Živnosť a starostlivosť o dieťa do 6 rokov

zitaje
6. sep 2022

Ahojte, vie mi niekto poradiť?
Dcéra mala v júli 3 roky, zamestnávateľa nemám, aktuálne som na starostlivosti o dieťa do 6 rokov, dcéru nezobrali do škôlky, som s ňou doma. Čiže nemám nijaký príjem, ale štát za mňa platí zdravotné poistenie a tiež dôchodkové poistenie.
Ako to je, ak by som si založila živnosť? Viem, že v prvom roku mám povinnosť platiť si iba zdravotné odvody, zaujíma ma ale, je to tak aj v prípade, ak by som naďalej ostala na starostlivosti o dieťa do 6 rokov? Alebo založením živnosti som jednoducho posudzovaná ako živnostník a prestávam byť osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov?
Vďaka za všetky reakcie 🙂

alenah31
7. sep 2022

@zitaje po zalozeni zivnosti sa treba aj na ZP prihlasit ako SZCO s povinnostou platit si odvod. Logicky nie je mozne byt zaroven registrovana aj ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov". To je mozne len pocas pozastavenia/ prerusenia ci zrusenia zivnosti.

kaktusik007
7. sep 2022

@zitaje za mojich cias - bolo povinne byt prihlasena v ZP, ALE -- s nou si sa mohla dohodnut na preddavkoch vo vyske NULA eur -- pretoze nastava subeh zdravotneho poistenia, jednak do 6 rokov veku a jednak ako zivnostnik..... No a v rocnom zuctovani sa to potom doplatilo podla realnych prijmov.... . Skus behnut do ZP, neviem o tom ze by tu bola zmena v legislative, ale mohla som ju iba nezachytit.... lebo uz sa ma to netyka.

zitaje
autor
7. sep 2022

@kaktusik007 ďakujem pekne, spýtam sa 🙂

adriana132
29. okt 2024

@zitaje ako to dopadlo? Dalo sa to v zdravotnej poisťovni poriešiť tak že preddavky boli nula? Oplatí sa mi tam chodiť? Riešim ten istý
problém... Ďakujem za odpoveď.

zitaje
autor
29. okt 2024

@adriana132 ahoj, to bolo pred rokom a pol, medzitým som aj zabudla, nakoniec som si živnosť zakladala až teraz pred mesiacom a platím si preddavky...

lenuska9999
23. nov 2024

@adriana132 prosim riešili ste to nakoniec ? Ako to dopadlo ?

adriana132
23. nov 2024

@lenuska9999 nebola som v poisťovni, čakala som že mi v aplikácii nabehne koľko mám platiť....a v aplikácii nič .iba že poistne máte zaplatené. Ja mám súbeh poistení starostlivosť o dieťa do 6 rokov plus invalidný dôchodok a SZČO. Ale keď budem mať cestu do mesta, zájdem sa opýtať, nech viem že.. či je to v poriadku

lenuska9999
23. nov 2024

@adriana132 možno to bude kvôli invalidnému

adriana132
Včera o 06:53

@lenuska9999 podľa mňa skôr kvôli starostlivosti o dieťa do 6 rokov.., pretože ak je súbeh poistení SZČO a invalidného (invalidný nemám plný ale čiastočný) tak sa platí polovičná suma do zdravotnej poisťovne ..čo je takmer 50 € mesačne.,.čo som aj čakala, že budem musieť platiť, ale zatiaľ nič neplatím, takže asi tá starostlivosť o dieťa to urobila

lenuska9999
Včera o 19:49

@adriana132 tak to som ani nevedela. A ak máte tu starostlivosť o dieťa do 6 rokov , môže to dieťa navštevovať škôlku len na 4 hodiny denne? Či to je len pri predĺženom rodičáku ? Všade čítam niečo iné…

adriana132
Dnes o 06:09

@lenuska9999 áno presne tak, dieťa môže navštevovať škôlku iba na 4 hod. denne.