Žiadosť o úpravu pracovnej náplne

3. jan 2024

Ahojte ako žiadať o úpravu pracovnej náplne? Ja viem že mi nemajú dať akú ale odmietam sa naťahovať s ťažkými vecami . Bola som PN ale už nastupujem do práce som 12tt .
A nepíšte mi že som mala ostať Pn keď že viem že mám aj nárok na plnú výšku mzdy ak ma pošlú domov .
Len neviem ako presne o to žiadať .
Ďakujem

sissy27
3. jan 2024

"odmietam sa naťahovať s ťažkými vecami" nie je najšťastnejší prístup. Zamestnala si sa niekde, kde je to asi štandard, tak hádam tam nebudeš stáť so založenými rukami a pozerať ako kolegovia robia za teba, lebo ty odmietaš...
Si tehotná, takže v prvom rade oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo oficiálne písomnou formou. Potom mrkni do zákonníka práce čo tam píšu o práci s bremenami (sú nejaká limity s ohľadom na pohlavie a vek, koľko kto môže zdvíhať) a o práci pre tehotné, no a od toho sa odrazíš a spolu s oznámením tehotenstva napíšeš aj žiadosť o preradenie na inú pracovnú pozíciu vhodnú pre tehotné. Možno budeš prekvapená, ale nájde sa nejaká administratíva alebo niečo, čo robiť môžeš a žiadne váľanie sa doma za plný plat nebude.

autor
3. jan 2024

@sissy27 pani zlatá mám hematóm. Čiže v žiadnom prípade nemôžem nič dvyhat . Ja nebudem robiť za nikoho .
Hádam viem prečo to píšem .
A vedia písomne že som tehotná 😆

autor
3. jan 2024

@sissy27 administratíva ? Mám výučný list 🤣 takže nie nemajú pre mňa nič 🤣 a personalne mi mimo papiera povedalo že nemajú náhrady pre mňa .

bosorkabb
3. jan 2024

Normálne písomne oznamis tehotenstvo, poziadas písomne o preradenie na inú vhodnú pozíciu a uvidíš čo odpišu.
Ak máš zdravotné problémy tak treba ísť na PN. Pre zamestnávateľa je podstatné že si tehotná iné zdravotné komplikácie treba riešiť s lekárom.

simca06022011
3. jan 2024

K tvojim ocakavaniam sa nebudem vyjadrovat, len chapam uplne kazdeho zamestanvatela co sa hrozi zamestnat zenu, potencionalne buducu matku. Nikto nekradne aby platil niekoho za to, ze sedi doma. Ale teda k otazke: Musis oznamit tehotenstvo pisomne (to pises ze maju), k tomu dat ziadost o upravu pracovnej naplne vzhladom na tvoj stav. Je dost mozne ze mate BOZP a pod. pracovnika, pripadne firma niekoho plati, poradia sa co je aco nie je vhodne, maju uz na to svoje moznosti. A upravia ti, napr. natahovanie sa (su na to presne predpisy do kolko kg). Ak mas ty zdravotny problem, je to na PNku a na tvoj zdravotny problem nad ramec tehotenstva = co napr. ten hematom je, zamestnavatel velmi nemusi prihliadat, pretoze ak nemozes kovli zdravotnemu stavu pracovat = ides na PN. Tehotenstvo nie je choroba, to je stav a prihliada sa na cinnosti vzhladom na ich namahavost, moznost urazu a pod. Ale teda to je moj nzaor na to, ak nie si sposobila pracovat lebo zdravie = PN. Ak nemozes dvihat bremena, lebo velka krabica, lebo nevhodne podmienky a v tehu to nie je mozne pre riziko urazu atd = prekazka v praci. Ale to je len moj nazor... Daj si ziadost, priloz co treba a nech sa potrapia. Co sa mimo papier vyjadria ta zaujimat nemusi, proste cakaj na pisomne vyjadrenie sa.

