Zmena povolania po skončení materskej - zubný technik

jany1808
22. júl 2020

Zdravim, som mamou 2detí (3roky a 7mes.), mám vyštudovanú Ekonomickú univerzitu v BA, robila som cca 8rokov v malej rodinnej firme účto, admin., logistiku. Už sa tam vrátiť nechcem, práca ma nebaví, chcela by som využiť čas na materskej študovať externe úplne niečo iné. Veľmi ma láka práca zubného technika. Je tu niekto s týmto povolaním? Ďakujem

nini1010
22. júl 2020

@jany1808 Wow!Tak to je riadny obrat!Ale fandim ti.Clovek by mal robit v zivote to co ho robi stastnym takze ak sa ti neleni,len do toho,vrat sa do skoly a spln si tuzby 😊

jankapare
23. júl 2020

externe mozes studovat len ak mas strednu zdravotnu myslim

jany1808
autor
23. júl 2020

@jankapare strednu skolu mam obchodnu akademiu, ale na VSsv.Alzbety v podmienkach prijatia nie je uvedena zdravotna skola. Obavam sa, ze ci to nebude skok do tmy 🥴

jankapare
23. júl 2020

@jany1808 Študijný odbor ZUBNÁ TECHNIKA sa študuje v prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc.) so
štandardnou dĺžkou 3 roky (6 semestrov) pre dennú formu a 4 roky (8 semestrov) pre externú formu za
podmienky splnenia 3-ročnej odbornej praxe potrebnej pre získanie odbornej spôsobilosti alebo na základe
predloženia potvrdenia o zamestnanosti v odbore zubná technika.

toto maju napisane v podmienkach prijatia, podla mna nemozes ist na externe s OA

jankapare
23. júl 2020

@jany1808 ja som na tom podobne ako ty, tiez som chcela ist nieco ine studovat externe, zubneho asistenta, osetrovatelstvo a pod., ale vzdy som narazila na toto, ze bud denne alebo externe za tejto podmienky zdravotnej strednej skoly + potvrdenie o zamestnani

jany1808
autor
23. júl 2020

@jankapare praveze som sa dopatrala k tomuto:

Podmienky prijatia:
1. Stredoškolské vzdelanie ukončené maturitnou skúškou.
2. Vyplnená prihláška na VŠ štúdium (tlačivo zakúpiť vŠEVTe alebo stiahnuť
http://www.minedu.sk/odporucane-formulare-a-pri...) obsahuje:
- overenú kópiu maturitného vysvedčenia,
Uchádzači, ktorí maturujú vškolskom roku 2019/2020 doložia overenú kópiu maturitného vysvedčenia a kópiu (neoverenú) koncoročného vysvedčenia zo 4. ročníka dodatočne (§ 58 ods. 1 zák.455/2012 Z. z., kt. sa mení a dopĺňa zák. 131/2002 Z. z. o vysokých školách v znení neskorších predpisov) pred termínom zápisu, aby bolo včas zaslané rozhodnutie o prijatí na štúdium.
Bez odovzdania overenej kópie maturitného vysvedčenia nebude uchádzač zapísaný na štúdium (§ 59 ods. 3 zák.455/2012 Z. z., kt. sa mení a dopĺňa zák. 131/2002 Z. z. o vysokých školách v znení neskorších predpisov).
- kópie (neoverené) koncoročných vysvedčení za celé štúdium na strednej škole + výpis známok s vyrátaným priemerom v prihláške,
- uchádzači o štúdium, ktorí študovali na zahraničnej strednej škole - Rozhodnutie o uznaní rovnocennosti dokladu o vzdelaní (fotokópia rozhodnutia musí byť úradne overená),
- životopis (podpísaný),
- doklad o zaplatení vkladom na účet. Poplatok za úhradu nákladov spojených so zabezpečením
prijímacieho konania na vysokoškolské štúdium uchádzač zaplat

jankapare
24. júl 2020

@jany1808 ano toto maju na zaciatku, to co som poslala ja, je dalej v tom usmerneni v rozpise stud. odborov pri odbore zubna technika, treba aj dalej citat.. ale ved zavolaj na studijne a uvidis sama

mirka807
26. júl 2020

A hlavne že berú tam veľmi málo uchádzačov, naša tam bola na primackach tento rok a musíš mať testy aspoň na 780 bodov s 800.

