Ahojte..S priateľom rozmýšľame,že by sme chceli vycestovať za prácou do USA.Máme spolu už dcérku 4ročnú..Jednoducho sa zbaliť a skúsiť šťastie za veľkou mlákou.No už to nieje také jednoduché s dieťaťom..Je tu niekto,kto niečo podobné zažil,kto by vedel poradiť čo všetko vybaviť,ako získať pracovné víza,alebo či ísť ako turisti a začať vybavovať tieto veci až tam?Lebo viem,že víza pracovné získať ťažko a rozmýšľali sme,že by sme si prácu hľadali až tam,na mieste,takže bez vopred zabezpečenej práci tieto víza nedostaneme..Kde je podľa vás najlepší život pre rodiny?Priateľ v USA pracoval,ale bolo to už veľmi dávno,bol tam cca 2mesiace a vrátil sa naspäť..Je vyučený kuchár a viem,ze v tomto obore je tam veľký dopyt..Ja by som si z ušetrených peňazí chcela spraviť skolu s kvalifikáciou ako kadernicka napr,alebo kozmeticka priamo tam..Máme nasetrene nejaké peniaze,ktoré by nám na ubytovanie stravu a tieto veci stačili cca 3,4mesiace..Myslíte,že skúsiť šťastie a ísť,alebo je to týmto štýlom asi priveľké riziko s dieťaťom však?alebo to vidim moc ružovo?Znesiem aj kritiku..Viem,ze nič nieje zadarmo a tak,ako amerika vie vela ponúknuť,tak aj my musíme vela ponúknuť amerike,aby sme sa mali dobre...Za každú odpoveď baby vám ďakujem
no podla mna keby ste isli za mlaku narobili by ste sa konecnom dosledku tak ako tu na sk..a za tie iste prachy...ano tam by ste mali mozno zo par tisic mesacne ale z tych par tisic by slo dost na ubytovanie skolu zdravotne poistenie dane...takze by ste zili od vyplaty do vyplaty...my mame rodinu v kanade ale zeby sa kupali v peniazoch nemozem povedat su 4 a kym nahrabu na letenky tak to dost dlho trva...
@rooskoliv ano,ano,toto vsetko mam nabiflene doslova.Ale pisala som aj,ze priatel tam uz bol,sice 7rokov dozadu a kratky cas,ale s pracou nieje az taky velky problem co sa gastronomie týka..Teda pokial tam nieje jazykova bariera,co u priatela nieje,vie anglicky vyborne.Preto dufam,ze najdem niekoho,kto tam je dlhodobo a vysvetli mi,ako,co a kde...Vsetko sa da iba treba chciet..Drzim sa toho...Ale dakujem 🙂
@lavieenrose nechcem tam ist samozrejme zbohatnut..Bola som tam na kratkom pobyte a zamilovala som sa..Je to krajina neobmedzenych moznosti,preto ma to laka..Ak je clovek sikovny,nikdy nevie...Europa ma nelaka 😕
@zaraazar jasne chapem aj mne sa paci za hranicami lebo je to take ine len nechapem preco koluje o amerike ze je to krajina neobmedzenych moznosti...to je ako z americkeho filmu kde vysia americke vlajky na kazdom kroku...no mohla byt ale v casoch ked ju kolonizovali europania a vyvrazdovali indianov...teraz si neviem predstavit tu neobmedzenost...vybetlis mi ju prosim?
@lavieenrose nemyslela som to tak,ze sa stanem holywoodskou hereckou za dva tyzdne od prichodu do Ameriky 🙂 jednoducho je tam lepšia možnosť studia,ok,ze si to musis zaplatit,ale ak na to mas,vies svojmu dietatu zabezpecit ovela lepsi zivot ako tu...Samozrejme je rozdiel pracovat tam cely zivot ako umyvac riadu a zit rovnako,ako u nas na Svk..Ale ja tam chcem ist zacat novy zivot..Nie preto ze Amerika,ale preto,lebo ma to laka prave tam a nieje to o tom,ze o Amerike koluje,ze je to krajina neobmedzenych moznosti..Ale preto,lebo som sa do nej zamilovala..To je cele 🙂
@zaraazar fúha, ty si tuším zaspala dobu. USA už dobrých 10 rokov nie je tou krajinou, akou boli. Pri týchto tvojich predstavách, môžeš akurát tak dobre tvrdo pristáť do reality USA - ekonomickej, politickej a sociálnej. Dostalo sa k tebe niečo o tom, akú inmigračnú politiku robí Trump? Ja by som tam s dieťaťom nešla ani keby mi doniesli pracovné víza na zlatom podnose.
