Živnosť - obmedzenie ručenia v zmluve

jcho
27. nov 2016

Ahojte. Skončila sa mi rodičovská dovolenka a teraz rozmýšľam o založení živnosti. Bojím sa však ručenia celým majetkom ako ustanovuje zákon v definícii živnosti. Rozumiem to tak, že zákon predpisuje len základné podmienky, ktoré sa môžu upraviť po dohode medzi dodávateľom a objednávateľom. Sro zakladať nechcem, pretože nemám skúsenosti s podnikaním. Aj tá živnosť bude vlastne len z núdze, lebo sa mi nedarí nájsť si zamestnanie a už by som konečne chcel prispieť do rodinného rozpočtu.

Prosím Vás, čo si myslíte, mohol by som v zmluve napr. o dielo, v obchodných podmienkach alebo neviem, v nejakej inej zmluve, ktorú bude treba uzatvoriť, doplniť takýto bod na svoju ochranu:

Dodávateľ (zhotoviteľ) a objednávateľ sa dohodli, že v prípade vymáhania škody bude dodávateľ ručiť maximálne do výšky trojnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a nie celým svojím majetkom.

Vopred Vám ďakujem za rady.

katarinamarkova
27. nov 2016

@jcho
nie som právnik, ani v tomto extra zbehlá, pridám len svoj názor.....samú ma zaujíma ako by to reálne bolo 🙂
- ak si do hocakej zmluvy dáš klauzulku, ktorá si odporuje so zákonnou normou v tej oblasti, tak je zmluva podla mňa takto stavaná jednoducho neplatná.
príde mi to tak trošku ako:
,,škola a rodič sa dohodli, že dieťa xy, nemusí absolvovať povinnú školskú dochádzku, bude chodiť do školy len prvý a piaty ročník,,
,,kupujúci a predávajúci sa dohodli, že záručná doba bude 1mesiac,,

jojo76
27. nov 2016

no pokial napr. postavíš niekomu barák a ten mu za 3 dni spadne, myslíš že je fer ručiť za škody 3-nasobkom min. mzdy?
Už po prečitani takej zmluvy sa budem poručať kade lahšie, ako obchodovať zo špekulantom.

jojo76
27. nov 2016

existuje poistenie na škody sposobene výkonom povolania...

jcho
autor
29. nov 2016

@katarinamarkova Čítal som si kvôli tejto otázke zákony, ale nenašiel som žiadny, v ktorom by bolo definované, že živnostník musí ručiť celým majetkom. Takže by tou klauzulou nešlo o porušenie zákona.

Zdá sa však, že vďaka tomu, že toto nerieši žiadny zákon, živnostníkovi sa "len" neposkytuje žiadna ochrana a pravdepodobne preto sa zaužívalo, že živnostník ručí celým majetkom. Je to asi na princípe, keď spravíš chybu, tak za ňu zaplať.

Preto si myslím, že tiež nemôžeme porovnávať obchod so vzdelávaním. Školský zákon rieši priamo školskú dochádzku, ale žiadny zákon nerieši ochranu, resp. "neochranu" živnostníka ani výšku jeho ručenia.

Ako píšeš, s tou záručnou dobou podľa mňa tiež by nešlo o porušenie žiadneho zákona. Ak ako kupujúci súhlasím s kratšou záručnou dobou môžem poškodiť sám seba, ale sú to obchodné podmienky len medzi mnou a kupujúcim.

Pravdepodobne ide o to, že živnostníci tu boli hádam už od Marky Terky a preto nebolo potrebné nič riešiť zákonmi. Ľudia si na nich zvykli, dávali sa im robiť práce a keď im niečo pokazili, tak ich dusili a zobrali im všetko čo mali. Alebo boli špekulanti, ktorým išlo o to nejakým podvodom obrať živnostníka aj o strechu nad hlavou.

Myslím si, že spoločnosti sú niečo kvázy nové. Podľa mňa, špecifikácie spoločností vznikali za účelom poskytnutia ochrany pre majetnejších, lebo od dávna len taký sedeli vo vláde, aby si mohli zabezpečiť ochranu sami sebe pri veľkých obchodoch a prácach.

jcho
autor
29. nov 2016

@jojo76 Jasné, že to by nebolo fér.

