Ahojte, obraciam sa s prosbou o pomoc na podnikatelky/uctovnicky.
Som aktualne zamestnana na TPP a naskytla sa mi moznost popri praci zacat skusit podnikat. Momentalne preto riesim, co by bolo pre mna zaujimavejsie. Urcite chcem Mat prve roky istotu stabilneho prijmu, takze riesme situaciu ze 2-3 roky budem zamestnana. Co je podla vasich skusenosti pre zamestnanca vyhodnejsie:
🔍zivnost - ak som to spravne pochopila, po podanie prveho danoveho priznania by som bola oslobodena od platenia soc. Odvodov, platila by som iba preddavky do zdravotnej poistovne.
Pri zivnosti mi lepsie vychadzaju pausalne vydavky, ktore
Mi vedia znizit dan. Danove priznanie by som musela podavat aj s prijmami zo zamestnavatel? Alebo tam by mi spravili rocne zuctovanie a ja by som si samostatne riesila iba prijem zo zivnosti?
Alebo je lepsie ist smerom zalozenia s.r.o., kde by som si ako konatel iba vyplacala podiel na zisku? Tu sa mi zase viac pozdava moznost ze ako konatel rucim do vysky vkladu, nie celym svojim majetkom ako pri zivnosti.
Dakujem za kazdu pozitivnu radu! 🤍
Spoločník ručí do výšky vkladu. Nie konateľ.
Ja som spoločník, mám s. r. o. čku, ale nie som konateľ.
Okrem podielov zo zisku som aj zamestnancom vo vlastnej sro-čke a takto mi to príde ako dobré riešenie.
Ale na založenie živnosti ti zase na začiatok netreba veľa kapitálu.
Ahoj, akurát dnes som na túto tému dala stručný príspevok na IG :D
treba si to prejsť komplexnejšie, niekedy nie je jednoduché hneď z fleku povedať A alebo B verzia je tá lepšia.
Vo všeobecnosti platí, že ak si si nie istá príjmom z podnikania, je lepšie a lacnejšie začať so živnosťou (to nie však vždy musí platiť) - rýchlo založíš aj zrušíš, pri sro je to náročnejšie časovo aj finančne.
odvody - prvý rok živnosť len ZP, pokiaľ to máš popri zamestnaní tak ani to nemusíš - tu si treba ale uvedomiť možný nedoplatok na ZP pri ročnom zúčtovaní, preto sú lepšie aspoň nízke preddavky.
odvody do SP prvý rok neplatíš, potom len ak prekročíš hranicu stanoveného príjmu (akt. 6552€)
daň - zrejme by ti vyšla 15% aj tak aj tam, ak to teda nerozbehneš vo veľkom hneď prvý rok.
pri živnosti - podávaš DP spolu so zamestnaním, môžeš si uplatniť aj nezd. časť ZD na daňovníka, daňový bonus, na kúpele...
vyberanie peňazí - konatelia nejdú pochopiť, že zo sro si peniaze nemôžeš len tak vyberať ako a kedy a koľko sa ti zachce, sú to peniaze sro, nie tvoje a ty si vyplácaš dividendy, ktoré sa zdaňujú 7% daňou.
vedenie účtovníctva - pri živnosti ideál ak nemáš viac reálnych výdavkov ako je 60% tvojich príjmov, sa ti oplatí paušál - malá admin. záťaž, pri sro nutnosť vedenia podvojného účtovníctva a to sa odrazí aj na cene - ale toto by som ja osobne neriešila.
tu by som si najskôr reálne prepočítala, aké budú tvoje výdavky - ak malé - paušál je ideál, ak by mohli byť vyššie, potom sa s tým dá pohrať a nájsť vhodné riešenie - neviem, v čom konkrétne ideš podnikať - možnosti závisia aj od toho...
ale hlavne - nájdi si účtovníčku, s ktorou to preberieš a poradí ti. neviem ako iné, ja ponúkam konzultácie aj nezmluvným klientom, takže nie je potrebné dať si hneď robiť účtovníctvo aj ku mne. lebo nájdeš tu veľa rád, ale ak to niekto nevidí priamo, tak to budú len také dohady...
@miskooo1987 Dakujem, vyssie vydavky pri zalozeni s.r.o. Mi neprekazaju... mam byt na hypoteku, takze preto riesim aj rucenie majetkom.
Ono treba si to celé zrátať, aký obrat planujes, aká bude tvoja hrubá marža, koľko ta vyjdú odvody pri živnosti, koľko pri sro (ja som bol pár rokov zamestnaný ako konateľ na 1/4 úväzok z minimálky... teda odvody oproti živnosti boli nízke...)