Inak je dost mozne, ze budes potrebovat aj vyjadrenie od lekara k tej ziadosti, lebo je teda uvedene v zakone aj toto:
"U tehotných žien, matiek do deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacich žien, vykonávajúcich ručnú manipuláciu s bremenami, treba rešpektovať odporúčanie príslušného lekára týkajúce sa úpravy režimu práce a odpočinku, prípadne časového obmedzenia a trvania ručnej práce s bremenami, ak si to vyžaduje zdravotný stav ženy, ochrana plodu a nerušený priebeh tehotenstva. Pre tehotné ženy, matky do deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy sa odporúčajú smerné hmotnostné hodnoty pre ženy (maximálna hmotnosť ručne zdvíhaných a prenášaných bremien, maximálny počet zdvihov za minútu) znížiť na menej ako polovicu."

Inak napr. toto sa ta tyka: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-272 komplet.

autor
3. jan 2024

@simca06022011 mám prácu ako mám . Nerobím u súkromníka .
A nebudem ani písať kde.
Ja som sa roky nadrapovala a robila za kolegov. A je tu čas kedy budú robiť oni za mňa a nie ja budem podrz taška

autor
3. jan 2024

@bosorkabb ja PN nepôjdem .
Lekár povedal pracovať môžte iba sa nesmiete naťahovať a dvyhat 🙂
Takže neprídem o vysoký príjem
Keď viem na čo nárok mám

bosorkabb
3. jan 2024

Keď vieš tak načo sa pýtaš? Normálne sme ti napísali oficiálny postup ale keď vieš lepšie tak rob tak ako vieš.

autor
3. jan 2024

@bosorkabb píšem iba o žiadosti
To vy si dokazujete ktorá napíše väčšiu hlúposť
Keď nemá ani páru o mojej profesii

trgypadl
3. jan 2024

Prides mi dost suverenna😉ale mas problem samostane napisat ziadost o upravu pracovnej naplne, Tvoju temu vidim uz niekolky krat. mam pocit, ze sa to pytas kazdy den. Trosku zapni rozum a prsty 🙏

autor
3. jan 2024

@trgypadl zatiaľ sa pýtam prvý krát

simca06022011
3. jan 2024

ved skus, a uvidis... dala som ti odkazy, paragrafy, vies si napisat ziadost, dolozit co a ako, ked tak lekar napise ze nesmies pracovat s bremenami (bezne to lekari pisu, napr. ked posielam aj na BOZP preventivky ludi, tak im tam podmienky pise lekar s cim mozu/nemozu pracovat, vyjadruju sa k prace s bremenami, vo vyske, s pocitacom... ). A nech sa vyjadria. A potom ti mozno poradi aj inspektorat prace, ak by si si nebola ista na co mas pravo alebo ako to dosiahnut. Vedia ti dat mozno ine pomocne prace, aby si nedvihala. Neviem o aku pracu ide atd, ale pochybujem ze doma ta nechaju len tak.

Popravde, aj keby mi mal zamestnanec cely den zametat kancelariu alebo prach utierat, bude to robit, ale doma ho s celym platom sediet len tak nenecham...

trgypadl
3. jan 2024

Nepytas sa prvy krat😉len sa mi nechce hladat tema, aj Tvoju profesiu viem.

44janica44
3. jan 2024

No ak tam pôjdeš s prístupom ako tu tak zbohom. Nebudem robiť ale výplatu chcem, mam nárok... napr upratovanie ti môže dať vždy tam nič nedvíhas a zvládneš to aj s výučným listom
Ja mat hematom sa pýtam na PN.

autor
3. jan 2024

@simca06022011 ty nemusíš . A ja nie som upratovačka, takže my musíš dať prácu vhodnu pre mňa .
Síce školu nemám ale nebudem ani podradne práce robiť

simca06022011
3. jan 2024

Tto urpatovanie som dala ako priklad, neviem co ti mozu dat. Doma ta nikto zodpovedny a rozumny nenecha.
Ale ano, moze ti dat upratovanie, s vyucnym listom, si vhodny adept aj na upratovanie. Ak nemozes robit tvoju akualnu pracu, to myslim, nik nespochybni, ponuknu ti nieco, budes suhlasit/nebudes je to na tebe.
U nas taketo pripady prekladali v byvalej praci na druhu starnu mesta do pravadzok s nevyhovujucim pracovnym casom a mohli si piskat. Bud zobrali, alebo isli na PN. Nik nebude hladat to co bude tebe vyhovovat. Daju ti to co podla posudenia kompetentnych budes moct robit. je to naozaj len o tom, ako sa k otmu postavia, napisala som ti co mas robit, dala zdroje.. tak to urob a nechaj sa prekvapit. Mozno ta nechaju doma.