podla mna kazdy kto ide zit do ameriky ma rouzove okuliare, mam par znamych co tam ziju a ziju rozne zivoty, ti co isli do usa este v 90 rokoch s malymi detmi sa teraz maju fajn, dostali obcianstvo,ziju si v domceku, maju po 20 rokoch normalnu pracu, namakali sa na svoje deti a tie si teraz ziju fajn zivot urovnou asi ako u nas na sk, potom su to ti co dostali zelenu kartu vyhrali, isli nevedeli co tam so sebou tak sa po roku vratili, potom su ti, co im bola ponuknuta praca vo vazne fajn firmach este kym zili na sk a teda isi do usa vazne s tym, ze tam maju perfektnu pracu, pekny byt v peknej stvrti, firma im plati zdravotku, dava im diety na jedlo a cestovne a buducunost istu. ti si tam vazne ziju dobre a maju sa velmi fajn, a potom su to taki co idu s 3000 dolarmi, na ktore sporili 5 rokov doma vo vrecku nepripraveni iba skusit statsie zarobit nieco, tak si najdu pordardnu pracu, za podradny plat, ziju kdesi mega v periferii mesta, snivaju o tom, ze by isli spon raz za mesiac na nejaky vylet ked uz su v usa, alebo do krcmy ci pubu, ale peniaze nepustia, lebo platia za maly a skardey byt, stravu, cestovne...takze prachy este si nieco odlozia a nemau nic, su sice v usa, ale americky sen dalej iba snivaju, lepsiu pracu sa im nedari zohnat ani po rokoch. teda tak lepsiu aby si mohli vazne tu ameriku uzivat a tak sa vratia domov, lebo im je velmi smutno za rodinou a zivotna uroven je cca rovnaka ak nie horisa ako doma, ale toto je v podstate obraz celeho zivota v zahranici...je to tazke ked tam nejdes na istotu a vlastne ak nemas to povestne stastie asi tam velku sancu namete, ale odradzat ta nechcem sama chcem o takych 10 rokov ist prec zo sovenska, ale to uz tak na stare kolena, amerika je super tiez som sa do nej zalubila ked som bola na vylete, ale zivot pristahivalaca bez dobrej az vybornej znalost jazyka a odbornej kvalifikacie ktora by ti platila aj v usa je tazky...mam kamosov co tam isli, ona farmaceutka, on strojar, perfektna anglina a az po rokoch cca 6 si ziju dobre, museli si nanovo robit atestacie, vysoke skoly, vodicaky,..a to tam isli ked mali auz po skole cize ziadna mladez...a ano usa je krajinou neobemedzenych moznosti pre tym co na to maju a pre tych co na to nemaju tak nemaju narok ani na bezplatne osetrenie a teda co viem ak nemas zaplatene zdarvotko tak su to obrovske sumy... kazdom pripade drzim palce
ja si myslim ze kazda krajina moze byt krajinou neobmedzenych moznosti( vsetko zavisi na jedincovi)..aj ja mozem ist studovat len chyha chtic...a ten kadernicky kurz si mozes spravit aj na slovensku ale ak na to nemas talent tak hold smola..mozes studovat aj 4 roky a mas prd z toho...
