Živnosť a stavebná firma

mi99
29. mar 2017

Ahojte potrebujem poradiť s priateľom by sme si chceli založiť stavebnú firmu chcela by som si založiť živnosť na seba čo k tomu potrebujem?
Zaujíma ma aj ten príspevok čo vyplacaju. Ďakujem

shia
29. mar 2017

bez urazky, ale ked hladate "pravnu" pomoc na modrom koniku, ako chcete realne fungovat a viest firmu?? ved to musite riesit na prislusnych uradoch, nie sa pytat mamiciek na materskej...
ale teda pridavam nejaky link, kedze ste na googli este ocividne nehladali: http://www.szco.sk/Chcem-zacat-podnikat/Zalozen...

david93
29. mar 2017

aký príspevok myslíš? na začatie živnosti? to vám na stavebnú činnosť stačiť nebude...

ajush5
30. mar 2017

Ten príspevok pre szco davaju na urade prace, musis byt evidovaná na urade prace minimalne 3 mesiace ak sa nemýlim a potom si podať žiadosť... je to nieco cez 3000€. Co sa tyka živnosti, musis si podať návrh na zápis do živnostenského registra... odporucam to robit elektronicky (na to treba občiansky s činom no vymenia ti ho na počkanie za 4€ ak ho nemas). Elektronicky ušetríš 5€ za kazdu voľnú živnosť. Co sa tyka stavbarcenia (nebude to firma kedze budes živnostníčka) je tam vela viazaných činnosti na ktore musis mat odbornú spôsobilosť ak ich chces vykonavat. Neviem co konkrétne ta o tom vzniku živnosti zaujíma, tak popripade sa pýtaj

tilly
30. mar 2017

a stavebna cinnost nahodou nie je viazana zivnost?

mi99
autor
30. mar 2017

@ajush5 no čítala som aj na nete že keďže je nemám školu v stavebnom odbore tak môžem mať voľnú živnosť s tým že bude "spolumajiteľ" vyučený v tomto odbore a to priateľ je 🙂 takže by sme to mali spolu 🙂

ajush5
30. mar 2017

@mi99 lenže živnostník je fyzická osoba nie spoločnosť v ktorej mozes mat spoločníkov

ajush5
30. mar 2017

@tilly so stavebníctvom súvisí niekoľko činnosti nespadá to len pod jednu a niektoré su voľ e a niektoré viazane... myslim ze sa nieco najde aj v remeselných

mi99
autor
30. mar 2017

@ajush5 no neviem uvidíme 🙂 musím zistiť na úrade 🙂

tilly
30. mar 2017

@mi99 jedine ako zodpovedny veduci moze byt, nie ako spolocnik

@ajush5 dik a teda stavebna cinnost ako taka ako zivnost neexistuje?

ajush5
30. mar 2017

@tilly no je tam nieco s drobnými stavbami potom je tam murárcenie nieco so strechami a pod je ich tam dost...

flofi
30. mar 2017

@mi99 v tomto prípade je potrebné zamestnať u seba osobu s týmto vzdelaním, pri živnosti neexisuje "spolumajiteľ" ako píšeš, živnosť prevádzkuješ sama.
Pre získanie priespevku z úradu práce ako už bolo spomínané, musíš byť evidovaná na úrade práce minimálne 3 mesiace, potom absolvovať odbornú prípravu tzv. kurz, a napokon test a obhájenie si podnikateľského plánu pred komisiou. Presvedčiť ich že to máš premyslené, máš vytvorený dobrý podnikateľský zámer, schopný rozpočet ktorý nestojí len na príspevku tzn. budeš potrebovať aj značnú časť svojích prostriedkov. Určite by som nezanedbala prieskum konkurencie.
Ak toto všetko zvládneš dostaneš príspevok vo výške, podľa toho, v akom kraji budeš živnosť prevádzkovať, kde budeš mať prevádzkáreň resp. kanceláriu.
Najmenej je v Bratislavskom kraji a to na rok 2017 suma 2994,62 € potom to už ide vyššie v závislosti od kraja. Peniaze však nedostaneš naraz ale na dve časti, pri podpise príspevku ti tuším do 30 dní vyplatia 60% sumy a zvyšných 40% po roku fungovania.
Treba si však uvedomiť, že živnosť musíš prevádzkovať nepretržite tri roky, platiť si odvody atď. Ak skončiš skor ako ubehnu tri roky musiš časť príspevku vrátiť.

