Zdravim, som mamou 2detí (3roky a 7mes.), mám vyštudovanú Ekonomickú univerzitu v BA, robila som cca 8rokov v malej rodinnej firme účto, admin., logistiku. Už sa tam vrátiť nechcem, práca ma nebaví, chcela by som využiť čas na materskej študovať externe úplne niečo iné. Veľmi ma láka práca zubného technika. Je tu niekto s týmto povolaním? Ďakujem
externe mozes studovat len ak mas strednu zdravotnu myslim
@jany1808 Študijný odbor ZUBNÁ TECHNIKA sa študuje v prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc.) so
štandardnou dĺžkou 3 roky (6 semestrov) pre dennú formu a 4 roky (8 semestrov) pre externú formu za
podmienky splnenia 3-ročnej odbornej praxe potrebnej pre získanie odbornej spôsobilosti alebo na základe
predloženia potvrdenia o zamestnanosti v odbore zubná technika.
toto maju napisane v podmienkach prijatia, podla mna nemozes ist na externe s OA
@jankapare praveze som sa dopatrala k tomuto:
Podmienky prijatia:
1. Stredoškolské vzdelanie ukončené maturitnou skúškou.
2. Vyplnená prihláška na VŠ štúdium (tlačivo zakúpiť vŠEVTe alebo stiahnuť
http://www.minedu.sk/odporucane-formulare-a-pri...) obsahuje:
- overenú kópiu maturitného vysvedčenia,
Uchádzači, ktorí maturujú vškolskom roku 2019/2020 doložia overenú kópiu maturitného vysvedčenia a kópiu (neoverenú) koncoročného vysvedčenia zo 4. ročníka dodatočne (§ 58 ods. 1 zák.455/2012 Z. z., kt. sa mení a dopĺňa zák. 131/2002 Z. z. o vysokých školách v znení neskorších predpisov) pred termínom zápisu, aby bolo včas zaslané rozhodnutie o prijatí na štúdium.
Bez odovzdania overenej kópie maturitného vysvedčenia nebude uchádzač zapísaný na štúdium (§ 59 ods. 3 zák.455/2012 Z. z., kt. sa mení a dopĺňa zák. 131/2002 Z. z. o vysokých školách v znení neskorších predpisov).
- kópie (neoverené) koncoročných vysvedčení za celé štúdium na strednej škole + výpis známok s vyrátaným priemerom v prihláške,
- uchádzači o štúdium, ktorí študovali na zahraničnej strednej škole - Rozhodnutie o uznaní rovnocennosti dokladu o vzdelaní (fotokópia rozhodnutia musí byť úradne overená),
- životopis (podpísaný),
- doklad o zaplatení vkladom na účet. Poplatok za úhradu nákladov spojených so zabezpečením
prijímacieho konania na vysokoškolské štúdium uchádzač zaplat
A hlavne že berú tam veľmi málo uchádzačov, naša tam bola na primackach tento rok a musíš mať testy aspoň na 780 bodov s 800.
@mirka807 ja sa zaujimam o zubneho technika. Studium zubneho lekara by som urcite nezvladla popri 2malych detoch. 🥴 sesternica je zubarka, viem co zazivala ked mala skusky, na jednu skusku sa ucila aj 6tyzdnov a to nemala priatela, deti, domacnost, bola u rodicov, o nic ine sa nestarala, ciste sa venovala studiu.
@sofia1 ahoj, pisala som si s pani zo studijneho odd., tento rok sa robili len talentove skusky (kreslenie, modelovanie a ohybanie drotu). Vzhladom na pocet zaujemcov o studium sa rozhoduju na VŠ ake budu prijimacky, robili aj z biologie-stredoskolsky rozsah. Tak uvidime co bude buduci rok 💁♀️
stredna zdravotna netreba, staci maturita z akejkolvek strednej skoly.
@mmmmn kde je napisane, ze netreba strednu zdravotnu? Lebo, co som ja citala, treba. Odbor zubny asistent a potom zubny technik VS. Aj ked gymnazialne ucivo skusky, co ma dost zarazilo. Tak to potom lepsie ist na gympel. Ale zas podmienka zdrav.skola. Dost neprehladne maju tie podmienky.
@andreabug VS zubný technik vieš študovať v ba a Martine. https://www.health.gov.sk/?zubny-technik
Obe uvádzajú v podmienkach prijatia strednú školu s maturitou. Takže môžeš mať gympel alebo aj poľnohospodársku, hlavná je maturita a spraviť prijímačky.
@mmmmn chcem to pre dcerku. Hladame skolu pre nu uz teraz. Je osmacka a uz sa ide rozhodovat, kde na strednu. Radsej nech zacne so strednou uz ten smer. Aby mala vacsiu pravdepodobnost prijatia. Gympel je tazsi. Tam prijimaju bez skusok, ak ma priemer 1,5%. Rozmyslame, aby bolo co najlepsie pre nu, aby ju praca bavila, chce ona, to je najdolezitejsie 🙂 dakujem, no odbor zub.technik som v MT na fakulte nenasla ani teraz. Uz som predtym celu ich stranku presla. Iba zubne lekarstvo.
@jany1808 Wow!Tak to je riadny obrat!Ale fandim ti.Clovek by mal robit v zivote to co ho robi stastnym takze ak sa ti neleni,len do toho,vrat sa do skoly a spln si tuzby 😊