@bielavila ano,to je presny pohlad na to,ako to funguje..Mas pravdu vo vela veciach..Ale my tam ideme s tym,ze ideme makat,nie s tym,ze ideme do ameriky a budeme sa mat za mesiac,ako prasiatka v zite..Vsetko si treba vydret,ci tu,alebo tam..Mame nasetrenych okolo 20000€,co je oproti 3000 velky rozdiel a myslim,ze zacat tam s 20000 a 3000 je obrovsky rozdiel..Minimalne s tym,ze ubytovanie a stravu mame na 5mesiacov zabezpecenu s tym,ze sa nemusime obavat,co budeme jest nasledujuce dni...Setrime na nieco taketo uz dlho a hladam niekoho,kto ma usmerni a poradi co hladat a kde ist...Nie niekoho,kto mi bude pisat to,co uz davno viem..A co sa tyka jazykovych znalosti,muz ovlada anglictinu uplne krasne,ja som tiez neni zaciatocnik,jazykovej bariéry sa neobavam..A kto neskusi ten nevie..Som pripravena aj na moznost vratit sa naspat na slovensko nejdem tam nasilu zit,ak nieje dobre,nikde nieje napisane,ze tam musime umierat hladom 🙂
@zaraazar My sme žili rok v USA, ale manžel mal pracovné víza, ale na tie veľkú šancu nemáte. Pracovné víza dostane zväčša ten, koho vyslal zamestnávateľ, alebo taký, ktorý má zamestnanie, ktoré je žiadané v USA, ale nedokážu si naň zabezpečiť vlastných ľudí.
Oktem toho máš možnosť turistických víz, ale 90 dňoch musíš domov a si bez poistenia, alebo ESTA a to tiež nie je výhra.
Už potom skôr Kanada, tam je viac možností sa dostať ak máte do 30 rokov.
Poviem Ti USA nie je med lízať, nezbohatneš tam a vaše profesie nie sú moc lákavé.
Ako chcete doriešiť poistenie dieťaťa, ubytovanie a pod.?
@sandral muz tam má známeho,konkrétne pracuje ako sef kuchar v jednej restauracii na Manhattane..Vedel by vybavit pracovne miesto aj muzovi,ale nelaka nas konkretne New York..Trosku nam to aj ozrejmil so zdravotnym poistenim..U nich je to konkretne tak,ze rodinne poistky stoja okolo 800 dolarov mesacne z coho 80% preplaca zamestnavatel..Samozrejme viem,ze su poistky a poistky..takto dopodrobna sme to este neriesili..Kde sa dat poistit a aku poistku zvolit..Viem ze je to tam komplikovane..Ak by sme sa rozhodli ist predsla len ten Manhattan,mali by sme to asi lahsie,kedze by mal muz pracu istu,mozno by sa dalo nieco urobit aj s tymi vízami.A co sa týka ubytovania,znamy nam uz co to poposielal aj mimo new yorku..Tam by problem nebol,toho sa neobavam..Kedze nejake korunky nasetrene su...
Super otazka :D Ale poutierala som si slzy od smiechu a mozem aj vazne odpovedat. Zijem v USA uz takmer 10 rokov a je sice pekne, ze mas o USA krasne sny a predstavy, ale realita je niekde uplne inde.
Po prve, imigracia a viza. Ak prides na turistike viza, ako tu uz niekto spominal, mozes tu byt max 90 dni a nikto ta nezamestna. Ak by ta aj zamestnal, riskuje pomerne vysoku pokutu a to kvoli nejakemu kucharovi alebo kadernicke nikto nebude. A ak by to aj nejaky nezodpovedny a neseriozny zamestnavatel riskol, tak vedz, ze rovnako nezodpovedny bude aj voci tebe. Peniaze na ruku, ziadne odvadzanie poistneho, dochodku a podobne.
Po druhe, praca. Ano, po kucharoch je dopyt, ale za aky plat? Namatkovo u nas v meste (cca 70 tisic ludi, Kalifornia) sushi kuchar zarobi $10 na hodinu, kuchar v domove dochodcov $14 a hlavny kuchar v restauracii $16. Ako kadernicka si prenajmes stolicku niekde v salone, z toho, co ti zaplatia zakaznicky platis najomne v salone, vsetky pripravky co pouzijes, plus vodu a elektriku. Moja kadernicka si pyta za strih $14, ja jej zvycajne davam $20 aby mala aj nejake sprepitne. Tak si sama vyrataj, kolko by ste tak dvaja dokazali zarobit. Za den ma asi 10 klientiek, niekedy 15, ak maju kratke vlasy alebo sa pridu dat ostrihat muzi, ak farbi alebo nataca, tak dajme tomu 6-8.