letfenixa
3. jan 2024

@autorka pytas sa uz x-ty krat, robis kucharku.

sense
3. jan 2024

To budeš ty co pracuješ ako kuchárka a kolegovia kuchári ta nechajú po schodoch ťahať pomyje. Nech ti napíše lekár potvrdenie ze nesmieš dvíhať ťažké veci. A do prace napíšeš oficiálny list kde oznámi oficiálne tehotenstvo s tým ze priloží papier od lekára ze ta musia oslobodiť od dvihania ťažkých veci a pošleš doporučené zamestnavatelovi
A ten ta mize nechať kľudne sedieť 8 hodín v práci, alebo nechať robiť upratovačku.

sense
3. jan 2024

@simca06022011 ona tu už mala par krát tému, robí kuchárku, variť môže a s tým nemá problém, problém má len s kolegami chlapmi ktorí sú burani a nechajú vláčiť ženské ťažké nádoby po schodoch

autor
3. jan 2024

@sense ? Cooo 🤣

autor
3. jan 2024

@sense tebe je zle ? Ja nie som kuchárka 🤣

marhulka13
3. jan 2024

Nech robíš kdekoľvek, vzhľadom k tvojmu vzdelaniu ta môže nechať robiť upratovacie práce a nie, nie je to podradna práca.

autor
3. jan 2024

@letfenixa no dobre vy ste dobre sprosté 🤣

sense
3. jan 2024

Mne zle nie je presný spôsob vyjadrovania, odpisovania situácie, rovnaký TT tehotenstva, končiaca PN, ešte aj hématom sedí.
Nix to nemení na tom ako máš postupovať, a ani na tom ze zamestnávateľ ta nemusí nechať sedieť doma za plný plat, ale môže ta nechať sedieť celú pracovnú dobu v práci a nájsť ti činnosť ktorú môžeš ako tehotná vykonávať, čiže kľudne aj tu upratovačku. Máš len výučný list a upratovať nie je poradňa praca

bosorkabb
3. jan 2024

Ak si teda kuchárka tak budeš variť, to tehotná môže. Predpokladám že v kuchyni máte pomocnú silu ktorá umýva riady a podobne.
A ešte zopakujem stačí postupovať ako sme ti radili. A teda sú tu kvalifikované rady od ľudí ktorý teda majú veľa krát vzdelávanie v odbore. Pravdaže riadiť sa radami nemusíš.

sense
3. jan 2024

Máš pravdu autorka, my sme sprosté, len ty si lietadlo. A ak to nie si ty kľudne si tu diskusiu vyhľadaj a máš tam rady. A prídeš na to ze aj ta druha je presne ako ty

bosorkabb
3. jan 2024

Si extrémne drzá. Môžeš o radu požiadať aj právnika. Vo svojom okolí ich isto budeš mať dosť.

marhulka13
3. jan 2024

@sense ešte aj slovo dvíhať píšu obe s ypsilonom. A my sme tu za sprosté. Toto bude ďalší mentálny atlét

simca06022011
3. jan 2024

je jedno kde robis a co robit, zamestnavatel ta moze prelozit aj na takuto pracu, ja poznam zeny v administarative, ked nemali co robit lebo mrtvy tyzden aj okna umyvali... takze ty s vyuzcnym listom v klude mozes aj prach utierat.
@sense tak ono je to v podstate jedno, fakt je ten, ze musi si dat ziadost a cakat. Ak ma zdravotny problem, co hematom nie, ma byt pn a nie premyslat ako hrabat peniaze za to ze je doma... alebo byt rada ak jej daju nejaku nenarocnu pracu, a bude brat mzdu ako doteraz.

didush27
3. jan 2024

Chcem vidieť zamestnávateľa, čo bude platiť svojho zamestnanca za to, že sedí doma.
Ako bolo písané vyššie, poslať oficiálnu žiadosť s potvrdením od lekára a čakať na odpoveď.