Ahojte,prosím vás vedel by mi niekto poradiť...rozmýšľam nad vlastným e-shopom. Háčkujem hračky a oblečenie pre deti a chcela by som vlastný eshop aj s iným tovarom pre deti. Len sa chcem opýtať ako to je keď som na úrade práce alebo budem aj zamestnaná tak ja si sociálku a zdarvotku platiť nemusím ...? A či neviete aká je suma ktorú neprevysim že nemusím podávať daňové priznanie. chcem to popri zamestnaní zatiaľ a stačí mi dávať paragon ?
Ak budeš zamestnaná, odvody platiť nemusíš. Ale ak budeš mať z podnikania príjem, odporúčam platiť preddavky aby si potom neplatila naraz veľa. Ak budeš podnikať, nemôžeš byť v evidencii upsvar. Ak začneš podnikať ako nezamestnaná, platiť budeš zdravotku 70 eur mesačne, ostatné až nasledujúci rok podľa daňového.
Daňové podať musíš, len ak bude príjem nízky, tak nebudeš platiť daň.
Paragon nemôžeš dávať. Ak budeš predávať výlučne cez eshop a kupujúci budú platiť online, budeš vystavovať faktúru. Ak budeš predávať aj osobne, potrebuješ ekasu a všetko čo predsa osobne musí prejsť cez ekasu. A ako sa píše v príspevku vyššie, pozisťuj si podmienky ohľadom výrobkov, štandardy na detské výrobky, nutnosť uvádzať zloženie a pod.
@sanire myslíš na čierno? To môžeš predávať čo chceš, kde chceš, bez dokladovania, bez kasy, bez odvodov. Samozrejme do doby, kým ťa niekto "dobrosrdečný" nebonzne alebo kým si niekto z úradu náhodne nevyhliadne práve teba, čo sa môže ale aj nemusí stať. To už si musíš ty sama posúdiť ako to chceš robiť, či oficiálne alebo na čierno.
@ivkazba nie tak som to myslela že pôjdem na daňový úrad pridelia mi DIČ a stačí keď budem len na FB predávať napríklad a dám paragon a podám daňové priznanie tak ako to treba že nebudem mať eshop som myslela ...lebo s toho len nevyzijem takže určite budem mať zamestnanie a popri zamestnaní aj toto tak neviem teraz či len cez FB alebo eshop sa mi oplatí keby mám aj iné veci od kamošky napríklad alebo kúpim od dodávateľa a budem predávať na stránke neviem vôbec ako to chodí počula som niekde že keď budem zamestnaná tak nemusím platiť ani do zdravotnej poisťovne lebo zamestnávateľ to bude platiť za mňa
@sanire ak budeš predávať oficiálne (čiže na DIČ a nie na čierno), tak štandardy musíš spĺňať bez ohľadu na to, či predávaš na FB alebo na eshope. Ak hovoríme o výrobe vecí pre deti. Detto všetko ostatné ako účtovníctvo musíš riešiť rovnako bez ohľadu či predávaš iba cez FB alebo cez eshop. Na paragon zabudni, buď musíš mať ekasu alebo robiť všetky platby bezhotovostne.
Čo sa týka odvodov. Už som to písala. Ak budeš zamestnaná, nemusíš platiť nič, ale ak vykážeš príjem, môže ti vzniknúť nedoplatok. Preto je vhodné platiť si preddavky. Účtovníčka ti povie koľko, keď jej povieš, aký príjem približne očakávaš.
@sanire keď to chceš tak verejne predávať, musíš šiť z certifikovaných látok a hračky musia mať tiež kopu vecí, povedala by som, že s hračkami je to ešte komplikovanejšie ako s oblečením. Ak si zamestnaná, platí zamestnávateľ za Teba ale podľa obratu budeš potom bud doplácať do zdravotnej alebo nie. Soc. prvý rok neplatíš. Oplatí sa Ti určite stretnúť vopred aj s nejakou uctovnickou, niektoré majú prvú hodinu pokecu zadarmo ale väčšinou cca za 20e, treba sa pýtať ohľadom tých súm, samozrejme nečakaj, že účtovníčka Ti bude vedieť povedať ohľadom ostatných práv. Veci... Tam tiež môžeš osloviť právnikov, advokátov. Vytvoriť značku, dat sú ju registrovať... Ale hlavne si priprav veeeeľa peňazí. Vec co chválim, že že začínaš popri zamestnaní a máš akú takú istotu príjmu 👍 držím palce