Živnosť, práca na recepcii a odvody

5. jún 2024

Ahojte, pracujem na recepcii v posilňovni a spravila som si trénersky kurz. Na recepcií chcem ostať pracovať a po zmene alebo pred ňou trénovať ľudí. Majitelia mi navrhli otvoriť si živnosť čo som odmietla, neviem ešte koľko ľudí sa mi nazbiera preto sa do tej živnosti bojim ísť, navrhli mi pre to byť podtrénerkov jednej z našich trénerok ktorá ma živnosť resp. byť u nej zamestnaná. Chcem sa informovať keď tu mám nejakých účtovníkov ekonómov, ako toto celé vlastne funguje. Ak si otvorím živnosť a ostnem aj na recepcií ako to bude s odvodami? viem že prvý rok sa neplatia a potom? keby som zamestnaná pod tou trénerkov a nastaví mi nejakú minimálnu mzdu aké odvody jej musím odvádzať keď som aj na tej recepcií na TPP? Dúfam, že som sa vyjadrila dostatočne presne 😁😁, vážim si každú radu 😇

katica06
5. jún 2024

Najprv si prečítaj toto a potom uvažuj https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...

melanta
5. jún 2024

@katica06 zbytočný komentár. Trénerstvo je činnosť, ktorá sa nerobí ako pracovný pomer, ale ako živnosť. Tréner totiž iba využíva priestory fitnescentra a platia mu jednotliví klienti.

maranco
5. jún 2024

Živnosť popri zamestnaní na privyrobenie sa oplatí ak si ustriehneš a ročný príjem so živnosti budeš mať do 7 824€ vtedy neplatíš navyše odvody do sociálnej.
Platíš iba zdravotnú poisťovňu 15% a to z čistého zisku.

Predpokladám že tam veľké náklady nebudeš mať, nebudeš kupovať stroje, iba si prenajímať, tak si náklady dáš paušálne 60%.
Príklad ročná tržba bude 5 000€, z toho si dáš náklady 3000€ a tvoj zisk je 2000€. So zisku zaplatíš zdravotné odvody 300€.
Potom ešte ten zvyšok 1700€ sa zdaňuje daň z príjmu asi 15% alebo 19%.

melanta
5. jún 2024

Pri živnosti sa nemáš čoho obávať. Sociálne odvody si prvý rok neplatíš, ďalšie roky podľa príjmu. Zdravotné odvody ti platia ako zamestnancovi, ak nebudeš mať žiadny príjem zo živnosti, nemusíš platiť ako živnostník odvod do ZP v takomto prípade. Ak budeš mať klientov, môžeš platiť preddavky alebo aj nemusíš a v ročnom zúsčtovaní ti to ZP vypočíta, koľko musíš doplatiť podľa príjmu zo živnosti. Čo sa týka daňového, ak nebudeš mať stovky klientov mesačne, budeš mať príjem nízky. Čiže ak využiješ tzv. paušálne výdavky, nevyjde ti platiť ani daň. Ak by si mala živnosť a klientov nebudeš mať žiadnych, tak žiadne odvody, žiadna daň. Jediný náklad bude poplatok za ohlásenie živnosti. Otázka je skôr to, aký predmet živnosti, keďže ide o viazanú živnosť. Taktiež otázka je, či na základe kurzu si naozaj tréner. Roky cvičím vo fitku a teda neverím, že po kurze niekto môže poskytovať poradenstvo.

Alternatíva, že by ťa zamestnala trénerka - ako ťa bude vyplácať? Na ruku? Nerobila by som ani na tvojom mieste a už vôbec nie na jej.

autor
5. jún 2024

@melanta Ďakujem ti za podrobny rozpis, u tej trenerky keby som, bola by som na dohodu (už tu tak jední fungujú) v pláne by bolo vystaviť mi nejaku malu minimalnu mzdu na zaklade ktorej by za mna odvadzala..funguje to u nas tak že si platime mesačne permanentky 50€, viac už penize z klientov neodvadzame nikomu, ide tu vlastne len o to aby som bola nejako kryta, kurz mám aj certifikát aj oprávnenie trénovať.

melanta
5. jún 2024

Pozri, ja chodím roky do fitka. Neviem si predstaviť mať dôveru v trénera, ktorý robí na dohodu pod iným trénerom. Ak chceš trénovať, tak musíš mať predsa "gule", obrazne povedané. Nevidím teda dôvod nerobiť sama na seba a neschovávať sa za nejakú dohodu. To je môj názor.

rozculena
5. jún 2024

aká permanentka? Aké odvádzanie peňazí z klientov?

rozculena
5. jún 2024

kto ti dal oprávnenie trénovať?
tu máš rozpísané,aké musíš mať vzdelanie
https://www.akmv.sk/trener-instruktor-sportu-ak...

melanta
5. jún 2024

@rozculena ona si formou permanentky platí to, že môže svojich klientov trénovať v priestoroch daného fitka a využívať ich stroje. Z klientov neplatí žiadne percento fitku, asi tak to myslela autorka. K tomu oprávneniu trénovať sa nevyjadrujem. Ak si niekto myslí, že z neho bude tréner ak si urobí kurz a spraví si dohodu pod iným trénerom, tak no comment. A vieš prečo si urobí dohodu pod inú trénerku - pretože s kurzom jej živnosť na túto činnosť nedajú. A je to tak správne, zlý tréner môže klientovi spôsobiť doživotné zdravotné problémy. Tréner je komplex nielen cvičenia, ale aj biológie a iných faktorov, ktoré sa na kurze nenaučí, sú to roky štúdia na školách. Ale sú fitká, ktorým je to jedno, dovolia to vo svojich priestoroch robiť hocikomu,

autor
5. jún 2024

@rozculena 😁😁😁 keby si nie som ista v tom či môžem túto činnosť vykonávať čiže keby si nie som istá že mám oprávnenie trenovať nepýtam sa otázku ktorú som položila, pekný príspevok ďakujem, ale nato som sa nepýtala v tomto mám poriadok

melanta
5. jún 2024

keby si nie som ista v tom či môžem túto činnosť vykonávať čiže keby si nie som istá že mám oprávnenie trenovať - čiže máš niektoré zo vzdelaní, ktoré je uvedené v linku ako podmienka na podnikanie v oblasti trénerstva? Tak potom v poriadku. Nazvala si to kurzom, tak logicky z pojmu kurz vychádza, že adekvátne vzdelanie nemáš. Ale ak máš vzdelanie, ktoré vyžaduje legislatíva, tak je to v poriadku. Založ si živnosť a choď do toho.