Musite niekde byvat. Chces pekny byt? Priprav si mesacne cca $1500, prve mesacne na ruku ako zaloha, a samozrejme dobry kredit. Co je to kredit? Tvoja financna historia, ktora ukaze, ako dobre vies narabat s peniazmi. Ako pristahovalci nemate ziaden kredit, takze ziaden pekny byt vam neprenajmu. Musite ist do ghetta, kde vam nejaky pan prenajme izbu v dome, ktora je zvycajne nezariadena, spinava alebo inak neziaduca. Ale ako imigranti si nemozete vyberat. Za takuto izbu zaplatite okolo $900.
Dalej potrebujete auto. Poistenie, benzin. Platit elektriku, vodu, smeti. Malej nejaku skolku, tu neexistuju statne skolky, vsetko je sukromne. Zdravotne poistenie, co je samo osebe niekolko sto dolarov mesacne. Ak nemas poistenie, tak nielenze preplatis u lekara, ale na konci roka ti pocas podavania danoveho priznania vyrubia mastnu pokutu.
Takze mas pekny sen, ale pokial nemas nejaku bohatu babicku, ktora ti to zafinancuje, vybavi pracovne viza, pracu, ubytko a zaplati ucty, tak USA zostane dnes len a len snom. Uz to viac nie je krajina imigrantov, ako kedysi. Vela muzovych kolegov je z Mexika a tym pekne tento rok prihara pod zadkom, vacsina si ide dat robit obcianstvo, aj ked su tu legalne, len aby mali menej problemov.
V kazdom pripade, drzim palce. Je pekne byt mlada a snivat 🙂
No, ziskat viza do USA je velmi, ale velmi tazke, aj ludia s vysokou kvalifikaciou, ako napr. programatori to casto maju tazke. Dalsia vec je, ze zivot je tam drahy a system zdravotnictva uplne na prd. Zalezi aj na konkretnom mieste. Urcite by som nesla napr. do New Yorku, kde je velmi drahe ubytko a z beznym platom tam budete byvat na 30 metroch svorcovych...
@zaraazar ono to vyzera tak, ze ty ani nechces pocut co tam je zle, ale chces pocut aby sme ta podporili aby si tam isla, tak teda ak mas nasetrene, ak mas jazyk a a ak budete mat stastie tak ja by som nevaha a isla, minimalne by som to brala ako dlhsi vylet a zdokonalenie jazyka...aj ked manhattn je ta najvyssia liga a podla mna rubete poriadne vysoko, 20 tisic sa ti rozkotula za par mesiacov, moj znamy na mehnetene plati za garzonku okolo 4000 dolarov, naozaj tolko vela...pristahovalci su tam na obtiaz, su lacnou pracovnou silou, ak im nevies ponuknut nieco take po com je hrozny ale naozaj velky dopit budes iba radovy pristahovalec, s vyhliadkami na slusnu pracu takme nulovu( kadernicka a kuchar- a tym nechcem absolutne hanit tieto profesie, ale myslim, ze po tejto praci tam dopit naozaj nebude, ale ked tam mate znamych mozno vybavia to by bolo super), ale skuste porozmyslat nad podnikanim casom, ja som vzdy zvazovala, ze pojdem ked mi deti drastu niekam k moru a otvrim si obdchod s trdlenikmi, syrami, niecim slovenskym alebo europskym, alebo nejake potraviny,alebo poskytnem nejaku sluzbu co tam chyba, ked si/ ste sikovni tak sa uzivite, treba hladat dieru na trhu, ale amerika vazne neni med lizat a to co vidis vo filmoch je take trapne klise na kilometre vzdialnene od reality, nuz kiez by to tak naozaj bolo...
@warholette kazdy je raz mlady a sniva 🙂 nemusis mi dopodrobna vysvetlovat,kolko zarobi kadernicka..Ja mam ekonomicku univerzitu,niesom kadernicka,to bol iba cisto priklad..je tam milion ludi,ktori tam isli s nadejou,ze co ak..A vidis,aj znamy tam isiel s rodinou presne s takymi nadejami ako my a ziju si celkom pokojny a v ramci moznosti aj kvalitny zivot..Nehovorim,ze maju vsetko co chcu,ale nestazuju sa..Vyskusat treba vsetko,ak je chtic,ak nevyskusam,vzdy budem na tom,tak,ako teraz..Snivat s ruzovymi okuliarmi 🙂 ...
