Ahojte, viete mi pls pomoct, chcem si zalozit zivnost, ale momentalne som na rodicovskej dovolenke. Je to mozne? na nete som cosi citala, ze sa to da, len neviem, ci nestratim ,,rodicak". Este jedna otazocka, ale myslim, ze na mna sa to nevztahuje, ale co ak motyka vysteli a stat sa postara :D :D mam narok na nejaky príspevok na rozbehnutie zivnosti? dakujem pekne za info
Kludne môžeš podnikať aj počas rodičovského príspevku ak ti nan vznikol nárok,len sa na živnostenskom popýtaj,či odvody nadalej bude platiť socialna poisťovna za teba,alebo ich ako SZČO musíš odvádzať ty,ale o rodičovský príspevok nemôžeš prísťJa som počas MD podnikala a ešte som sa aj vrátila predčasne do práce,takže som poberala rodičovský príspevok,mzdu a aj zárobok z podnikania.Podmienkou je,že dieťa nemôžeš dať do štátneho zariadenia,škôlky-jasiel.Musí ti ho varovať niekto súkromne..Na úrade práce ti dajú informácie,či môžeš žiadať o finančnú dotáciu.Viem,že poskytujú ak si evidovaná na UP,ale nevim či aj počas materskej.
@nikitamaria už to nie je tak ako to bolo niekedy 🙂 môže mať dieťatko v škôlke - hocikde 🙂
@afronikaa príspevok dostaneš len ak si bola na UP evidovaná. odvody nebudeš prvý rok platiť. teda do sociálky nie, a zdravotnú poisťovnu si nepamätám 😅 - popýtaj sa, ale sa mi zdá, že som až po roku podľa DP platila
@petraxy6 to je pravda,ja som bola na materskej dávno a mení sa to,ale jednoznačne viem,že rodičovský príspevok by nemala stratiť.
@nikitamaria ten nestrati 😉
@petraxy6
@nikitamaria
@sashka22
Kocky, dakujem pekne, no uz vsetko dotiahnut 🙂
Musela by si byt 3 mesiace registrovana na Urade prace,potom mas nárok na prispevok na rozbehnutie živnosti, samozrejme vyska prispevku záleží od oblasti podnikania,takisto musíš mat pripraveny podnikatelsky plan,ktory však musíš obhajit pred komisiou a nie každému sa to veru podari. Potom ale ak sa ti nebude darit,nedajboze, živnost zrušit nemozes, tusim 2 roky ju este musíš mat- platíš zdravotku,socialku druhý rok,tak by stalo zato prepocitat, ci sa ti taky prispevok vobec oplati ziadat. Kazdopadne držím palce! K živnosti popri rodicaku sa vyjádřit neviem, ja ked som zistila,ze som tehu, hned som živnost rusila ako prve.