ajush5
30. mar 2017

@mi99 ty mizno nevies ale ja som si ista 🙂 živnosť vytváraš sama na seba... zoficialnis to ze nieco vykonávaš ako súkromná osoba. živnostník je VZDY len jeden takze nemozes mat spoločníkov... preto ako právna forma existuje sro co je Spoločnosť s ručením obmedzeným kde uz názov napovedá ze ide o spoločnosť ktorú tvoria spoločníci (teda moze nemusi)

mi99
autor
30. mar 2017

@tilly áno tak som myslela 🙂

tilly
30. mar 2017

@ajush5 idem si to pozriet, celkom ma to zaujalo 😀

ajush5
30. mar 2017

A na vašom mieste by som si premyslela co vobec chcete pretoze nemam pocit ze viete do coho idete... zvážte si pre a proti sro pretoze pri stavebníctve je z môjho pohladu byt sro (aj koli platcovstvu DPH aj koli nákupu materiálu ktory je v tomto obore dost nákladný a pod) výhodnejšie... a zrušili daňovú licenciu takze daň budete platit len ak dosiahnete zisk ;)

simca06022011
30. mar 2017

@ajush5 no kvoli zodpovednosti isto sa oplati viac sro, ale kvoli DPH, a nakupu materialu ? neviem aky je v tom rozdiel.

@mi99 tebe s priatelom, ked tak odporucam spolocnu s.r.o. a hlavne je to "priatel" a ty nemas ziadne skusenosti, vobec by som teda do takehoto biznisu len "tak" nesla... je to velka zodpovednost, hlavne stavebne cinnosti (pisem v mnoznom, pretoze su klasifiokovane, rozpisuju sa konktretne cinnosti... treba si nastudovat, alebo spisat co chcete robit a ist na zivnostensky urad), zaruky, reklamacie, pracovnici... ak si nikdy nepodnikala a nemas nervy zo zeleza, tak neviem...
da sa ist na zivnost, ale si pripravene mat zodpovednost za robotu ineho cloveka? za dlhy? Lebo on ti bude robit iba zodpovedneho veduceho, nieco ako "garanta".. inak nebude zodpovedny za nic ine. A ak bude problem v prvom rade to bude na tvojom krku.
K prispevku, neviem aky mate kapital, ake prace chcete robit, ale prispevok dostanete iba ak si nezamestnana (podmienky vid. web ), treba avm dost vela naradia, zakazky viete zohnat aj na "zalohu" ale aj tu su uz zakaznici velmi opatrni... tebe to ostane na krku aj ked sa napr. rozidete, ty budes clvoek ku ktoremu budu chodit reklamacie. Premysli si to.

flofi
30. mar 2017

Mám dojem že u autorky hraje veľku rolu práve ten príspevok. A ten sa pre sro neposkytuje.

ajush5
30. mar 2017

@simca06022011 vrátenie DPH je podla mna dost podstatná pri vysokých obratoch

simca06022011
30. mar 2017

@ajush5 a dph nevratia fyzickej osobe ? ;) co to ma s pravnou formou? Nič. A kludne sa moze stat ze im aj tak nevyjde vratenie DPH, ale budu ju platit.

ajush5
30. mar 2017

@simca06022011 samozrejme platcovstvo si mozes vybaviť aj na FO... no pokial nespĺňas obrat nechcú to davat ani PO nie este FO. A pri stavebníctve si nemyslím ze je narocne podnikať tak aby si sa dostal minimalne na nulu

simca06022011
30. mar 2017

@ajush5 ano presne, ak nesplnas obrat nedaju ti to rovnako ako na sro ani na fo... mas s tym skusenosti ako nie je problem dph dostat na nulu? ;) Lebo ja mam a velku, a JE to problem.. vieme sa dostat aj do odpoctov, ale veeelmi malokedy. V dalsich mesiacoch sa to vykrystalizuje. Hlavne ak ide o firmu ktora nakupuje a predava v jednej krajine. A este su tam prenosy danovej povinnosti, dalsia vec co si oni ako laici musia nastudovat, co ako neplatcovia na zaciatku riesit nemusia (velmi kratko na zaciatku, nakolko obrat sa rychlo prekroci ak pridu zakazky, zalezi od oblasti)

fefe123
30. mar 2017

a prečo si živnosť neotvorí priateľ?.... ako SZČO budeš ručiť celým svojim majetkom.... hovorí sa tomu " stále jednou nohou v base"..... za všetko budeš zodpovedná len Ty, priateľ z toho výjde čistý, ak by sa niečo stalo a nedarilo sa vám....presne ako píšu baby hore, ak vezmeš podporu, nie je to zadarmo, ak si ešte nepodnikala, je to o držku.... odvody, aj keď sa Ti nebude dariť, aj za priateľa, lebo bude zodpovedný zástupca a musíš ho zamestnať.... školenia BOZP.... účtovníctvo... stále sa meniace zákony....

erinne
25. aug 2017

Baby, nahodou niekto "podkuty" v oblasti zivnosti a fakturacii? Prosim ip, potrebujem radu.. dakujem❤

simca06022011
28. aug 2017

@erinne hocikto je tu odkuty, opystaj sa 🙂

erinne
28. aug 2017

@simca06022011 dakujem, pisem ti ip

erinne
4. sep 2017

@erinne vies mi teda prosim poradit? Vdaka

erinne
4. sep 2017

Vies mi teda prosim poradit? Dakujem

erinne
4. sep 2017

@simca06022011 dokelu s mobilom