Živnosť alebo TPP

linda97
9. dec 2023

Ahojte začínam pri malej pracovať. Full time. Chcela som sa spýtať, čo je podľa Vás lepšie. Na živnosť zarobím 1200 a odvody za mňa platí štát pokiaľ som na rodičáku či? Na druhu stranu chápem že dovolenka, pnka ide z môjho vrecka s tým som ok. Ale chceme s mužom riešiť refinancovanie hypotéky , aby bola na oboch. Vtedy by mi bolo lepšie asi to tpp. Kde zarobím 1000v hrubom.
Vychádza mi z toho ísť zatiaľ na živnost a 3 mes. pred žiadaním o refinanc prejsť na tpp. Čo si o tom myslite? Resp. Ak by som bola na živnosti celý čas na posúdenie hypo potrebujú daňové že, a tak by sme mohli žiadať až v marci 2025 je to tak? Vďaka za rady 🙂

lelelienka
9. dec 2023

@linda97 odvody zo zivnosti neplati stat, to si kde na to prisla? 😉 len sa na teba nevztahuje minimalny vymeriavaci zaklad

melanta
9. dec 2023

Ak budeš mať príjem, budeš platiť odvody. Aj keď si na RD. Respektíve nemusíš ich zaplatiť, príde ti potom nedoplatok pri ročnom zúčtovaní a zaplatíš to naraz za celý rok. Odvody neplatíš ak máš aktívnu živnosť, ale nedosahuješ príjem.

Refinancovanie - nespoliehala by som sa na to, že ti bude stačiť 3 mesiace dokladovať príjem. Môže aj nemusí to banke stačiť. Každý prípad je posudzovaný individuálne. Zvlášť v dnešnej dobe. Ak ti aj teraz povedia že bude to stačiť, nemusí to tak byť.

Dokladovanie príjmu ako živnostník - ak budeš chcieť mať príjem na hypo, nebudeš môcť optimalizovať daňové. Čiže zaplatíš plnú daň a potom budeš ďalší rok platiť vyššie odvody. Daň pri príjme 1200 mesačne bude cca 900 eur.

A na záver - živnosť sa zakladá, ak chceš ísť podnikať. Nie aby si robila prácu ktorá je charakterom závislá činnosť na živnosť. Okrem toho, že tým ty aj zamestnávateľ porušujete zákon, tak pre teba to nemá žiadne výhody, zato množstvo nevýhod. Nie si chránená zákonníkom práce, pretože po právnej stránke si obchodný partner. Nemáš nárok na platenú dovolenku, paragrafy, stravné. Ak ti to aj sľúbia, kedykoľvek to môžu vziať. Môžu ťa kedykoľvek vyhodiť, bez dôvodu. Ak nebudeš chcieť platiť vysokú daň a vyššie odvody, budeš optimalizovať daňové. Na prvý pohľad ti ostane trochu viac peňazí, ale budeš mať minimálne platenú PN a OČR, prvý rok úplne neplatenú ak si nebudeš platiť dobrovoľné odvody do SP. Firmy ponúkajú živnosti iba preto, že je to pre nich lacnejšie, nemusia riešiť dodržiavanie zákonníka práce a môžu človeka kedykoľvek vyhodiť.

linda97
autor
9. dec 2023

@melanta joj dakujem ti velmi pekne ze si mi to takto objasnila 🙏🏽 urcite teda ten trvaly i ked som bola naklonena zivnosti, uz rozumiem vyhodam a nevyhodam velka vdaka 🩷

linda97
autor
9. dec 2023

@lelelienka neplati za mna v tomto pripade stat zdravotku teda? Niekde som to citala ale je to taky mix informacii ze som to mohla ponat zle

lelelienka
9. dec 2023

@linda97 ak si na rodicovskom tak ano, ale akonahle zacnes podnikat, tak si odvody platis sama. Bud budes platit preddavky, alebo nie, ale potom ti moze vzniknut nedoplatok. Vyhoda je, ze sa na teba nevztahuje minimalny vymeriavaci zaklad, teda mozes zaplatit aj menej ako tych cca 91€ mesacne - zavisi od tvojich prijmov.
Ked podas danove priznanie, ZP ti nasledne spravi zuctovanie a tam uvidis kolko mas platit.

egonsk
9. dec 2023

@linda97 kedysi banka posudzovala kladne prijem iba ked ziadatel pracoval TPP uz aspon rok a mal zmluvu na dobu neurcitu a u zivnostnikov po prvom danovom priznani s uhradenou danou. Ak to ziadatel nesplnal, museli byt ine pozitiva, ktore by ho nevyradili, alebo nezaradili do najhorsej urokovej miery.