Dobrý deň, mám takú otázku. Nepracujem na živnosť ani na zmluvu, chcem začať pracovať online z domu, zárobok mesačne bude nejakých 800€... Lenže tu je tá otázka ako to zdaňovať keďže to nebude ani na živnosť ani na zmluvu? Dá sa to vôbec nejako? Alebo stačí podať len daňové priznanie a tam doložiť to o aké sumy išlo? Ďakujem
@kajulqa47 pravidelný príjem sa nedá bez živnosti/nejakej zmluvy vykonávať.
📌
Clovek moze mat aj nahodny prijem. Takze teoreticky nepotrebujes zivnost alebo zmluvu. No ozaj to musi byt nepravidelny, nahodny, obcasny prijem. To sa zdanuje podla paragrafu 8 ako ostatny prijem. A okrem dane sa z toho plati aj zdravotne poistenie.
Ak vsak tvoja praca bude pravidelna (to, ze z toho budes mat prijem nepravidelne nie je podstatne), sustavna cinnost, bude to predstavovat tvoj zarobok, tak na to uz potrebujes prislusne povolenie - zivnost, registraciu na danovom urade. A nasledne musis plnit vsetky zakonom stanovene povinnosti - hlavne vystavovat doklady, viest evidencie a samozrejme svoj prijem raz rocne zdanit.
Baby hľadám si prácu a našla som ponuku práce ako telefonistka- práca z domu. Už ste o takej práci počuli, alebo máte s ňou skúsenosť? Zaujalo ma to,lebo by som rada pracovala z domu, aby som mohla byť s mojou dcérou a ešte kvôli tomu,že bývam v takej diere,kde je problém s prácou a aj s dochádzaním za prácou pokiaľ nemáte auto.
@dianka318 pocula, skusenost nemam, ale bude to take to obvolavanie ohladom ankiet, dotaznikov, pripadne ponuk. Este teoreticky lika, kde budes pomahat klientom.
Ono to chce silnu povahu - vela krat ti ludia vynadaju, nestitia sa vulgarizmov. Niekto bude na teba kricat a tvarit sa, ze za vsetky ich problemy mozes prave ty, ze sa snazis im pomoct je nepodstatne, je to tvoja povinnost.
Otazka je ako budes platena - ak by to bol nejaky pausal a nemas problem ak ta niekto posle do p.. prec, tak preco nie.
Ak vsak budes platena ukolovo, mozno nic nezarobis.
Kazdopadne ak to psychicky zvladnes, tak to skus, skoncit mozes kedykolvek.
@dianka318 ja by som telefonistku nechcela robiť, otravovať ľudí a vieme ako dnes ľudia reagujú keď im niekto volá ss účelom predaja
no ak to nebude dohoda, zmluva (ci uz o dielo, ...) ani zivnost tak potom na zaklade coho ides pracovat? v tom pripade to znie ako cierna praca a nie ta sa neda len tak zdanit, ze podam si danove priznanie, na zaklade coho potom ten prijem priznas ako si predstavujes, ze ho dolozis?