Živnosť - žiadosť o radu

monika553
7. feb 2024

Ahojte, manžel je živnostník a mala by som na vás pár otázok, snáď sa nájde niekto kto mi poradí.
Menili sme trvalý pobyt, a mala by som tieto otázky:
1. na živnostenskom liste stále evidujú starú adresu. Má manžel fakturovať stále pod starou adresou, a novú použiť až keď bude mať doma rozhodnutie zo živnostenského registra s novou adresou?
2. čo sa týka daňového priznania, ktoré ide teraz podávať. Bydlisko sme menili v januári, má aj na daňové priznanie stále uvádzať starú adresu?

Bude si tento rok uplatňovať nezdaniteľnú časť na mňa, nakoľko som bola celý rok na rodičovskej dovolenke. Aký doklad treba k daňovému priznaniu priložiť? Stačí potvrdenie z UpSVaR o poberaní rodičovskej? Alebo mám priložiť aj potvrdenie o príjmoch od zamestnávateľa (som stále zamestnaná, ale nepracovala som.

Ďakujem 🙂

negymama
7. feb 2024

zivnostenskemu uradu treba oznamit zmenu trvaleho pobytu. uvadza sa ze to treba do 15 dni od zmeny. Dovtedy kym nie je zmena na zivnost. registri, treba fakturovat tak ako je sidlo uvedene. to iste danove priznanie, ale dovtedy hadam budete mat aj zmenu.

k nezd. casti na manzelku, staci potvrdenie o poberani Rodicovskeho, ale treba vediet, ze sa uvadzaju aj prijmy manzelky, ktore znizuju nezd. cast... tam patria aj tehotenske, materske, nemocenske davky, vsetky druhy dochodkov atd.

katarinaba
7. feb 2024

Na danovom priznani sa uvadza trvaly pobyt platny V DEN PODANIA danoveho priznania.

monika553
autor
7. feb 2024

Ďakujem dievčatá, síce 2 rozdielne odpovede, tak si asi radšej zavolám na daňový, snáď narazíme na nejakú milú pani 🙂