Živnosť verzus spoločnosť s.r.o

bubuzu
10. feb 2021

Ahojte, premyslam, ci zalozit zivnost alebo s.r.o v ktorej by som sa zamestnala.Vyhody, nevyhody? Uctovnictvo si viem viest sama, aj vykazy do socialky a zdravotnej by som si vedela posielat.Neviete ako napr. nazeraju kontroly na taketo sro-cky? Nie je tam nieco take,ze ako majitelka by som nemohla vykonavat zavislu cinnost? Islo by o administrativne prace.

ciarraa
10. feb 2021

Najvacsiu vyhoda je ze s.r.o. nerucis svojim majetkom ale vlastnym inanim firmy, co sa tyka kontrol to na teba moze poslat hocikto. Ked budes ako konatelka zivnost uz mat nemozes mozes byt iba zamestnec bud v tej firme alebo aj i nej.

bubuzu
autor
10. feb 2021

@ciarraa vdaka

lubka73
10. feb 2021

@ciarraa preco nemoze mat zivnost ? ak su predmety podnikania živnosti konateľa a eseročky, v ktorej je konateľom rozdielne tak kludne moze mat aj zivnost ,pokial teda viem /jedine je tam problem zakaz konkurencie/

ivkazba
10. feb 2021

@bubuzu nedávno bola táto otázka v skupine Ženy v biznise. Tak kopírujem odtiaľ moju odpoveď, ktorú som tam písala.

Založenie - živnosť kolok za 5 eur na každú živnosť, s.r.o. peniaze na vlastné imanie (mali by ostať v spoločnosti, píšem mali by, lebo v mnohých prípadoch to tak nie je).

Ručenie - živnostník celým svojim majetkom, s.r.o. len do výšky imania.

Účtovníctvo - jednoduché a lacné pri živnosti, s.r.o. podvojné a drahšie.

Peniaze - ako živnostník narábaš s celou zarobenou čiastkou, okamžite a bez toho, aby si niekde vysvetľovala, kde kedy načo si peniaze minula. Ako s.r.o. sa buď zamestnáš a vyplácaš si mzdu, alebo ako konateľ si budeš vyplácať peniaze rôznymi spôsobmi (vyplatenie zisku raz ročne, dividendy, % z obratu a pod), v každom prípade, peniaze dokladuješ, kde koľko si použila a musí to byť účtovne okej.

Dane - pri živnosti vieš optimalizovať náklady cez paušálne výdavky, toto pri s.r.o. použiť nevieš.

sirka9
10. feb 2021

doplním ivku, pri založení živnosti online neplatíš za voľnú živnosť nič, za viazanú je online poplatok 7,50 €. papierovo osobne je to na voľnä tých 5 eur a viazanú 15.

vulka
10. feb 2021

@bubuzu Za mňa rozhodne s.r.o. Je to oveľa bezpečnejšie v prípade neúspechu vo firme. A ešte by ma k tomu popchlo aj to, že si vieš sama robiť účtovníctvo.

bubuzu
autor
10. feb 2021

No,mojim dovodom preco dumam je,ze mam maleho syna s ktorym som este doma.Popritom mam moznost si administrativou zarobit cca 200 eur mesacne.bud na zivnost alebo sro.ak pojdem na zivnost,tak po zaplateni zdravotky mi to pride nerentabilne.cize som dumala nad tou sro.

bubuzu
autor
10. feb 2021

Je to na figu pri takom malom zarobku.Pretoze bud si v sro nastavim maly plat,aby som nezaplatila za odvody majladn v porovnani k zarobku,ale zvysne peniaze mi ostanu v sro-cke a potom ich este zdanim,alebo fakt budem musiet zaplatit tych 70 eur na zdravotne.jedina vyhoda je,ze v sro by som bola aspon nemocensky poistena

milka1988
11. feb 2021

@ivkazba nemáš fotku ako vyzerá tá skupina ženy v biznise na Facebooku? Nejako mi to nenašlo :(

ivkazba
11. feb 2021

@milka1988 písala som o skupine tu na MK. Nikde nepíšem o FB.

lenkakravcova
11. feb 2021

@bubuzu Do 35.000€ ročného obratu sa ti oplatí viac živnosť ako SRo. Je s ňou menej paierovaciek. Nad 35.000€ obratu určite SRo.