@madriamon Dakujem, je mi jasne, ze nic nie je ciernobiele. A kazda moznost ma svoje pre a proti... v podstate v sucasnosti ani neviem ake realne prijmy budem mat z podnikania, detto vydavky, preto sa mi pozdava aj moznost zivnosti a uplatnenia pausalnych nakladov, kedze okrem podnikat budem z domu, poskytovat online kurzy... Rozmyslala som aj nad moznostou zalozit teraz zivnost aspon na prvy rok a potom sa uvidi... na druhu stranu si uvedomujem, ze zatial nema s podnikanim skusenost a tym padom mam v podvedomi aj hmotnu zodpovednost.
@mimkao Dakujem, na tento fakt nejako pozabudla 🤦♀️.
@miskooo1987 Dakujem za tip... Je to velmi cerstve a v podstate sa mi moznost podnikat otvorila zo dna na den, takze znie to blbo, ale nemam predstavu o to aky budem mat obrat. Nechcem aby to bolo chapane ako rozmar, ale tym ze mam stabilnu pracu, toto bude “projekt” ktory budem rozbiehat popri zamestnani a uvidim ako to pojde.
tak ja by som začala v tomto prípade živnosťou. ak ti to nepôjde podľa predstáv, zo dňa na deň zrušíš. ak ti to pôjde, môžeš prehodnotiť znova či nebude lepšie iná alternatíva - keď už budeš aj reálne vedieť svoje príjmy a výdavky. to ručenie majetkom je síce pravda, ale tu by som to neriešila. ale ako som písala, je lepšie si to poriadne premyslieť.
V podstate rieš či ti môžu vzniknúť nejaké mínusy pri tých pokusoch... lebo to je riziko živnosti, ak nemajú kde, tak kľudne na prvý rok živnosť a potom uvidis...
@oli18 Lebo po prvé to sama nedáš a potrebuješ právnika, k tomu poplatok za živnosť je asi 5 EUR, za založenie sro tuším 166, a k tomu potrebuješ zložit pri sro 5000 EUR ako imanie, ktoré keď nevieš zohnať tak ti to právnik obehne teikrat naokolo ale o to viac platíš...
@miskooo1987 My sme s.r.o. zakladali a nikde sme 5000 e neskladali. Asi si to mýliš s platcom DPH, ktorý ma povinnosť zložiť zálohu na DPH, ktorú mu DÚ po 3och mesiacoch vráti.
@oli18 kedy si zakladala sro?
@miskooo1987 pred 7 rokmi
@oli18 🙂 vtedy stačilo prehlásenie, že jeden zo spoločníkov je správa vkladu a má 5000 v ruke, dnes ich musíš mat na predbežnom úcte...
@miskooo1987 Je to možné. Čo sa odvodov týka, je s.r.o. výhodnejšia forma. Nie vždy sa musí v podnikaní dariť a zo živnosti sa odvody platiť musia stále.
@oli18 ale aj z sro sa oplatí... platiť odvody... aspoň úplne najmenšie kvôli dôchodku...
@miskooo1987 Len veľmi obozretní podnikatelia platia odvody kvôli dôchodku. Je verejným tajomstvom, že živnostníci majú najnižšie dôchodky, keďže väčšina z nich si platila len z minimálneho VZ. Kým je autorka aj zamestnaná, zbytočne by platila zo živnosti odvody ešte raz, keď z s.r.o. by nemusela.
@oli18 hej, budú mat... ale je taký paradox že celoživotný živnostník,s minimálnymi odvodmi, bude mat rovnaký dôchodok ako osoba, ktorá je celoživotný pseudozivnostnik cz sro čo platil zo štvrtiny minimalky... 🙂 lebo ficko s Danko schválili...
@miskooo1987 Čo sa budúcnosti týka, áno, ak to nová vláda nezmení. Ja som mala na mysli tých, ktorý už na dôchodku sú podľa starých predpisov.
@miskooo1987, nie, nepotrebuješ mat na účte nič, stačí vyhlásenie o vklade. Zakladala som srocku pred mesiacom.
@miskooo1987 netreba mať reálne tých 5000€
@vroni fakt? Lebo zakladal som jednu 9 rokov dozadu, tam stačilo vyhlásenie, potom oko 2014 sa zakladala jej dcéra a vtedy to muselo byt na úcte... potom má 2019 spoločník vyplatil 5000 eurami a mám pokoj...
@madriamon netreba vôbec, alebo to treba veľmi tažkopádne ojebat?
@miskooo1987, celkom fakt. Mam jednu, založenú 2005 a nebolo treba nič. Teraz druhu a zase nič..
@vroni 2005 naozaj nebolo nič...
S.r.o... trosku vyššie náklady na založenie, ale nerucis celým majetkom.
Daňové pri živnosti podavas sama (a elektronicky..). Odvody pri SRO neplatíš skoro nič. Pri živnostníkovi už zjavne vieš... ak nájdeš účtovníčku dobrú, tak ani samotna daň PO ta nevyjde veľa...