Žiadosť o úpravu pracovného času

17. okt 2024

chcem si požadať o úpravu pracovného času v zmysle ustanovenia § 90 ods. 11 a § 164 ods. 2 zákonníka práce z 37,5 hodinového pracovného času na 30 hodinový... ide o skrátený pracovný čas na 80 percent. Naše oddelenie má skúsenosť len s možnosťou skrátiť čas tak že bude každý deň kratší teda by som robila 6 hodín každý deň (a tak sa skúšajú tváriť že inak sa to nedá), ja však mám záujem mať kratší pracovný týždeň o jeden deň. Máte s týmto niekto skúsenost. Viem že to je možné len konkrétna skúsenosť ma zaujíma. Nejde tu o to že by to bolo nevhodné pre moje pracovne miesto .. Je to úplne v poriadku práve že praktickejšie pre moju pracovnú pozíciu. Len pracovníčky nevedia ako to ponastavovať v systéme a poriešiť papierovo lebo to ešte nikdy nerobili.

lilianka28
17. okt 2024

Samozrejme že sa to dá. A áno, je to o niečo náročnejšie nastaviť v systéme. Ale to nie je dôvod na to, že by tým zamietli tvoju žiadosť. Keď to nevedia nastaviť, tak hádam majú nejakú podporu programu, kde ich nasmerujú ako to urobiť.
Žiadosť o zníženie úväzku sa môže zamietnuť napr. z dôvodu, že to nevyhovuje prevádzkovým podmienkam. Takže zníženie úväzku nie je nárokovateľne a NEMUSIA ti ho automaticky schváliť.

pieksamaki
17. okt 2024

Spisuje sa. Aši k tomu dodatok k zmluve.

caramellka
17. okt 2024

Jasné, že sa to dá, ja som po materskej nastúpila nazad do práce, kde som predtým pracovala 5 dní po 7,5 hod. a teraz mám 4 dni po 7,5 hod., stredy mám voľné. Robím takto už niekoľko rokov. Kolega zas napr. pracuje len 1 deň v týždni - v utorok. Sme malá firma do 20 zamestnancov a nebol s tým problém. Keď si kolegyňa, ktorá robí mzdy nevie s niečím dať rady, automaticky volá na podporu mzdového programu a vždy jej tam poradia, ako to správne nastaviť/nahrať.

h2
17. okt 2024

Ahoj, ja som tak robila, u nás to bolo na ústnej dohode, dôležité bolo, aby mi sedel počet hodín. Nedalo by sa u vás tak, že to, čo odpracuješ nad tých 6 hodín v deň, keď budeš v práci, budeš mať nadčas a ten jeden deň budeš mať náhradné voľno za tie nadčasy?

marllik
17. okt 2024

pracovala som tak - 80%ný úväzok - ut - pi - dovolenka a všetko sa mi prepocitalo na 80%

autor
17. okt 2024

@h2 no áno tak mi to navrhujú, do žiadosti chceli až im tam nepíšem že konkrétne s tým jedným voľným dňom ale len že 30 hodín týždenne... takto mi to už schválili s tým že som tam nenapísala že 6 h denne ani nijaké konkrétne časi len tento údaj.. len teda chcú mi to natsaviť takto v systéme s tým že to bude na dohode následne už len u nás na našom odbore. V podstate s tým nemám problém ak to bude fungovať... mám len obavy aby to nakoniec nedopadlo tak že keď to nebudem mať oficiálne dohodnuté tak že ma následne v neskoršej budú žiadať fungovať podľa oficiálneho nastavenia.. a teda tak že po-pi 30 hodín a teda 6 hodín za den...

autor
17. okt 2024

@h2 hlavne pre to že máme pružný pracovný čas 7,5 hodiny a náhradné voľo nám dávajú v pohode za nadčasy (dokonca aj v čase ktorý je daný ako pvný.. ak je to pár hodín raz za čas) s tým ale že pri bežnom pracovnom čase sa netoleruje taká možnosť že si nadrobíš celý deň a potom si deň doma.