Živnosť a práca na skrátený úväzok

kika7126
23. feb 2023

Dobrý deň,je tu niekto kto mi poradí v oblasti živnosti a práce na skrátený úväzok. Chcem sa zamestnať na skrátený úväzok a mam dotáciu z úradu na živnosť. Môj zamestnávateľ má chce dať na živnosť nie na skrátený. Je to asi pre neho výhodnejšie.viete mi prosím poradiť čo je lepšie?

melanta
23. feb 2023

Tak v prvom rade si musíš uvedomiť niekoľko faktov. Ako živnostník nemáš plat ale dohodnutú odmenu. Odvody si platíš sama. Nemáš platenú dovolenku, nemáš stravné, ak ti to firma sľúbi, kedykoľvek ti to môže prestať poskytovať, pretože nárok na to nemáš. PN a OČR máš platenú podľa toho, aké odvody si platíš sama. Prvý rok živnosti okrem zdravotky odvody povinné nie sú, čiže ak nebudeš platiť dobrovoľne, tak PN aj OČR máš neplatenú. Nemáš nárok na daňový mesačný bonus, pretože neodvádzaš daň každý mesiac, ale raz ročne. Nie si chránená zákonníkom práce. Nie si zamestnanec, ale obchodný partner z právneho pohľadu. Dostať úver je u väčšiny živnostníkov ťažké, pretože aby neplatili vysoké odvody každý mesiac, optimalizujú si daňové priznanie a oficiálne majú príjem nízky. Výhody z toho nevyplývajú absolútne žiadne. Nehovoriac o tom, že je nelegálne, aby spoločnosť zamestnanecké miesto zmenila na živnostníka. Firmy to robia preto, aby ušetrili, aby nemuseli platiť dovolenky, stravné, PNky a aby nemuseli dávať odstupné a aby mohli človeka vyhodiť rýchlo keď to budú potrebovať. Áno, je to pre neho výhodnejšie, pre teba to výhodu nemá ani jednu, ani jednu jedinú. Ak už pracovný pomer máš, nie si povinná ho zmeniť na živnosť, proste povedz nie a hotovo. Hľadaj si popri tom skrátenom úväzky inú prácu, nech nerobíš pre niekoho, kto chce odrbávať ľudí.

melanta
23. feb 2023

A čo sa týka dotácie na živnosť z úradu práce, máš na mysli dotáciu na začatie podnikania? Tú máš na nejaký konkrétny podnikateľský plán. To nemá s tvojim skráteným úväzkom nič spoločné predsa.

ivicka0502
23. feb 2023

dotáciu si si brala na nejakú činnosť ktorú si si aj vykalkulovala. tú budeš musieť zdokladovať. zamestnať sa môžeš kedykoľvek aj vykonávať inú činnosť v rámci živnosti. pre UP bude ale podstatné to na čo si si brala dotáciu. budeš predkladať správu o činnosti a tam to objasníš.

negymama
23. feb 2023

Predovsetkym sa informuj na urade prace ohladom podmienok poberania dotacie. Ja som takisto mala dotaciu na rozbeh zivnosti a zivnost musis mat nejku dobu, ja som mala 2 roky, pocas ktorych som nesmela ani zrusit zivnost ani sa zamestnat.
To bolo 3 roky dozadu, oni maju dost prisne podmienky, aby sa ti nahodou nestalo, ze budesm musiet dotaciu vraciat.

Rozdiel medzi zivnostou a zamestnanim ti baby vyssie opisali.
Ja konkretne som ostala na zivnosti, lebo mi to vyhovuje, a prac. pomer nechcem.

negymama
23. feb 2023

Uz len ta formulacia, moj zamestnavatel ma "chce dat" na zivnost. Tak bud si zamestnanec a mas zamestnavatela , mas prac. zmluvu, platenu dovolenku a ocr, stravne listky atd. ale zase prikazanu prac dobu, mensia flexibilita, atd.

alebo si zivnostnik, pre niekoho vykonas pracu a vyfakturujes mu to. Robis si danove priznanie, mozes si riadit svoj cas, volno, choroby deti ci tvoje . Kolko robis, tolko mas zaplatene. Platis si odvody, minimalne zdravotne, nad urcitu sumu rocne aj socialne odvody.

melanta
23. feb 2023

@negymama lenže toto žiaľ jednoduchým ľuďom nevysvetlíš. Že na živnosť má človek ísť preto, aby robil niečo pre seba a aby podnikal a nie aby robil zamestnaneckú prácu.

negymama
23. feb 2023

@melanta presne tak. Mna doslova sokuje kolko ludi mukluje pre zamestnavatela ale "na zivnost". Jednostranna vyhoda pre zamestnavatela a vsetky vyhody zivnosti v keli.
On neplati odvody, choroby, dovolenky, stravu, soc. fond atd. ziadne zamestnanecke vyhody a bonusy, ale ludia chodia ako zamesntanci, pracuju cely prac cas a este si musia zvlast platit svoje iodvody.

Ja som vyskusala aj byt pracovnik /viac x/ aj byt zivnostnik a pre moj druh prace jednoznacne vyhrava zivnost. O to viac pri velkej rodine a 4 detoch, to je na nezaplatenie. a platena som dobre, 😉 rozhodne hodinove lepsie ako ked som to iste robila v prac. pomere.

melanta
23. feb 2023

@negymama toto je fenomén posledných rokov na Slovensku. Je mi z toho zle, ako firmy odrbávajú ľudí a aká slabá gramotnosť tu panuje, že ľudia s tým súhlasia. Nebude na Slovensku lepšie, keď ľudia zo seba robia handry a nerozmýšľajú. A presne ako píšeš, živnosť má význam, keď máš lepší zisk ako zamestnanec.

negymama
23. feb 2023

@melanta priklad ti poviem, pracovala som v prac. pomere ako uctovnicka, 15-20 firiem, kazda z inej oblasti, cize kopu prace aj studovania legislativy, nezastavili sme sa 8hodin, domov som chodila vystavena. za "moje" firmy zamestnavatel fakturoval cca 4500 eur mesacne, ano mal na mna naklady, ale dostavala som len min. mzdu s koeficientom 1,2. cize nutne minimum. priemerne mzd. naklady na mna mal dajme tomu 1200eur, plus nejaky papier, amortizacia PC, servis softvare, no hodime ze dokopy 1500 naklady, zvysok bol jeho zisk.
teraz robim po odcitani odvodov za fakturovanu odmenu 1,5-2 nasobok vyplaty, ale prosim pekne 10-15 hodin tyzdenne! a podla vlastnej rezie, pridem kedy mozem, firmam je to jedno, cast robim aj doma, cast v ich kancelariach. Kopu casu na rodinu, zahradu, konicky.