@zaraazar usa je strasna krajina na zivot, s trumpom teraz duplovane. pri prvej vaznejsej chorobe si v prdeli. take ze pohotovost s dietatom s beznou diagnozou ide do tisicok eur.
Este ako vysokokvalifikovany vedec etc. na kratku dobu ked ti zamestnavatel plati dobre poistky mozno ok, ale takto s dietatom robit horsie platene roboty, to by som teda odvahu nemala. urcite tam chodte pozret na dovolenku a uvidite.
Okrem toho ludia povacsine povrchni, nasprostasti, vsetko take dost umele. Jedlo otrasne, musis kupovat v drahych hipsterskych obchodoch aby to aspon pripominalo europsku kvalitu a aby si nemala po pol roku sto kil. Firemna kultura priserna, robi sa povacsine do umoru, bez ohladu na rodinu a vlastny wellbeing. Moznosti pre deti tiez pofiderne, lebo pochybujem ze po 15r kadernicenia budes mas pre kazde 150000 na skolu ... takze mozu pekne zacinat s pozickou na cely zivot a to este ani nemaju poriesene byvanie ... A vsetko co vyzera tak super vo filmoch je v skutocnosti smradlava spinava diera ... sice to mohlo byt tehotenskymi nevolnostami ale usmudlanejsie miesto nez manhattan som este nevidela (oki, nebola som v indii 😀 )
@bielavila nie,samozrejme,ja si rada vypocujem aj to zle..Viem ze nieje lahke tam mat dobry zivot..Ale vydriet si ho musis aj tu..Tam sice viac,ale driet treba vsade..Co sa manhattanu tyka,prave preto sme doteraz o tom ani neuvazovali,lebo je to na zaciatok uplne ina liga,kde za teda lahko nezije..Ja si rada vypocujem aaj kritiku,ale neznasam,ked niekto stale dookola hovori o tom,ako sa nieco neda a ako nic nejde a ako je vsetko na prd 😢 cakala som aj taketo komentare,ale stale som v tom,ze ked clovek nevyskusa,nevie...Len tie víza sú veru veľmi veľká prekážka...
@zaraazar ja hlavne nechápem, prečo sa pýtaš ľudí, keď tam máte dobrého známeho, tak sa popýtam predsa jeho. Ja som bola len 3 mes.v Californii, čo je ozaj ktajším štátom, ale pracovne by som tak ďaleko od rodiny nešla...domov sa dostať ca možno raz za dva roky, by bolo pre mňa málo. Sú aj iné možnosti ako za veľkou mlákou, vyskúšajte si to napr.na rok v inom štáte a uvidíte, ako sa vám to podarí. Alebo najskôr pošlem manžela a potom by som došla za ním s dieťatkom....lenže ako tu už bolo písané, ako kuchára tam ozaj nik nebude čakať s otvorenou náručou. Sesternica pracovala v Miami na lodi, po polroku utekala ako sa len dalo a povedala nikdy viac...prajem veľa šťastia, a čo tak Nórsko? Dobrá ktajina, anglicky sa dohovoríte, zdravotný a soc.systém super...a aj zarobiť sa dá 😍
@zaraazar ved da, sa, chod a vyskusaj, ked chces. ako som pisala, zijem tu uz 10 rokov, nic nie je nemozne.
Ale pred 10 rokmi bolo vsetko ine. neviem kedy ten tvoj znamy isiel, ale teraz sa zakony riadne sprisnili, co sa tyka prace, viz, poistenia a podobne. pred par rokmi neboli ziadne pokuty, ak si nemala zdravotne poistenie, teraz je to tusim okolo $1000. deportuju omnoho viac ludi ako pred 10 rokmi, zvysili sa pokuty za zamestnavanie ilegalnych pracovnikov, je to o dost dost horsie.
my sme pred par rokmi kupili dom a kebyze chceme kupovat tento rok, tak by sme si rozhodne nemohli dovolit to, co pred 2-3 rokmi. ceny isli hore o minimalne 50 percent, takze sa to meni k horsiemu velmi velmi rychlo.
