, kolegovia az na jednu psychopatku, skvela... a stihla som pocas 5 rokov v tej praci 2x potratit v skorom stadiu. A uz som si povedala staci... ze ja nebudem ohrozovat nase nenarodene dieta, svoje zdravie kvoli jednej psychopatke, ktora ma denno-denne nici...isla som na podporu a na jesen ideme na umele... keby som sa neupinala tolko na matersku, mala som tolko skvelych ponuk za tie roky, nechcela som niekam nastupit a byt potencionalne neferova, ak by som otehotnela hned po nastupe.. a teraz som v stadiu vyhorenia z poslednej prace, ze do novej pojdem az ked si oddychnem 🙂

lucinka9292
22. aug 2022

@sofiakos Ja by som do novej prace nastupila, ale dala by som si od snazenia na chvilu pokoj. Ak po 2-3 mesiacoch prides, ze si tehotna nebudu skakat od radosti. Ak budes mat zmluvu na dobu urcitu, tak ti ju s velkou pravdepodobnostou nepredlzia. Skus sa na to pozriet aj z ich pohladu. Znova by museli niekoho hladat. 🤷🏼‍♀️

andrejkap123
22. aug 2022

Ja som na tom rovnako. Vahala som ci zmenit pracu ked sa snazime. Nakoniec som zmenila a bábo nie je v obzore. Nedari sa…