Živnosť a odvody

aadaa66
8. mar 2023

Ahojte pri prvom roku založenia živnosti sa neplatia sociálne odvody. Je pravda, že v prípade ukončenia živnosti treba tieto odvody dodatočne vyplatiť, a tak isto aj pri prechode zo živnosti na sro - tiež treba tieto odvody dodatočne vyplatiť? Ďakujem

liljana
8. mar 2023

Myslim, ze nie, nemusis ich doplacat. Ale mysli na to, ze je to obycajny odrb od statu. Odvody (socialne na dochodok) ti akoze odpustia a budu ti samozrejme chybat v odpracovanych rokoch. Rok nemas zaplateny dochodok. A o to viac potom zaplatis dani, pretoze zaplatene odvody sa odpocitavaju od zakladu dane a ty ho bez soc.odvodov budes mat vyssi a tym aj vyssie dane.

katarinaba
8. mar 2023

@aadaa66 ziadne odvody doplacat nemusis. Pokial ti nevzniklo povinne poistenie, tak nemas co doplacat.
A nie je to ziadny odrb od statu ako pise @liljana - ciastocne je pravda, ze to obdobie je v podstatne hluche, ale stale mas moznost sa poistit dobrovolne.

chadkroeger
8. mar 2023

@liljana nemusí mať vyšší základ dane ak si neuplatnuje pausal ale reálny výdavky 😉

martinp288
8. mar 2023

Pri ukončení živnosti, nemáš povinnosť doplatiť tieto odvody. V prvom roku sú dobrovoľné.
Povinné je iba platenie do zdravotnej poisťovne. Pre rok 2023 je suma minimálnych odvodov do zdravotnej poisťovne pre szčo 84,77€.

POZOR!
Tento prvý rok, ak neplatíš dôchodkové poistenie sa ti ani neráta do odpracovaných rokov. Je teda na zvážení, či si prvý rok platiť dobrovoľné odvody, alebo čakať na rozhodnutie zo sociálnej poisťovne a nemať zarátané toto obdobie.

aadaa66
autor
8. mar 2023

@martinp288 pretože mi bolo povedané, že keď ukončím živnosť tak budem musieť doplatiť ten rok čo som nemusela povinne platiť. A tak isto aj pri prechode zo živnosti na sro

simca06022011
8. mar 2023

Nie nemusis

martinp288
8. mar 2023

@aadaa66 Ako je to pri prechode na sro neviem. Ja som mal živnosť, kde som prvý rok neplatil odvody a po jej ukončení som nedoplácal nič, nevznikol mi ani dlh voči sociálnej poisťovni. Teraz som znova szčo a soc. poisťovňa mi iba nanovo poslala rozhodnutie o výške odvodov.

janettdamian
8. mar 2023

nie