Ahoj, pozri si už aj existujúce diskusie
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/skusenosti-s-pracou-v-amerike/
https://www.modrykonik.sk/forum/spojene-staty-americke/slovenky-zijuce-v-amerike/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/stahovanie-celej-rodiny-do-ameriky/
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/ako-sa-zamestnat-a-ostat-zit-s-rodinou-v-usa/
necitala som prispevky, ale tak z toho co pises to realne vobec neni. Z tych nasetrenych penaci na 3-4 mesiace to je akurat zaplatis imigracne poplatky aby by ste uz nejako zazrakom dostali pracovne viza. V usa je kucharov az az. Na pracu potrebuje pracovne povolenie, co tazko dostane, a z toho by rodina nevyzila, musela by si aj ty pracovat. Vyucit sa za kadernicku neni tazke staci kurz aj po veceroch a stoji pod ,$5,000. Dieta by od 5r. nastupilo do povinneho 0 rocnika na ZS zadarmo. Ale ako nelegali nemate narok na statnu zdrav. poisku a na sukromnu sa plati $1,000 mesacne plus mensie popolatky u lekara. Ak by ste mali viza alebo zelenku karty, vidim to este ako moznost, postupne by ste sa vypracovali ale zazko dostanete viza.
Mám rodinu v Amerike, sú rodený Američania, nie prisťahovalci a poviem ti úprimne, s dieťaťom je bezpečnejšie žiť skromnejšie na SVK ako za veľkou mlákou, bola som tam dostatočne veľakrát na to, aby som pochopila ich myslenie, životný štýl atď.
S turistickými vízami si tak akurát koledujete po presiahnutí 90 dní, čo je maximum ( colník vám aj tak skráti pobyt, nedávajú maximum, to by ste tam museli u niekoho žiť atď ) a keď tú dobu prekročíš, žiť v strachu, aby sa niečo nestalo a nevyhostili vás z krajiny? No neviem, neviem .. ja by som takto svojmu dieťaťu nechcela dať STOPku do USA a to mi ver, že by sa to s vami tiahlo aj po iných krajinách, ak by vás vyhostili a teraz je to prísne!
Najlepšia cesta je ísť legálne, sú agentúry, ktoré priateľovi prácu vybavia a keď už tam bude, tak prídete za ním, no potrvá to mesiace, možno aj roky. Green card lotéria je aj o šťastí alebo o byť bohatým a vybaviť si to ako bolo spomínane vyššie za iné peniaze, nie len pár eur.
Aj na zamestnávateľa platia určité zákony, čo sa týka zamestnávania cudzincov.
Ak si vyštudovala EU, tak by si mala ovládať ANJ. Inak, u nás je 20 tis. eur slušný peniaz, ale v USA pre 3 člennú rodinu s dieťaťom dosť málo nato, že sa zbalím a idem.
To je iba môj názor, žila som tam rok s dieťaťom a nebolo to až také ružové.
