Živnosť popri zamestnaní

barborka106
3. júl 2023

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Som pani učiteľka v MŠ (zamestnaná), a chcela by som si založiť popri TPP voľnú živnosť - Vykonávanie mimoškolskej vzdelávacej činnosti (záujmové krúžky pre deti predškolského veku). Chcela by som sa opýtať, ako je to s podávaním daňového priznania, a aké odvody by som platila do poisťovní? Budem Vám veľmi vďačná za odpoveď.

Ďakujem krásne.

maranta_leuconeura
3. júl 2023

Preddavky do zdravotnej ti vypocitaju na zaklade skutocneho prijmu zo zivnosti za minuly rok teda na zaklade podaneho danoveho. Cize ak zacnes tento rok a nebudes si teraz platit nic (kedze si zamestnana, nemusis) budes mat potom nedoplatok, ktory uhradis naraz a na dalsi rok uz rozpis mesacne. Socialka je trochu komplikovanejsia pri subehu so zamestnanim mysljm, pravdepodobne ti ale vyjde platit bud nic alebo nizsia sumu ako by si bola len szco. https://www.socpoist.sk/kto-som/zivnostnik-szco...

melanta
3. júl 2023

Prvý rok nemusíš platiť nič. Dokonca ani preddavky na ZP. Ak však budeš mať príjem, budúci rok budeš mať nedoplatok. Čiže odporúčam platiť si určité preddavky na ZP, aby si potok neplatila naraz vyšší nedoplatok. Po prvom podanom DP budeš platiť odvody podľa toho, aký budeš mať príjem. Keďže ideš popri práci robiť činnosť, ktorá je svojím spôsobom konkurenčnou činnosťou voči tvojmu zamestnaniu, nezabudni na súhlas zamestnávateľa s tým, aby si túto živnosť popri zamestnaní mohla vykonávať (§83 zákonníka práce).

duunlo
3. júl 2023

Prvy rok neplatis nic. Ak chces mozes si poziadat o dobrovolne platenie zdravotnych preddavkov v tebou stanovenej vyske a to len kvoli tomu aby si nemala napr. vysoky nedoplatok na buduci rok, co je ale len na tebe. Ked si rozumna, tak predsa neminies peniaze, aby si nemala na buduci rok na zaplatenie nedoplatku na zdravotnom. Na buduci rok, ti na zaklade danoveho vypocitaju preplatok/nedoplatok na zdravotnom. Socialne neplatis, ak nepresiahnes urcitu ciastku pre tento rok asi nieco cez 7000€. Cize v podstate fakturujes, zarabas a na dalsi rok sa dozvies kolko mas zaplatit dan, zdravotku a ci ti vyjde aj platit socialku.

zuzana76
3. júl 2023

@melanta suhlas zamestnavatela?

Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...