Živnosť kvôli hand made

lujzapd
20. sep 2023

Ahojte, chcela by som sa opýtať ako je to so zakladaním živnosti pri handmade výrobkoch. Chcela by som predávať hačkované hračky, ale aj napríklad e-knihu alebo pdf návody. No výroba jednej hračky trvá dosť dlho, tak za mesiac by som predala max dve hračky a ešte aj za tie by som musela odvádzať daň? Zaujmalo by ma či nie sú nejake úľavy, alebo nejáky tip živnosti pre túto oblasť a ako to všetko vlastne funguje. A ešte som aj na rodičovskej dovolenke tak či by som v nej mohla ešte pokračovať? No mám v to jednoducho chaos 🙂 a rešpekt pred tou živnosťou 😵.

melanta
20. sep 2023

Môžeš to robiť aj popri RD a áno, ak niečo robíš s cieľom zisku, musíš to priznávať a platiť potom dane a odvody. Daňové sa podáva 1x ročne. Úľavy nie sú. Je to zisk z príjmu a činnosť vykonávaná za účelom zisku. Čo znamená predávať e-knihu? Píšeš knihy, ktoré chceš predávať? PDF návody čo znamená? Píšeš PDF návody? Tie knihy a návody sú tvoja vlastná tvorba?

lenkakravcova
20. sep 2023

@lujzapd Myslím, že takéto veci sa dajú robiť aj na základe Umeleckej zmluvy o diele. Skús si ohľadom toho viac naštudovať. Lebo to je sčasti aj umenie to robiť. 😃

cicuca
20. sep 2023

@lujzapd naj bude, keď sa poradis na úrade práce. Ale myslim, ze existuje slobodné povolanie alebo slobodný umelec a vtedy platíš daň z predaj, ak prekročíš ročný zisk 5000€

gab
20. sep 2023

myslim, ze pokial je to prilezitostna cinnost (cize nie pravidelny prijem a predaj) , prijem do 500 € rocne, netreba mat zivnost

https://zivotseniora.sk/predavate-handmade-vyro...

https://podpora.financnasprava.sk/186937-Oslobo...

https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/oslobod...

https://ficek.sk/predaj-vlastnych-vyrobkov-19993

Pokiaľ výrobu a predaj uskutočňujete len príležitostne a v malom množstve a ide o výsledok Vašej duševnej tvorivej činnosti - ako dielo úžitkového umenia, potom by Vaša činnosť nebola podnikaním a nevzťahoval by sa na Vás živnostenský zákon, ale autorský zákon a teda by ste nemali povinnosť ohlasovať živnosť na živnostenskom úrade.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
20. sep 2023

@cicuca slobodný umelec je SZČO, rovnako ako živnostník, tie isté zákony a podmienky.

hacula1816
20. sep 2023

je to take na uvazenie, zalezi ci ti to ide a ci mas obberatelov. no zdanit prijem budes musiet tak ci tak, tazke aj tak si myslim, ze si zivnost budes musiet zriadit

melanta
20. sep 2023

@gab ak by aj podnikala na základe toho, že predáva niečo, čo je výsledkom jej tvorivej duševnej činnosti, živnosť zakladať síce nemusí, ale registrovať na daňovom sa musí, musí vydávať doklad k predaju (blok alebo faktúru) a podávať daňové priznanie.

cicuca
20. sep 2023

@melanta myslíš? Teda nejdem sa hádat, ale pár ludi mi hovorilo, že slobodný umelec má lepšie podmienky ako živnostník, vratane jednej pani, co má remeselnu tvorbu a predava ako slobodný umelec

lujzapd
autor
20. sep 2023

@melanta ano knihy a návody sú moja tvorba ale len elektronicky

melanta
20. sep 2023

@cicuca slobodný umelec si nezakladá živnosť na úrade, ale rovnako sa musí evidovať ako slobodný umelec, musí podávať daňové priznanie, zaplatiť daň, platiť odvody, vydávať doklad k predaju.

melanta
20. sep 2023

@lujzapd nemusíš mať živnosť, môžeš sa evidovať na daňovom úrade ako slobodný umelec, dostaneš DIČ a budeš podnikať na základe neho. Tie návody sú k čomu? Tam totiž je potrebné dať pozor, aby si v návode nepísala o niečom, o čom píše niekto iný a má na to autorské práva.

melanta
20. sep 2023

@cicuca ešte doplním, "slobodný" neznamená, že je slobodný v zmysle, že sa neriadi zákonmi. Iba podniká nie na základe živnostenského oprávnenia ale ako umelec na zákalde DIČ. Ale väčšinu povinností má rovnaké ako ostatné SZČO (samostatne zárobkovo činné osoby).

pkgirl30
20. sep 2023

Ľudia keď napríklad namaľujú obraz a dajú to na bazoš nemyslím že všetci majú živnosť. treba ísť niekam na úrady a opýtať sa na to.

cicuca
20. sep 2023

@melanta jasne, že platia odvody, ale mně sa zda, ze daň platia iba v pripade, že ich predaj-prijem presiahne 5000€ za rok.