Lenže ak ti dom postaví sro a ten ti spadne, prinajhoršom nedostaneš vôbec nič. Vraj sa dá zmeniť si obchodné meno a záväzky padnú. Alebo od sro dostaneš sumu len do výšky základného imania, minimálne asi 5000 Eur, ak sa nebudete súdiť x rokov. Pri cene domu možno okolo 50 000 Eur je tiež smeť. Vtedy by ti ani ten rozdiel 3000 Eur živnostník alebo 5000 Eur sro nič nedal, dom by si nemal. V najlepšom prípade by bola sro poistená a dostal by si peniaze na dom. Poistený asi môže byť aj živnostník.

Áno, z tvojho pohľadu po prečitani takej zmluvy, by bolo správne živnostníka nikde poslať. Taká klauzula však nemusí znamenať, že ide o špekulanta.

Na takého živnostník sa dá pozrať aj inakšie:
1. buď len začína a preto dáva nízku sumu ako záruku. môže to však zákazníkovi komnenzovať napr. nižšou cenou za prácu. Som si istý, že sa nájdu osoby, ktoré tomuto živnostníkovi dajú vykonávať prácu.
2. bude vykonávať len malé práce a taká suma absolútne stačí ako záruka.
3. aha, asi nie je hlúpi a nechce prísť o strechu nad hlavou. Aj zákazník môže byť rovnako braný za špekulanta. Keďže živnostníkovi štát neposkytuje majetkovú ochranu, musí si ju dohodnúť sám v obchodných podmienkach alebo v nejakej zmluve so zákazníkom.

Je na každom s akou zmluvou bude súhlasiť. Štát podľa mňa nemôže prikazovať veci týkajúce sa obchodu, môže ich definovať ako minimálne, aby sa vyhlo sporom. Takisto štát nemôže povedať, že auto bude stát 5Eur, lebo by ho nik nepredával.

Ak tento živnostník s nízkym ručením postaví dom, ktorý spadne, som si istý, že si viac nenájde ďalšiu prácu. Preto verím, že bude svoju prácu robiť dobre. Určite by sa pri spadnutí domu brali proti nemu iné trestnoprávne zákony a skončil by aj v base.

Ak sro postaví dom a ten spadne, je veľa spôsobov ako sa zbaviť zodpovednosti a vďaka zmene obchodného názvu sa stratia staré hriechy a verím, že sa dostane ku ďaľším zákazkám a môže spadnúť ďaľší dom... nie je problém... Dosť o tom počuť v správach, čím väčšia ryba, tým menšia zodpovednosť.

Ak zamestnanec spôsobí zamestnávateľovi škodu, zamestnanec je chránený do výšky max. trojmesačného platu. Čo ak zamestnávateľ utrpí väčšiu škodu? Treba sa vďaka zákonom, na každého zamestnanca pozerať ako na špekulanta?

katarinamarkova
29. nov 2016

@jcho živnostník má v tomto smere ručenie za svoje aktivity ako FO, podla občianského zákonníka ak sa nemýlim. takže áno, ručí celým svojím majetkom, lebo živnosť vykonáva vo svojom mene na vlastnú zodpovednosť.

🙂 silne pochybujem, že ak sa hoc aj na základe zmluvy pred. a kupujúci dohodnú na záručnej lehote 1týždeň, že táto lehota bude aj zákonne platiť.
obchodné podmienky jednoducho nemôžu odporovať zákonom stanoveným lehotám.

katarinamarkova
29. nov 2016

@jcho .....Ak zamestnanec spôsobí zamestnávateľovi škodu, zamestnanec je chránený do výšky max. trojmesačného platu......
vidíš toto by ma zaujímalo kde sa píše
to mi fakt chceš povedať, že ak zamestnanec podpíše dohodu o hmotnej zodpovednosti a zarobí napr. na polovičný úvazok mesačne 200€....t.j. 200x3 = 600€ a schodok v pokladni bude mať 5000€, fakt ten zvyšok nemusí uhradiť?