Baby dakujem...Setrime a uvazujeme..Uz roky,ale stale to nieje 100%...Preto sa pytam pre a proti..Ale stale som nedostala ziadnu odpoved na pre.. 😅
Anglicky jazyk ovladam,ale som uz nejaky ten rok po studiu a jazyk ide dolu vodou,kedze nekomunikujem s nikym po anglicky..Dorozumiet sa dorozumiem bez problemov,ale nedovolim si tvrdit,ze ta anglictina je vyborna...No kazdopadne dakujem kazdej jednej za nazor..Urcite sa tam nechystame zajtra,ani za mesiac..Uvidime,ako to bude v najblizsej dobe a co sa nam podari vybavit 🙂
no precitala som si prisepvky. Som v usa 20+r. a prehlad v tom mam. Mozes sa pozreit na to s pozitivneho hladiska, Pracu bude mat muz na manhattane aj ked ilegal co je bezne, nyc ma vela pracujucich ilegalov. Dokonca ilegali mozu odvadzat dane staci im poziadat si danove cislo. Vybavit si GC v buducnosti nevyzera vobec realne hlavne ak ostanete na cierno alebo pracujete nelegalne. Dost pracovne viza je tazke teraz, Trump chce to uplne zrusit, pracovnikov v usa uz je dost. Najlahsia cesta je podat si o loteriu GC (tiez to chce Trump zrusit) alebo sa ozenit/vydat, prip. ak mas pribuznych usa obcanov mozu vas sponzorovat. Ako nelegal tu moze zit, najmes si byt u poliakov cca 30 -45 min. metrom od Manhattanu na polskej stvrti, cca $1500 by stacilo na 1-2 izbovy bezny byt. auto by ste moc nepotrebovali v nyc a stvrtiach nyc, metrom sa da na plaz, vylety, vsade. kadernicky kurz si tiez mozes spravit za par tisic aj cez vikendy alebo vecer. Ak ta ako nelegal neprijmu mozes si sama otvorit kadernictvo. Dieta od 5r. ti musia vziat do statnej zs zadarmo nepytaju sa ci si legal alebo nelegal. Poistku nepreplaca zamestnavatel 80%, velke firmy ano, ked ma firma menej zamestnancov nemusi preplacat ziadnu poistku. Statnu si nevybavite, takze zostane vam chodit na kliniku kde chodia vacsinou ludia bez prijmu alebo bez poistky, tam sa plati v hotovosti, stoji to okolo $100 za navsetvu lekara. Lieky nikde zadarmo nedostanete. Na pohotovosti v nemocnici vas musia vziat bez ohladu ci mate poistku, prijem atd. ale napr. taka crevna viroza stoji $3000 za 2 hod. na photovosti. Da sa potom zjednat aby ste platili menej podla prijmu alebo na splatky mesacne. V usa a v NYC ziju miliony ludi nelegalne, ale je to tazky zivot s porovnanim na sk urcite by som to na tvojom mieste nemenila, to je pre ludi ktorym ide o zivot v ich krajine. Ak nejakym sposobom dostanete pracovne povolenie tak ano, moznosti su. Ak by si rozmyslala do ineho statu kde su mensie vydavky na byvanie, musis pocitat ze su aj mensie zarobky,menej klientov mensie sprepitne.
@zaraazar Otec mojich deti je Ir a zil v USA 10 rokov. Nemal sa zle financne, ma tam dokonca v Bostone vlastny dom, americky pas a obcianstvo. Ale pokial nieco nemusel, tak to boli prave Americania. Co si pochvaloval, tak ze ozaj mohol robit co chcel, ist kam chcel, kupit si, co chcel (ale to bolo 14 rokov dozadu). Potom zil v Holandsku, momentalne uz dost dlho na Slovensku a este sa z toho nespamatal.
Ahoj,
ja tam neplanujem ist zit, ale ist na dovolenku buduce leto s rodinou a tak som hladal na nete a nasiel som jeden perfektny web. Trosku som pocital a moj pocit je takyto......
a/ ak tam ides ako turista, to mozes na 90 dni. nemozes ale ofiko pracovat. ak pracujes, pracujes na cierno a platia ti este menej ako minimalnu mzdu danu zakonom a nic nezarobis. okrem toho nemozes byt zdravotne poistena a ak ta stretnu policajti a zistia, ze si v US dlhsie ako 90 dni, mozes byt vyhostena
b/ pracovne viza ofiko.. pre vas no way... kucharov a kadernicky nehladaju. pracovne viza daju skor nejakym IT specialistom a podobne. Nieco je pisane v podmienkach pre ziskanie zelenej karty a to iste asi plati aj pre pracovne viza
c/ v loterii ziskat zelenu kartu..... da sa to, ale nie je to lacne... jednak to celkovo trva podla webu cca 2 roky + stoji to radovo v desiatkach tis EUR na osobu
Ak chces relevatne informacie, podla mna zacni citat tu:
https://chcidoameriky.cz/zelena-karta-do-usa-je...
alebo si skor hladaj pracu v nejakom state EU, kde takato byrokracia nie je, kedze sme sucastou EU
Robo