Ahojte idem si po radu od Vás 😊 roky som bol zamestnaný riadne na zmluvu no posledné dva mesiace som prihlásený ma živnosť. Moja otázka znie. Ak pôjdem na PN budem dostavať nejaké peniaze ? Predtým jak som bol na zmluvu tak PN som mal cez 700€ a teraz neviem či niečo dostanem keďže som na živnosť iba dva mesiace.
Ďakujem
@16zolik16 a odvody si platíš? Prvý rok živnosti si síce od odvodov do SP "oslobodený" a logicky tým pádom nemáš aktívne poistenia a ani žiadne náhrady príjmu nemôžeš očakávať. Nikto ti ale nebráni v tom prihlásiť sa počas toho prvého roku na SP a platiť si odvody dobrovoľne aspoň z minima. Tiež nechápem, že si tieto veci nezistíš skôr ako si založíš živnosť.
@16zolik16 ak si platíš odvody,máš platenú PN. Ak nie, čerpajú z úspor počas PN
Všade ma nete je písané že živnostník môže ísť na PN ale musí si platili nemocenské poistenie ktoré si platím cca 90€
@16zolik16 veď to tam píšu, nemocenské poistenie. Nemocenské. To je súčasťou sociálneho poistenia. A tam je minimálny odvod cca 200 eur mesačne. Ty si platíš iba minimálny odvod do zdravotnej poisťovne, čiže zdravotné poistenie. Na platenú PN potrebuješ nemocenské poistenie, čiže si potrebuješ platiť balík sociálneho poistenia.
Fakt je na mieste otázka, v čom podnikáš, keď nevieš pochopiť rozdiel medzi zdravotným a nemocenským poistením.
Super, ďakujem všetkým už chápem 😀
@16zolik16 v SP sa prihlas na dobrovoľné poistenie...pred začiatkom PN a nárok na platenú PN mať budeš..bude vo výške cca 333e mesačne
Toto všetko platí za predpokladu že tvoje zamestnanie skončilo pred menej ako 15 mesiacmi...a bol si poistený v posledných 2 rokoch minimálne 270 dní.
Po skončení PN sa môžeš odhlásiť z dobrovoľného poistenia.
@maranco predpokladám, že prvá možnosť. Že ho nejaký zamestnávateľ oklamal, že na živnosť zarobí viac. Akurát mu nepovedal, že viac zarobí preto, lebo si nebude platiť odvody, čo znamená žiadna PN, žiadna OČR, žiadne peniaze na dôchovok alebo si bude platiť minimálne odvody, čo znamená minimálna PN, minimálny dôchodok. Určite mu ani nepovedali, že nemusia mu platiť dovolenku, čiže ak pôjde na dovolenku, tak nedostane zaplatené, že ho môžu kedykoľvek vyhodiť, pretože nie je chránený zákonníkom práce. Škoda slov.
@16zolik16 áno, som múdra. Preto viem, že robiť pre zamestnávateľa na živnosť je nevýhodné. Tie základné dôvody som uviedla. Živnosť si zakladajú ľudia preto, aby podnikali. Nie, aby robili prácu na živnosť. Znižovali stavy, ale na živnosť ťa zobrali? Pekný odrb. Darmo si nahnevaný na to, čo píšem. Pravdu mám.
ak sa jedná o krátku PNku / alebo dve krátke do roka tak sa viac oplatí si nemocenské prvý rok neplatiť, lebo Sociálna poisťovňa ti veľa za PN nezaplatí... treba si to spočítať, ak sa jedná o dlhodobú PN (napr. operácia a podobne) tak tam je to samozrejme iné
@ollynka veď neplatí ani to, čo by mal a nie ešte aj životné poistenie. Inak, ja by som si tiež životné neplatila, nič z toho v podstate nie je, iba vyberajú peniaze a na konci, alebo pri PN teda mizivé percento z toho, čo človek do toho vrazí. Ak by som chcela, tak radšej úrazové v komerčnej poisťovni a poistenie za škodu spôsobenú podnikaním,
Z minimalnych odvodov.dostanes akurat minimalnu PN.jedine ak by si nemal 90 dni na zivnost a ratali by ti ju z toho predchadzajuceho vymeriavacieho zakladu..
Poisti si PN v zivotnom poisteni ak ho mas lebo budes velmi neprijemne prekvapeny z krasnych ledva 280e
Platíš si odvody do sociálnej poisťovne? Ak nie, môžeš ísť na PN, ale neplatenú. To si nevedel predtým, než si išiel podnikať?