Živnosť - odvody

nikolas444
2. okt 2023

Dobrý deň mám záujem o prácu na živnosť ale veľa veci nechápem.
- aké obvody treba platiť , kolko %-o to znamená + tie % v eurách kolko výjde ?
- oplatí sa začať na živnosť pracovať alebo to je to isté ako keby som bol normálne a plný úväzok?
Ďakujem za odpoveď.

patka06
2. okt 2023

Je to veľký rozdiel
Buď máš živnosť a podnikáš alebo máš pracovný pomer u zamestnávateľa
Pracovať na živnosť pre zamestnávateľa nie je celkom v súlade zo zákonom - aj keď mnohí tak pracujú
Prečítaj si pozorne link:
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...

simonah73
2. okt 2023

urcite to nie je to iste ako pracovat ako zamestnanec, odhliadnuc od toho ze vykonavat zavislu cinnost na zivnost je v tejto republike zakonom zakazane (ano ja viem, ze tak vela ludi pracuje, otazne je ci sa to zaobide bez pokuty pri pripadnej kontrole)
tak minimalne neplatia pre teba zamestnanecke benefity ak firma nejake ma, potom nemas narok na dovolenku.
minimalny odvod do ZP je pre tento rok 84,77€, buduci rok to bude uz 91,28€
ja napr platim ako zivnostnik do SP 200,72€, je sice pravda, ze prvy rok nemusis odvody do SP platit ale nerata sa Ti ten rok do dochodku a zaroven ak by si ochorel, nemas narok na platenu pn. samozrejme po rocnom zuctovani a po podani danoveho priznania sa ti odvod do ZP moze zdvihnut aj na ovela vyssiu sumu, zalezi od vysky celkoveho prijmu.

melanta
3. okt 2023

@nikolas444 práca na živnosť? Živnosť si ľudia otvárajú keď chcú podnikať. Čiže chceš podnikať. V čom? Alebo chceš pre niekoho robiť prácu, ktorá sa bežne robí ako zamestnanie? Práca na živnosť nie je zamestnanie. Živnosť je podnikanie. Čiže v takom prípade neuzatváraš zmluvu zamestnaneckú podľa Zákonníka práce. Čiže ani nie si chránená absolútne ničím, čo chráni zamestnanca v rámci Zákonníka práce. Uzatváraš zmluvu podľa Občianskeho alebo Obchodného zákonníka a pre "zamestnávateľa" si obchodný partner. Z toho vyplýva, že neplatia za teba odvody, nemáš nárok na platenú dovolenku a tzv. paragrafy, nemáš nárok na stravné. Ak ti to aj sľúbia, nie sú povinní ti to reálne poskytnúť. Čo sa týka ukončenia, pri pracovnom pomere ťa nemôžu vyhodiť len tak. Pri obchodnom vzťahu je zväčša v zmluve mesačná výpovedná doba, výpoveď zo zmluvy nemusia nijak odôvodniť, proste s tebou kedykoľvek skončia bez udania dôvodu. Čo sa týka odvodov, prvý rok si povinná platiť si iba zdravotné poistenie (cca 83 eur), sociálne odvody prvý rok povinné nie sú, ale môžeš ich platiť dobrovoľne. Ak ich platiť prvý rok nebudeš, nemáš nárok na platenú PN ani na platenú OČR, v prípade tehotenstva nemáš nárok na tehotenské a materské. Následne výška odvodov závisí od príjmu. Väčšina živnostníkov využíva pri daňovom priznaní tzv. paušálne náklady, vďaka čomu platia minimálne odvody, tie sú v súčasnosti cca 300 eur. Z minimálnych odvodov je potom minimálna PN, OČR, tehotenské, materské. Ak budeš chcieť úver, prvý rok bez šance, nakoľko potrebuješ mať podané daňové priznanie. Ak budeš podávať daňové tak, aby si neplatila vysokú daň a vysoké odvody, úver dostaneš minimálny. Daňový bonus mesačne nedostávaš, pretože príjem "dokladuješ" len raz za rok vo forme daňového priznania. Ak si budeš optimalizovať daňové, aby si platila nízku daň a nízke odvody, bude aj daňový bonus minimálny. Nuž a posledná záležitosť, ktorú spomeniem je fakt, že ak ide o činnosť, ktorá sa bežne robí na zamestnaneckú zmluvu, ale firma ju ponúkne človeku na živnosť, dopúšťa sa firma aj ty porušenia zákona, nakoľko činnosti, ktoré vykazujú charakter zamestnania nie je možné vykonávať na živnosť. Dôvod, prečo firmy ponúkajú zamestnanecké pozície ľuďom na živnosť je ten, aby ušetrili na odvodoch, na stravnom, dovolenke a aby mali jednoduchšiu cestu človeka vymeniť, nakoľko môžu živnostníka vyhodiť kedykoľvek bez dôvodu a odstupného. Živnosť je podnikanie, otvor si ho, ak chceš podnikať, nie ak ťa chce firma odrbať na tom, že miesto zamestnaneckej zmluvy ti ponúkajú živnosť. Nemá to pre teba žiadne výhody.

nikolas444
autor
3. okt 2023

@melanta ďakujem za tie informácie veľa som dozvedel.
Aj keby som chcel podnikať rozmislal som o tom ale nemám nápad a ani neviem či mi to bude fungovať abo skrachujem.
Ale to čo ste mi sem písali to je viac než som sam vedel dopátrať , takže fakt ďakujem.