Živnosť - ako na to?

jan5595
3. jún 2024

Ahojte, manžel by si rád otvoril živnosť, je kováčom, robí jednoduché sekery a nože
Stačí mu otvoriť si živnosť, prípadne zriadiť pokladňu pri predaji na jarmokoch?
Musí ako živnostník mať aj BOZP, PO a podobne? Môže očakávať kontrolu z inšpektorátu, hasičov a pod?
Predajňu ani prevádzku nebude mať zriadenú, len miesto výkonu živnosti bude z domu
Vďaka

maranco
3. jún 2024

@jan5595 K pokladni, stačí ti bezplatná aplikácia od finančnej správy VRP2 a dáš si v žiadosti prenosnú pokladnicu, kúpiš čínsku termo tlačiarničku k mobilu.
Na platby kartou asi Sumup, tam neplatíš mesačný nájom, poplatok je 2% z tržby.
Vytlačiť QR kód na okamžité platby, tam máš celú sumu na účte bez poplatkov.

jan5595
autor
3. jún 2024

@maranco Moc ďakujem za info, obávam sa však skôr tej druhej časti, kontrol a pod. nakoľko je to dosť náročná profesia, predsalen pracuje s ohňom

melanta
3. jún 2024

@jan5595 samozrejme, že aj ako živnostník musí spĺňať zákony a vyhlášky. Pracuje s ohňom - doma? Doma znamená rodinný dom alebo byt? V byte mu určite nikto nepovolí takúto činnosť. A prečo sa obáva kontrol? Nedodržuje zákony? Ak dodržuje, nie je dôvod báť sa. Podstatné je, že ak pracuje napríklad aj s ohňom, určite nemôže vykonávať takéto podnikanie bez povolení. Ak v rodinnom dome, je potrebné vedieť, že ak vznikne škodová udalosť, bežné poistenie domácnosti a nehnuteľnosti vám škodu nebude kryť a rovnako tam vám poistenie nebude kryť škody na cudzom majetku. Na pracovisko, kde pracuje s ohňom určite potrebuje povolenia.

melanta
3. jún 2024

@jan5595 a napadla mi ešte jedna myšlienka. Ak ide o dom a aj by dostal povolenie, ak máte na dom hypotéku, bude potrebovať aj súhlas banky, keďže tam bude potrebné meniť poistku, ktorá je vinkulovaná v prospech banky a na to mu banka súhlas nedá, aby založenú nehnuteľnosť využíval na rizikové podnikanie.