niekto kto ma s tym skusenosti, co sa oplati viac? ake su vyhody a nevyhody u oboch?
aka je vyska v minimalneho vkladu do sro ?
@lucka_ke no lepsie by bolo keby citam skor skusenosti:D
no to záleží aj na druhu podnikania, aký bude ročný obrat, či budú zamestnanci... či služby alebo tovar, to sa nedá tak jednoznačne povedať bez ďalších informácií
@lucka_ke no kvoli praci na doma, a tiez ze tam bude aj viac klientov + do toho aj nieco svoje, a obrat zhruba do 10 tisic rocne kym sa to rozbehne viac
Jednoduche odpovede pri tychto otazkach necakaj. Skor napis, comu sa planujes venovat, nech su odpovede aspon trocha relevantne
zalezi aky je predmet podnikania, ci pouzivas softwery drahe atd.,, ake ine naklady budes mat/mas, ci planujes ,,vyuzivat danove naklady - napr. kupa auta atd., ako spominali dievcata aky ocakavas obrat, Keby si vedela dat k tomu viac info. Lebo od toho sa nasledne odvija vsetko a da sa poradit 🙂
nastastie ziadne velke investicie, mozno bude treba len silnejsi notebook co je vlastne jednorazova investicia + fotoaparat leo budu treba k tej praci.. no home office , oslovovanie zakaznikov, za ucelom predaja a vypomahanie podnikatelom, virtualna asistencia... a to svoje je investicia do platna a farieb
Živnosť a platenie odvodov. Keď sa ti rozbehne biznis a mala by si zamestancov, majetok tak prehodíš na SRO
Ak mas normalne zamestnanie a chcel len popri tom skusat, tak podla mna sro... lebo je to transparentne, ziadne odvody ani nic (dane plati sro a dokial si nevyplatis zisk, tak neplatis nic)... pri zivnosti podla mna platis odvody od druheho roku vzdy a rucis celym svojim majetkom...
ja mám živnosť a tiež plánujem isť na sro.Skús najprv živnosťou ak rozbehneš a pôjde ti to potom sro
@zic hmm lebo sa idem presne o tejto teme este porozpravat cez vikend s niekym kto ma sro, je aj byvala ucotovnicka... kamosova priatelka vlastne tak tam to ideme prebrat no..cez sro sa da robit aj to co cez zivnost alebo v sro by sme mali byt viaceri ?
@liusa82 tak prvy rok by som sa asi nebala mat zivnost lebo tie odvody este nie su tak velke ako uz potom platit vsetko po prvom roku, a co ta viedlo k tomu rozhodnutiu ze chces sro ak smiem vediet?
To nie je, že presne prvý rok, to si vieš aj potiahnuť to obdobie oslobodenia od platenia odvodov tým, že das potom odklad daňového. Pri tomto mi príde, že určite začni so živnosťou. Keď popri tom robis, oplatí sa ti to z hľadiska odvodovej povinnosti a nebudeš mat realne náklady, tak tých 60% paušálne vydavky sú tiež fajn. A ten lepší notebook nech je do 1700, nech jo nemusis odpisovat
Ja mám živnosť. Poskytujem služby. Platím odvody, raz ročne daňové priznanie - paušál. Pre mňa je do najjednoduchšia cesta
Kvôli obratu 10.000€ ročne by som vôbec nerozmyslala nad SRO. To mas nulovú daň pri paušály 60%. Za ďalšie zase začnú platiť daňové licencie - minimálna daň pre PO. Ďalej, neplatenie odvodov je super (u sro) ale keď pôjdeš na PN, materskú, dôchodok ? Nemáš nič, jedine sa zamestnat ako konateľ a odvádzať poistne do ZP a SP.
daj do google.com výhody a nevýhody živnosti a nájde ti kopec článkov, kde to máš jednoducho vysvetlené