Živnosť verzus spoločnosť s ručením obmedzeným

texik1
7. okt 2024

Ahojte potrebujeme radu je lepšie živnosť alebo s,r,o?stým ze chce časom zamestnať 2 3,ľudí. A aké sú podmienky teraz ak sa môžem opýtať lebo každý vraví inak už som stoho cvok. Ďakujem.

melanta
7. okt 2024

Záleží od mnohých faktorov - očakávané príjmy, očakávané výdavky, predmet podnikania, platba DPH, obchodný majetok. Ak budú zamestnanci, tak s.r.o. Ale je potrebné si uvedomiť, že z s.r.o. si nebudeš peniaze vyberať ako živnostník, že kedykoľvek koľkokoľvek. Každé euro sa pri s.r.o. musí zdokladovať. Ale to asi vieš, to sú bežne dostupné informácie.

Podmienky na čo?

tiezjedna
7. okt 2024

@texik1 záleží hlavne od predmetu podnikania a miere rizika

texik1
autor
7. okt 2024

@melanta je to stavebnicke práce všetko v tom proste. Môžem napísať správu

melanta
7. okt 2024

@texik1 kľudne to napíš tu. Stavebnícke práce je široký pojem. Niektoré činnosti môžu byť voľné živnosti, niektoré viazané alebo remeselné. Čiže na každú činnosť je potrebné sa pozrieť zvlášť. Podmienky sú veľmi ľahko dohľadateľné na webe Ministerstva vnútra.

maranco
7. okt 2024

@texik1 jeden z rozdielov je, že pri živnosti ak urobíš na stavbe škodu ručíš celým svojím majetkom (aj súkromným)

egonsk
7. okt 2024

@texik1 ked bude niekoho zamestnavat, tak jednoznacne s.r.o ... pri zivnosti ruci celym svojim majetkom - zamestnanec nieco vyvedie a su z vas bezdomovci.

simca06022011
7. okt 2024

@maranco tak stavbari zvyknu mat poistenu zodpovednost
a to iste plati aj za zodpovednost.. za zamestnancov ak nieco vyvedu :D

simca06022011
7. okt 2024

Dost zvlastne nazory ale teda, zaklad je narocnost,nazvala by som "byrokraticka"/uctovna, ci okolo vedenia ucta, alebo napr. zrusenie, prerusenie cinnosti. Potom danove rozdiely. Nasledne ano = zodpovednost/rucenie majetkom, ale nikde nie je napisane, ze ked nieco vyvedie sro nevadi :D Tak sro ako aj zivnostnik, maju poistenie zodpovednosti (pri kadejakych cinnostiach, ani len uctovnicka nerobi ak ma rozum bez tohto poistenia) . Mam stavbarov na zivnosti desatrocia, rovnako tak na sro. AJ FO s milionovym obratom a aj srocky... zaujimave, nik sa neruca. A vsetci maju zamestnancov.
Naozaj je to bud o kontretnych cislach, jasne ak niekto robi stotisicove zakazky, nebude to brat na zivnost. na druhej strane je velmi podstatny rozdiel, ze ak z toho zijes ako szco, tak lahsie sa dostanes ku "svojim" peniazom ako v sro.. co v podstate nie su tvoje peniaze a neustale sa riesia vybery/zostatky vysoke v pokladni, ako pohladavky voci "spolocnikovi/konatelovi" a potom rozdelovanie zisku.. a tak.

simca06022011
7. okt 2024

Inak toto je roky velmi diskutovana tema a jasnu odpoved (ze toto je lepsie) nik na to neda, kedysi bola o tom aj publikacia malicka, aj kurz/skolenie som videla.. kde to opisovali/porovnavali. Je to proste na vybere.

wagea
7. okt 2024

V prvom rade si nájdi účtovníčku. Tá ti poradí aj pri výbere formy podnikania a hlavne, bez nej sa nezaobídše, hlavne v stavebníctve... Lebo ak netušíš, čo s týmto, nebudeš mať ani najmenjšie tušenie o fakturácii, prenose daňovej povinnosti či sekcii F. O mzdových výkazoch nehovoriac...