Ahojte , pracujete niekto na živnosť popri rodicovskej dovolenke ? Ja sa venujem grafickému dizajnu akože nemám prácu ze každý deň ale tak niekedy je to ze 1x do týždňa inokedy 3x a vela ľudí chceli odomna faktúru už .. tak som si spravila živnosť. No ale neviem čo ďalej , každý mesiac čo budem musieť spraviť ? Ako na konci mesiaca ? Stačí si odkladať len faktúry či ako ? Ďakujem pekne za rady 🙂
No hlavne si zaplať zdravotku... odkladať faktúry a v marci si daj spraviť daňové priznanie.
@zitaje zdravotku nemusím platiť nakoľko som na rodicovskej dovolenke.
Aha to neviem, ja som nad živnosťou rozmýšľala až po skončení RD.
@zitaje ja som čítala ze ak je človek na rd nemusí si platiť zdravotku až potom. Len musím zistiť čo všetko nám na konci mesiaca urobit , či stačí len odkladať faktúry
myslím, že na konci mesiaca nič netreba, iba do konca marca podať daňové priznanie.
Sledovať si obrat, vystavovat daňové doklady správne, zbierať výdavky, bankové výpisy a pod. Podľa prijmov/výdavkov sa rozhodnúť ako sa bude rátať daň z príjmov. Účtovníka nájsť skor ako v marci, ak si DP nespravíš sama. Ten povie co ti všetko treba.
Na konci mesiaca nič.
Jedine teda má napadá ak budeš fakturovat služby do zahraničia... tak si tu účtovníčka nájdi ešte skôr ako začneš. Aj ak prekrocis obrat a budeš platca DPH. To sa riesi počas roka.
Zrejme Vám vyjde nedoplatok v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia.
Zrejme najvhodnejšie budú paušálne výdavky a príslušná evidencia k tomu.
rocne zuctovanie ZP sa bude ratat z podaneho danoveho priznania a tam z prijmov, neviem o akych sumach na tych fa sa bavime ale cim vyssie tak tym vyssi bude nedoplatok. tak asi by som sa rozhodla podla tych fa, alebo odkladat nejaku sumu do obalky doma aby ta preplatok nezaskocil. a teda podla tvojich reakcii doporucujem vsetko co sa tyka zivnosti odkladat a najst si uctovnicku.
@draik preco nedoplatok ? Za mňa platí zatiaľ štát zdravotné poistenie.
Autorka stat za teba plati preto, lebo si na rodicovskej dovolenke, nie za to ze budes podnikat na zivnost.
@simonah73 no to ano, ale čo som čítala tak zatiaľ keď si na rodicovskej dovolenke a máš živnosť nemusíš platiť zdravotku akonáhle nebudem na rodicovskej tak musím samozrejme.
Nemusíš platiť ak máš živnosť bez príjmu. Z príjmu musíš odvod platiť. Takže buď budeš platiť teraz preddavky, alebo ti budúci rok vyjde nedoplatok a ten uhradíš naraz. Štát za teba platí ako za ženu na rodičovskej dovolenke. Ale určite nebude za teba platiť odvody z tvojho príjmu.
Autorka ved nemusis. Ako som pisala vyssie, nepises kolko planujes fakturovat. Ziadneho grafika neuctujem tak netusim ake sumy sa tam tocia. Preto sme ta uz traja upozornili na mozny nedpolatok, aby si tu takto o rok nevyplakavala a nenadavala na zp, ze si dovolili ti poslat vyuctovanie s nedoplatkom...
https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...
Tu mas vsetko rozpisane cierne na bielom. Preddavky nemusis platit, ale v rocnom zuctovani ti vyrataju, presne z prijmov a budes doplacat. Lepsie je si preddavky nastavit podla prijmov priblizne, a potom riesit preplatok, ako napr 500EUR nedoplatok, ci? 🙂
Ja mám živnosť popri rodičovskej, a zdravotku normálne platím. Momentálne už aj sociálku. Radšej platiť pravidelne každý mesiac, potom na konci dostaneš nejaký preplatok, ako platiť nedoplatok.
@didus35
Zdravím. Tiež si plánujem založiť živnosť popri RD. Chcela by som mať krúžok pre deti, ale neviem, ako je to s odvodmi. Zdravotku teda podľa príjmu ako uvádzate a ako je to so sociálnymi odvodmi a daňami? Tam treba platiť preddavky? Tie paušálne výdavky je naozaj tých 60% možné odrátať? Ďakujem pekne. Potrebujem info od niekoho, kto reálne takto pracuje.
@elizabeta56 sice tak nepracujem, ale dane sa platia az po vyhotoveni danoveho priznania a socialka sa prvy rok neplati a dalsi az ked prekrocis limit a aj ten sa kazdy rok meni. Aky je si vies vygooglit. A ano da sa 60 % pri pausalnych vydavkoch odpocitat a plus sa odpocitavaju aj odvody do ZP a SP ak sa platia.
@elizabeta56 zdravotku som platila hneď, normálne každý mesiac, sociálku som prvý rok neplatila, ale druhý rok mi už vyšlo platiť, neviem koľko budeš fakturovať ty, musíš prekročiť nejaký limit, tento rok je to okolo 7800€. Ak ho neprekročis, nemusíš platiť sociálku. Áno, môžeš si vybrať či si uplatnia reálne náklady alebo paušálne, tam je to 60%. Ja mám eshop, mne účtovníčka nedala paušálne, takže neviem presne ako to s nimi funguje.
@elizabeta56 len potom pozor na to, ze ked nebudes mat povinnost platit socialku dalsie roky lebo si zistis ten limit a nebudes ochotna viac fakturovat (ano je vela takych) tak potom nemas narok napr na platenu PN a to obdobie sa Ti nerata ani do dochodku. a nepises co chces robit na tu zivnost takze mozno tiez budes mat realne naklady a nie pausal, ten je viac menej iba asi pri poskytovani sluzieb, kedy mas minimum normalnych nakladov.
@simonah73 chcela by som to ako voľnú živnosť, tam netreba vzdelanie a chcela by som mať krúžok šitia ručného aj základy strojového.Šijem od malička.
@elizabeta56 ja som teda len uctovnik a toto nesledujem, ale tam ani tak nejde co budes ucit ale koho, a ked to budu deti, ci netreba nejaky pedagogicky zaklad.
@simonah73 to neviem veru. Mám pedag.minimum na výučbu, ale predpokladám, ze na sitie ziadne pedag.studium nie je, teda okrem krajčírskeho vzdelania. To si skusim ešte dohľadať.
Najskôr si nájsť dobrú účtovníčku, tá najlepšie poradí