Zle pracovné podmienky

31. jan 2023

Pracujem vo firme, kde to nie je ideal. Platba na čierno,sme vlastne stravovanie, majiteľ má reštauráciu kde chodíme jesť. Oproti normálnym zákazníkom máme 3/4 porcie. Vidime to keď nosia iným. Plat.je nadpriemer, tym že je načierno, avšak ak by som zahrnula daňový bonus bolo by to rovnako. Je to druhá práca, podobne to bolo aj tam. Aj som rozmýšľala o zmene ale nemám kde v okolí. Tiež som rozmýšľala ale nikto s firmy sa neohradi. Zaujímalo by ma, ako to funguje u vás. Máte všetko na pásku? Ja to nechápem, že ešte nemal žiadnu kontrolu....

crazy_cat_lady
31. jan 2023

asi to zamestnancom vyhovuje, ze dostavaju peniaze na ruku, pripadne nechcu mat s tym nejake opletacky. len potom bude problem pri vyplacani dochodku, ked Vam budu brat do uvahy len to, co ste mali na vyplatnej paske (predpokladam, ze v takychto pripadoch je to asi minimalna mzda). ja mam nastastie dobreho zamestnavatela, ale myslim si, ze tento sposob vyplacania je najma v gastro sektore (ale urcite aj v inych), kde Vam zaklad daju na pasku a zvysok na ruku

zmrzlinka2021
31. jan 2023

Pravdaze mam vsetko na vyplatnej paske.

Nikdy by som nerobila nacierno - ide totiz o podvod a ja nechcem spinave peniaze. Raz ked sa platia dane a odvody, tak sa platia a bodka.

Ak nemas moznosti v okoli, a je to mozne, zdvihni kotvy a chod niekam inam...

tanyan
31. jan 2023

@crazy_cat_lady Nielen dôchodok, ale aj PN, OČR, dávka v nezamestnanosti...

hankab
31. jan 2023

@crazy_cat_lady nielen pri vyplacani dochodku, ale aj pri PNke, materskej..
K otazke - vzdy som mala v zmluve realnu vyplatu, nikdy som nikde nerobila na cierno a ani by som talj pracu neprijala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doriiis
31. jan 2023

Čudujem sa,že takto pracuje veľa ľudí....2.pilier,3.pilier,PN,dôchodok,OCR,daňový bonus ....nič z toho nemajú a sú v poho.Peniaze všeobecne a peniaze na ruku už vôbec nie sú všetko a do budúcna hľadiac je takáto práca len strata casu

zmrzlinka2021
31. jan 2023

@doriiis
Nechcem nikoho tu napadat, ale mam pocit, ze vacsinou takyto zamestnanci su taki jednoduchsi ludia, robia vacsinou pomocne prace, ci niekde vo vyvarovniach alebo tretotriednych restikach, sluzbach... Proste tam, kde ked ti niekto vypadne, dalsich 20 ludi stoji v rade, lebo nikto od zamestnanca neocakava kvalitu, sikovnost...

doriiis
31. jan 2023

@zmrzlinka2021 ...ako beriem to,keď to niekto má ako privyrobok pri riadnej práci.Ok,beriem.Ale že ako full time job určite nie.Nemysliet na budúcnosť sa nevyplaca

tanyan
31. jan 2023

Každý človek by si mal vážiť sám seba a až potom si ho bude vážiť napríklad aj zamestnávateľ. Problémom býva krátkodobé myslenie a nedostatočná finančná gramotnosť. Často sa ale ľudia cítia byť zatlačení do kúta a lepšie čierne peniaze ako žiadne... Ja uprednostňujem veľké spoločnosti, kde naozaj všetko ide cez papier a človek má istotu, že aj keby sa firma zo dňa na deň zatvorila, tak dostane na účet poslednú výplatu aj odstupné.

dianka555
31. jan 2023

Predpokladám že je to región s vysokou nezamestnanosťou a zamestnávateľ si to môže dovoliť lebo ľudia zoberú aj takú prácu. Ak je tam viac práce stačí odísť inam. Takáto práca je dobrá pre brigádnikov na strednej alebo vysokej škole.

