Ahojte, vie niekto poradiť? Muž pracuje na živnosť, ten pre koho teraz pracuje zobral dohodára, ale muž bude tomu dohodárovi fakturovať plat. Čo bude musieť po ňom platiť okrem zdravotnej?
@majusqa77 ani ja nechápem ako to chcú ale veľa ľudí tak robí.. údajne
To vyzerá že ste na najlepšej ceste nechat sa takpovediac odrbať
@lesana25 aj mne sa tak zdá :D
Už len to, že muž pracuje pre niekoho na živnosť je zrejme odrb, aby dotyčný ušetril na odvodoch. Toho je veľa. Ale ak tvrdí, že veľa ľudí robí to, že niekto pre niekoho pracuje na živnosť a on ešte aj platí dohodára, tak toto sa bežne nedeje. Koľko tisíciek zarobí muž, že sa mu oplatí platiť si odvody, odkladať každý mesiac pár stoviek (aby mal na dôchodok a na PN, lebo odvody platí asi minimálne) a ešte by z toho mal platiť dohodára a odvody za neho. Živnosť sa neoplatí, ak nezarobí tak, aby mal riadne odvody alebo si riadne odkladá. A pre dotyčného by som nešla robiť už len pre ten pokus odrbať muža na tom dohodárovi. Človek, ktorý odrbáva, bude odrbávať stále.
Prepac....ale neda mi sa neopytat, ze preco robite nieco comu vobec nerozumiete? A to v oblasti ktora zasadne ovplyvnuje vas zivot, lebo financie ho ovplyvnuju. Najdi si uctovnicku, ktora vam vsetko vysvetli a narata a ano ani ona vam to zrejme nebude naratavat zdarma......ooooo financna gramotnost...
@rikarika ešte nerobí nikto nič len sa o Tom bavili
@ivkazba včera som za na to pýtala, ten dohodár bude mať dohodu s tým šéfom a on mu nič nebude platiť, dohodár bude platiť za seba sociálnu a zdravotnú. Muž mu má robiť dozor v práci, keďže ten dohodár sa len teraz zaúča a fakturovať aj za neho výplatu z ktorého mužovi niečo aj zostane. (z toho si má odkladať na dane) Muž potom bude platiť z toho dane v daňovom priznaní.
Inak neide dotoho, len ma to zaujíma či ho naozaj chcel odrbať.
No dobre som to pochopila? dohodár nebude nič fakturovať? Fakturovať bude tvoj muž svojmu šéfovi svoju robotu aj dohodarovu?
Preboha hádam nie, tvoj muž bude platiť vyššie dane aj odvody vďaka tomu že bude mať príjem, ktorý reálne nie je jeho?!
@martul presne, cca 400€- 500€ z dohodarovej výplaty mu zostane každý mesiac, a 200€ mu povedal ten šéf že si má odkladať na tie dane
Úplný odrb. Nešla by som do toho. Majiteľ je totálny odrbávač. A koľko zarobí muž celkovo? Máš to prepočítané, koľko mu bude ostávať, keď na budúci rok začne platiť odvody?
@ivkazba cca 2000€ mesačne, zatiaľ neplatí dane keďže len nedávno vzal živnosť, dovtedy robil aj on na dohodu
Okej, tak ak by napríklad od marca robi na živnosť, zarobí 2000 eur mesačne. Prvý rok je povinný platiť iba ZP, čo je 79 eur mesačne. Ak si nebude platiť dobrovoľné odvody (nemusí), ak bude chorý, žiadna platená PN, žiadne peniaze do dôchodku.
Ak si budúci rok v daňovom uplatní paušálne náklady, zaplatí daň cca 400-450 eur. Na základe DP mu vypočítajú odvody, ktoré bude mesačne platiť. Tie budú cca 80 ZP a 190 SP. To sú minimálne odvody, čiže minimálna PN, minimálny dôchodok. Treba si zvážiť, či si je schopný z toho odkladať každý mesiac pár stoviek, inak v dôchodku či počas dlhodobej PN ťažko zaplače rodinný rozpočet.
@ivkazba ďakujem
muz bude dohodarovi fakturovat plat? to co je?
ak zamestna dohodara, musi mu platit zdravotku, socialku a dan, takze sa musis vsade najskor zaregistrovat ako zamestnavatel a nasledne prihlasit zamestnanca