Živnosť a účtovníctvo

31. aug 2022

Dobry den chcem sa opytat mamicky ktore pracujete na zivnost alebo vasi muzi, tak mate uctovnicku na vsetko to okolo toho aby vam to riesila? A kolko jej platite resp. kolko vas to stoji?

undercoverko
31. aug 2022

Co konkretne? po 12m odniest faktury spracuje danove, vypocita dan a finito..

autor
31. aug 2022

@undercoverko a to je vsetko? Ona mi to tam ako vsetko vypocita a potom uz len musim odviest dane?

monkasponka
31. aug 2022

Podla druhu živnosti. Klasicka živnosť ano, ako je hore napisane. Popripade vždy sa najde niečo čo budeš potrebovať ujasnit ohladne odvodov, to ti može naučtvovat ako konzultacie v ročnom zučtovani.
Potom je tu sro čka ktora je komlikovanejšia a drahsia ale v podstate tiež raz za rok.
Ak ale zamestnas v ramci sro čky seba, pripadne niekoho ineho , potrebujes ju na mesacnej baze.
Ak sa rozhodnes byt platcom DPH.. tiez ju potrebujes kazdy mesiac.
Este ma napadlo okrem toho casu danoveho priznania ak si napriklad das auto ale priestory na podnikanie tak k tomu ti bude riešit dane .
Cena je podla toho aku velku zivnost mas, kolko faktur, blockov ..atd a plus paušalnu platbu, konzultacie.. je to rozne.
Prvotna platba je vačšia , pretože si ta zaeviduje, pripadne jej das splnomocnenie a ona bude elektronicky komunikovat napr. s danovym uradom a pod.

roja01
31. aug 2022

Platca DPH musi robit vyuctovanie min. kazdy stvrtrok.

pablo232
31. aug 2022

Platil som 60eur za milión otázok a daňové priznanie

mogaa
31. aug 2022

je to individuálne, je rozdiel či máš ročne len 10faktúr a pár dokladov alebo máš mesačne kopec dokladov a robí ti aj DPH...jedna vec je len Dnové priznanie, druhá ak ti niekto urobí komplet učtovníctvo a máš veľa dokladov....lebo celé to môže robiť týždeň a rovnako to môžu mať hotové za 2-3hodiny....a je rozdiel aj či ti robí DPH, mzdy, colné veci. knihu jázd, skladové zásoby....najlepšiu ak oslovíš viac učtovníčok a každá ti povie svoju cenu...napr.sestra je učtovníčka, má stanovenú sumu od množstva dokladov a rovnako cenu ak robí len Daňové priznanie a ten človek má minimum dokladov....toto je dobré si ujasniť hneď na začiatku, záleží aj od toho čo konkrétne chceš ty od učtovníčky....po sestre napr.chcel klient aby mu rátala aj marže, čo samozrejme odmietla - to sa netýka učtovníctva....

autor
1. sep 2022

Tak takto, planujem si zalozit zivnost ako Bolt/Wolt( kvoli casovej flexibilite kedze mam 2 deti) donaskovy kurier ( je to na volnu zivnost), fakturacia kazdy tyzden alebo kazde 2 tyzdne, planujem to robit celorocne cize nie popri ziadnej druhej praci alebo nieco podobne....tot vse 😊 preto sa pytam ci to vsetko okolo zivnosti je komplikovane lebo neviem este som na zivnost nepracoval a preto budem rad za kazdu radu

pablo232
1. sep 2022

Nechceš ísť radšej cez flotilu ? 🙂

katica06
1. sep 2022

@mogaa maržu som odmietla rátať aj ja.
Nemyslím si že by si že keď autorka osloví niekoľko účtovníčok a vyberie si to napr. tu najlacnejšie urobí dobre. Treba si vybrať podľa recenzií...spokojnosti , spýtať sa nejakých známych či rodiny.

autor
1. sep 2022

@pablo232 ja by som siel po pravde, ale cez flotilu sa pracuje len na dohodu a to ma odradza 😑 ale stale je v hre aj to samozrejme

mogaa
1. sep 2022

@katica06 ano ale bude mať prehľad o cenách a bude ja vedieť na čo sa pýtať, zamerať.....predpokladám že nie je ekonomicky zdatná, takže ani nebude vedieť veci okolo podnikania,to napr.sestra ani neráta do cien, niekto si to môže zarátať ako ekonomické poradenstvo....ono je naozaj rozdiel či si bude všetko okolo zisťovať autorka sama a obálku s pár dokladmi prinesie učtovníčke vo februári aby mala v marci vypracované Daňové priznanie alebo ju bude potrebovať mesačne a bud ejej vyvolávať denne. čo je náklad, čo sa jej viac oplatí...

katica06
1. sep 2022

@mogaa mám 25 r.prax v odbore, za tú dobu som mala tú česť prebrať účtovníctvo od totálne sklamaných klientov niektorých,,kolegov''. Cena nie je v mojich očiach smerodajná, či sa jedná o kompletné účtovníctvo s poradenstvom či jednorazové dp. Napr.keď príde tipek z ulice v marci s potvrdením z práce a chce dp, poviem cenu a on sa otočí s tým že kolegovi spravili za sedem! Či podnikateľ ktorý mal niekoľko tisíc preplatok na dú, ktorý prepadol v prospech štátu lebo nežiadali o vrátenie.

sisajojo
5. feb 2024

@pablo232 Chcem sa spýtať, keď sa pracuje cez flotilu len príležitostne popri inej práci, nevieš či Treba odvádzať nejaké odvody alebo platiť poisťovni, poprípade dať to do daňového priznania? Ďakujem za odpoveď