Ahojte ženy, boli ste v situácii, že vaši partneri sa nevedeli dostať späť zo zahraničia, tak aby to nenaburalo rozpočet? Môj je živnostník, ma objednávku od českej firmy, rámcovú zmluvu však nepodpísal ale robí v Rakúsku. Teraz ho previezli do Nemecka, auto aj veci zostali v AT. Jeho šéf -objednavatel - je každý deň opitý, gambli, priznáva sa, že chce pobrať ďalších mužov na zákazky a potom žiť zo zmluvných pokút,keď odídu z roboty... Preto sa pochopiteľne aj môj boji len tak zbaliť a odísť, i keď tu rámcovú zmluvu skutočne nepodpísal ale nastúpil do roboty na základe objednávky. Firma cez ktorú je tam, je nová, čiže ešte neexistujú ani dobré a ani zle recenzie. Už by mal mať zarobenu 4 cifernu sumu ale ani neverí, že bude vyplatený. Nevie čo ďalej, zatiaľ robí len aby sa dostal aspoň späť k svojmu autu a veciam. Šéf sa pri jeho opileckych scénach priznáva, že bol v base, že si bude užívať ich peniaze pri mori...
@sashka22 tvoj priateľ nemá šéfa, má zákazníka, českú firmu ktorá si u neho objednala služby
keď už má mať zarobenú 4 cifernú sumu poslal objednávateľovi faktúru? Koľko času uplynulo od dodania prác a čakania na vyplatenie? Podpísal zákazník prevzatie prác? Má odfotené dôkazy že tam niečo preňho urobil?
Maximálne sa sním potom môže súdiť, ale ak je grobian tak nechá skrachovať firmu a nevymôže od neho nič.
Fu, tu teraz velmi zavazi, kde bola zmluva uzavreta (zakony ktorej krajiny sa idu uplatnovat) a kde su prihlaseni. Ja by som asi kontaktovala tu cesku firmu, ci boli nejake peniaze prevedene a informovala ich, ze ste ako pracovnici nedostali vyplatu. Ja len, ak bude muz spadat pod nemecky system, zmluvu nepotrebuje (akceptuju sa ustne dohody) , ale tu je brany ako klasicky zamestnanec, aj ked ma zivnost a teda zamestnavatel ma povinnost ho prihlasit do socialnej poistovne a na danovy urad.
@maranco chlapi majú v stredu poslať zálohové faktúry, všetci z partie sú nesvoji tak sa teda s Objednávateľom dohodli, že v stredu mu ich pošlú. Je ich tam 14 zo Slovenska. Robia tam týždeň zatiaľ, 10 hodinovky, vo výškach, nie ľahká práca. Fa by inak mali vystavovať mesiac spätne a splatnosť fa je 14 dní. Ešte nemal kto podpísať prevzatie prác, lebo zákazka stále trvá a nie je dokončená.
@vevesh v tej českej firme je len jeden konateľ-slovak, a to je ten čo sa práve vyjadruje, že bude žiť zo zmluvných pokút, opitý každý deň na mol a rozpráva chlapom,že ma na účte nulu... S tými firmami v DE a v AT spolupracuje tá česká firma a môj partner a zvyšní chlapi zo Slovenska 'vykonávajú dielo'. Objednávka medzi českou firmou a slovenskými živnostníkmi, kde sa dielo vykonáva v DE a AT. Už to neviem inak napísať
V prvom rade, najst co najskor dobreho pravnika, aj ked za posledne peniaze, cim neskor to urobia, tym viac stratia a budu robit zadarmo. Tu ti nikto neporadi, nevieme, ak a je zmluva, ake su prava a ake povinnosti vyplyvajuce z nej
@mk1111111111 áno, o to sa snažíme, len škoda, že je víkend a oni strácajú každým dňom, lebo robia stále
@sashka22 nie je v zmluve aj klauzula o ukonceni spoluprace,resp.porusenie zmluvy - nevyplatenie prace?To je dost tazke precitat,co si napisala,nie este zazit.Neviem ti pomôct,pracujem vonku, uz viac ako 20 rokov,ale ako zamestnanec.