autor
31. jan 2023

Odpovedám hromadne. Nejedná sa o gastro sektor ani o jednoduchších ľudí. Firma pozostáva asi 20 ľudí - vo vedeni (tam spadam aj ja) plus 30 ľudí montážnikov. Áno, jedna sa o región s nízkou zamestnanosťou, keď a väčšia firma u nás skončila (cca 400 ľudí prišlo o prácu) Odísť nemôžem, mám už rodinu. Kamarát teraz dostal po 10 rokoch vyplatený dôchodok mal I a II a kvôli tomu, že mal II mu vyšiel dôchodok nižší ako keby mal iba I. Ja uvažujem, či sa dôchodku vôbec dožijem. Vďaka môjmu platu si mesačne odložím cca 300€. Áno, mala som nízku PN, nízku MD, na RD to vplyv nemalo. Tak sa zamýšľam kam to celé speje. Nikto sa vo firme neohradzuje. Sme dobri kolektív, ľudía sa vedia navzájom podržat. Je to prevažne mužský kolektív, všetko živitelia rodiny. Ja si reálne aj hľadám niečo iné ale ako matke - flexi pracovný čas je to všetko fajn

autor
31. jan 2023

To stravovanie som myslela tak, že má majiteľ aj reštauráciu kde sa stravujeme, ako mi to prekleplo

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
31. jan 2023

@jabadabadu akože si sama seba nevážim, keď pracujem nacierno?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilope
31. jan 2023

Čuduješ sa, že ešte nemal kontrolu? Veď tú kontrolu na zamestnávateľa môžeš poslať i ty keď nie si spokojná s pracovnými podmienkami.
Daj si pozor, aby si nedopadla ako moja rodinná známa, ktorá pracovala pre firmu s rovnakými praktikami (polovica peňazí na pásku, polovica na ruku, teda na čierno) a keď si chcela požiadať v banke o úver, hups, zistila, že je vedená ako neplatič sociálneho poistenia. Teda, zamestnávateľ za ňu neplatil a ona bola vedená ako neplatič, i keď ona túto situáciu nespôsobila, absolútne nepochopiteľné, no banku to nezaujímalo. Takže žiadny úver sa nekonal, ale aspoň ju to konečne, po rokoch, dokopalo k odchodu z tejto otrasnej firmy. Inak, žiadna podradná pozícia, fakturantka a asistentka majiteľa a firma v našich končinách veľmi známa reklamka.
Pokiaľ tam budete ako zamestnanci držať hubu a krok, dovtedy vás bude zamestnávateľ zdierať a zarábať na vás. Na druhej strane, keď naozaj inú prácu nie je možné v okolí nájsť, tak je to ozaj ťažké si vybrať.

autor
31. jan 2023

@lilope to zase nie, mám platené všetko.

@jabadabadu nemyslím si, žeby som si na základe tohto nevážila samu seba. Úplná hlúposť

lilope
31. jan 2023

@anonym tak aspoň že tak, v takomto prípade si to určite treba overiť aby potom nebol človek nemilo prekvapený.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
babulkomale
31. jan 2023

@zmrzlinka2021 jaaaaj moja, tak to by si sa divila aké profesie takto pracuju...asi sa ti ludia velmi nezveruju.
Jasne ze je to svinstvo ked toto cloveku navrhnu uz na pohovore. Bohuzial dokedy to budu ludia akceptovat, dovtedy to podnikatelia budú robit. A vzdy vezmu toho co s tým suhlasi a nie toho co povie ze chce vsetko legalne.

autor
31. jan 2023

@jabadabadu dôchodok? No neviem či za 30 rokov keď tam pôjdem ešte bude.

melanta
1. feb 2023

Síce si sa ohradila, že tam u vás nepracujú jednoduchší ľudia. Ale áno, pracujú. Aj ty sama si jednoduchšia. Inak by si nerobila na čierno a už dávno by si zamestnávateľa nahlásila. Niektorí zamestnávatelia takto fungujú roky a IBA preto, že im to hlúpi zamestnanci dovolia. Viac k tomu niet čo dodať, takto to proste je.

autor
1. feb 2023

@melanta no, to asi ťažko. Ako som písala, práve tu padla jedna firma, kde pracovalo 400 ľudí. Takže niekoľko rodín prišlo o živobytie, dlasia možnosť práce bez šance. Ja sama si hľadám druhu prácu už 3 rok. Takže, z tohto dôvodu sme všetci jednoduchši? Preto že sa snažíme prežiť?

stanulienkat
1. feb 2023

Dochodok moze byt aj invalidny. Zajtra ta zrazi auto a budes dostavat mesacne 65 eur po zbytok zivota. Prva budes v Tv plakat ako sa štat nestara.

autor
1. feb 2023

@stanulienkat furt nechápete jedno..kebyže nemám túto prácu, nemám žiadnu. Takže ak ma zrazi auto (dik že mi praješ) budem dostávať miesto 0 aspoň dačo.