lenkakravcova
11. feb 2021

@bubuzu Ak máš syna a si na rodičaku, pri živnosti neplatís ZP.
Mam živnosť, rodičak, zdravotné odvody sa do 3.roku dieťaťa neplatia (platí ich štát) a sociálne platíš iba keď prekonás určitý príjem, od ďalšieho roka. Ja som mala do 2000€ minulý rok príjem, teda sociálne tohto roku nemám povinnosť platiť.
S tak malým príjmom ako spomínaš, sa ti to takto neoplatí.
Myslím že najlepšia voľba pre teba je práca na dohodu.

bubuzu
autor
11. feb 2021

@lenkakravcova ak by som bola na rodicaku,bolo by to jednoduchsie,ale na rodicaku je otec.ja som zamestnana na dohodu inde,tam mam ale malinky uvazok a este by som rada tuto pracu,ale tam sa da iba na zivnost alebo tu sro.viem,ze ak si zalozim teraz zivnost,nemusim platit zdravotku,iba dobrovolnu (kedze mam tu dohodu) a potom podla prijmu mi pride vyuctovanie,len sa neviem dopracovat k tomu,ci pri prijme tych cca 2400 za rok na zivnost plus dohode s malinkym uvazkom (kazdy den hodina pracel) ,mi uz vyjde na zdravotke potom platit tych 70 eur,alebo to bude menej.ale tak teda asi to urobim tak,kedze tu pracu chcem.

bubuzu
autor
11. feb 2021

Inak vsetkym vdaka za odpovede.

lenkakravcova
11. feb 2021

@bubuzu Za založenie živnosti a vedenie podvojného účtovníctva zaplatíš viac ako za zdravotné poistenie.
Okrem toho - zdravotné poistenie platíš aj z dohody (zo živnosti potom len doplatíš do tých 70Eur mesačne, nič viac ak nebudeš mať veľký príjem).

Pri dohode + živnosť:
- doplatíš ZP do 70 Eur /mes.
- založenie živnosti zdarma (resp. za 10E poplatok)
- daňové priznanie do 50 Eur (jednoduché účtovníctvo, paušálne náklady)

Pri SRO:
- doplatíš za ZP spätne podľa prijmu (o rok)
- založenie cca 250Eur (na súde, povolenie atď., je to právnická osoba)
- daňové priznanie cca 150 Eur + vedenie podvojného účtovníctva pre sro 150 Eur

Spočítaj si, čo ťa vyjde lepšie 🙂

bubuzu
autor
11. feb 2021

@lenkakravcova vdaka,uctovnictvo by ma nestalo nic,pretoze si viem podvojne viest sama, ale odpovedala si mi na tu dolezitu otazku,ze teda treba pocitat s tym,ze zdravotne poistenie ma vyjde vzdy cca tych 70 eur mesacne, ked sa zrata to z dohody +zivnost.kedze dohoda je naozaj skoro nic,bude to skoro tych 70 eur. Pretoze viem,ze ak je napr.zivnost popri rodicaku,tak to moze byt menej.Pri zivnosti+dohode to teda neplati? Ze to moze byt menej ako 70 eur?

lenkakravcova
11. feb 2021

@bubuzu
Vždy to závisí od prijmu.
Ak máš zisk (príjem-náklady), dajme tomu 2000 Eur ročne, tak:
- rodičák + živnosť = 0 Eur ZP
- živnosť: 76 E/ mes. (minimálne odvody)
- sro: majitel 76E/mes ZP a spoločníci neplatia ZP (ty by si bola majiteľ)

Čo sa týka kombinácie z dohody pri takomto zisku:
- dohoda + živnosť ,,, alebo dohoda + SRO: v oboch prípadoch platíš tých 76E/mes. ZP + platíš aj z dohody. Následne na konci decembra požiadaš ZP o zúčtovanie a podľa SALDO konta uvidíš koľko ti vrátia na preplatku (pozrieš si v e-pobočke VZP ) 🙂

Podľa mňa pre teba SRo nemá vôbec zmysel. Ja mám eshop a aj tak mi sro sa nevyplatí 🙂 Je s tým viac roboty. Zbytočne.

milka1988
11. feb 2021

@ivkazba prepáč neviem prečo som bola v tom ze Facebook 🤦‍♀️😞