jany1808
autor
26. júl 2020

@mirka807 myslim, že by to bola pre mňa cesta na dlhé trate, nakolko nemam zdravotnícku strednu skolu, najprv by som si musela doriesit to a potom az rozmyslat nad zubnym technikom. Dcere drzim palce, vela zdaru 🍀

mirka807
28. júl 2020

@jany1808 ďakujem 😉😘

jany1808
autor
9. aug 2020

@mirka807 prosim, dcera bola na prijimackach na zubneho technika alebo zubneho lekara? Viem, ze na lekara su tazke prijimacky a beru asi 15studentov. Dakujem.

mirka807
9. aug 2020

@jany1808 bola na zubneho lekara a teda boli tazke, tento rok navysili tie pocty ale oni ich po case vytriedia. Ale v v Blave a Kosiciach beru 40 ak sa nemylim ale martin bere asi len 20

jany1808
autor
11. aug 2020

@mirka807 ja sa zaujimam o zubneho technika. Studium zubneho lekara by som urcite nezvladla popri 2malych detoch. 🥴 sesternica je zubarka, viem co zazivala ked mala skusky, na jednu skusku sa ucila aj 6tyzdnov a to nemala priatela, deti, domacnost, bola u rodicov, o nic ine sa nestarala, ciste sa venovala studiu.

sofia1
18. okt 2020

@jany1808 ahojky chcem sa ta spýtať,ako si postupila??Ja mám záujem o štúdium len neviem nájsť z coho sa robí a prijímačky.

jany1808
autor
18. okt 2020

@sofia1 ahoj, pisala som si s pani zo studijneho odd., tento rok sa robili len talentove skusky (kreslenie, modelovanie a ohybanie drotu). Vzhladom na pocet zaujemcov o studium sa rozhoduju na VŠ ake budu prijimacky, robili aj z biologie-stredoskolsky rozsah. Tak uvidime co bude buduci rok 💁‍♀️

sofia1
18. okt 2020

@jany1808 aha no tak kresliť neviem škoda...

mmmmn
18. okt 2020

stredna zdravotna netreba, staci maturita z akejkolvek strednej skoly.

jany1808
autor
14. nov 2020

@sofia1 ani ja neviem kreslit. Pisala som si s jednym zubnym technikom a oni mali asi 5r dozadu jednoduche prijimacky v Kosiciach, kreslenie mimona 😉 , z drotu mali predlohu a podla toho spravit, jednoduchy tvar. Ale tu na VŠ neviem.. 💁‍♀️

andreabug
4. sep 2021

@mirka807 Martin je tiez odbor zubny technik?

mirka807
5. sep 2021

@andreabug toneviem ale tam beru len 20 deti co viem

andreabug
6. sep 2021

@mirka807 zaujalo ma to, ze MT, lebo zubny technik tam nie je odbor. Iba zubar. By nam skor ten MT vyhovoval. Najblizsie k Rbk. No najprv strednu skolu musi spravit. Potom sa uvidi. Ak priemer 1,5, beru bez skusok. Tak asi zalezi, v akom poradi da prihlasku, netusim.

andreabug
6. sep 2021

@mmmmn kde je napisane, ze netreba strednu zdravotnu? Lebo, co som ja citala, treba. Odbor zubny asistent a potom zubny technik VS. Aj ked gymnazialne ucivo skusky, co ma dost zarazilo. Tak to potom lepsie ist na gympel. Ale zas podmienka zdrav.skola. Dost neprehladne maju tie podmienky.

mmmmn
6. sep 2021

@andreabug VS zubný technik vieš študovať v ba a Martine. https://www.health.gov.sk/?zubny-technik
Obe uvádzajú v podmienkach prijatia strednú školu s maturitou. Takže môžeš mať gympel alebo aj poľnohospodársku, hlavná je maturita a spraviť prijímačky.

andreabug
6. sep 2021

@mmmmn chcem to pre dcerku. Hladame skolu pre nu uz teraz. Je osmacka a uz sa ide rozhodovat, kde na strednu. Radsej nech zacne so strednou uz ten smer. Aby mala vacsiu pravdepodobnost prijatia. Gympel je tazsi. Tam prijimaju bez skusok, ak ma priemer 1,5%. Rozmyslame, aby bolo co najlepsie pre nu, aby ju praca bavila, chce ona, to je najdolezitejsie 🙂 dakujem, no odbor zub.technik som v MT na fakulte nenasla ani teraz. Uz som predtym celu ich stranku presla. Iba zubne lekarstvo.