Za mesiac dúfam uz budem doma. Totizto koncim mi zmluva na dobu urcitu a som tehotná v 14tt. To ako sa sefka zatvarila keď som jej oznamila tehotenstvo radsej ani komentovat nejdem. Ja vieeem ratali so mnou ako s dlhodobou posilou, ale podla jej reakcie si zjavne mysli ze som si to cele takto pekne naplanovala 🤦 tehotenstvo bolo neplanovane ale tesime sa ze k synovi pribudne surodenec.
Najviac ma stve ze som jej v dobrej voli navrhla, ze mozem este 2 mesiace potiahnut kvoli zauceniu noveho cloveka. No a teraz neviem ako sa z toho vykrutit. Sice na moj navrh zatial nepovedala nič, je podozrivo ticho, videla som na nete uz aj novu ponuku na moje miesto. No ale ak k tomu pride, budem sa musiet nejako z toho vykrutit lebo tu uz nechcem byt ani den navyse. Ano zhnusila sa mi robota, jej pristup ku mne a to ako zrazu vsetko nahana, vala mi kopec roboty aby sa co najviac porobilo. Za dalsie ja po 8 hodinach sedenia za PC som stuhnuta boli ma cela panva a krize. Ako by ste to vyriesili na mojom mieste? Uz nemam naladu na nejaky uprimny rozhovor s ňou, kedze som sa snazila byt fer a ona dobre ze ma neobvinila z toho ze som si to cele naplanovala. Mam cakat s cim pride ci jej to povedat cim skor.
ale ved si si to naplanovala 🙂 neber to zle, mas na to samozrejme narok mas pravo si zalozit rodinu a zariadit zivot ako sa ti paci....tvoja sefka ma ine hodnoty ale to je jej problem, aj to ze si musi hladat novu posilu...ty jednas v prave nikoho si neoklamala tak? ja by som jej povedala asertivne.....
ved tebe konci doba urcita, takze asi koncis, som zvedava, co budes robit do porodu...tehotenstvo sa oznamuje, az ked uz mas dobu neurcitu
Rátala s tebou ako s dlhodobou posilou a nedala ti zmluvu na dobu neurčitú:? Ak už nebudeš chcieť, tak to teraz nerieš, uvidíš, ako sa to vyvinie. .
ja si pamatak mala si tu inu temu a take nerealisticke predstavy ze ta nech este niekolko mesiacov atd
spravanie sefky je pochopitelne vychadzam aj z tej inej temy s predlzenim zmluvy nerataj to ze chce aby si poukoncovala svoju pracu je normalne
ak nechces aj keby ti ponuklanpredlzenie (co ti teda za tych okolnosti neponukne) tak nemusis podpisat
@heleninamama Napriklad tak, ze otehotnie aj napriek antikoncepcii. Ano, su yo vynimky, ale stavaju sa.
@loginexistuje ano pytala som sa tu ci je možné aby mi predlzila zmluvy napr. o tie 2 mesiace potrebne na zaucenie novej posily. Uz vtedy som planovala, ze sefke s tym takto pomozem, kedze to bolo takto necakane pred koncom zmluvy. Ale moj postoj sa zmenil, lebo jej reakcia ma sklamala. Vidim, ze jedine co ju trápi je jej biznis a na cloveka serie. Tak potom si hovorim, ci mi to stoji za to predlzovat si tu trapenie ked je ona takato.
@liz_lemon mam aj inu robotu z domu, takze mam co robit toho sa nebojim. Vedela som ze mi uz chcu dat zmluvu na neurcito, tak oznamit to az potom by bol z mojej strany podraz, aspon ja to tak vnímam.
Uvedom si ze je to tvoja sefka nie kamoska aby sa s tebou tesila z tehotenstva. Nech je to akokolvek pekne, tak pre nu je to komplikacia kvoli praci. Vypadne jej clovek, musi zabezpecit dalsieho, zaskolit, niekedy aj ten odide v skusobnej dobe sam...Ano ona riesi pracu, nie sukromie zamestnanca. Co ma zamestnavatel z teba ked si 3 roky na MD? Nic. Iba cislo v statistike. A co sa tyka toho slubu, tak sa jej opytaj ci to plati. Ak nie tak neries, ak hej, tak to urob. Slubila si to, bolo by to fer. Viem, ze s tebou siju hormony, ale je to tak ze v praci sa ma riesit praca. Mozno by bol iny pristup ked by si tam pracovala niekolko rokov, ale nemozes od niekoho chciet aby okolo teba lietal ako motylik ked si tam kratko.
Ja som si tiez myslela ze so sefkou sme kamosky az kym som nepotrebovala ja sa ucit na statnice a obcasne volno. Tahavala som od rana do vecera skoro kazdy den,bola som vdacna ze sa mi v praci venuje,uci,vysvetluje a myslela som si ze mi praje,velky omyl. Islo len o bizis a pritom som zarobila min.mzdu. Zapichni to tam a mysli na seba,ona na teba zvysoka kasle.
@ibrunova mala dobu urcitu, osvedcila sa a pravdepodobne by jej predlzili zmluvu. Tym, ze povedala, ze je tehotna si vsetko skomplikovala.
@maminkasisa nemam pocit ze som si nieco skomplikovala. Skoncim tento mesiac a pojdem na PN. Som v ochrannej lehote, takze mam narok aj na MD.
ale ziadny podraz by to nebol, robi sa to bezne, si este kratko tehotna, stat sa moze hocico, a hlavne vidis, ako si dopadla, zachovala si sa cestne a obratilo sa to proti tebe, prave v takejto praci si sa mala zachovat presne opacne
@potvorka88 Ano? Preco potom, ked planovala si pracovnicku nechat, nedala jej zmluvu na dobu neurcitu. Autorka sa zachovala slusne, oznamila jej to este predtym, ako jej dali novu zmluvu (mozno by ani ta nebola na dobu neurcitu, to nvm) a ponukla sa inicitaivne novu pracovnicku zaucit (vobec to nie je jej povinnost, ved zmluva jej konci). @autorka Paci sa mi, ako si sa zachovala. Avsak ak nemas chut pokracovat, nepokracuj. Ide o pracovnopravny vztah, nemusis mat vycitky kvoli zamestnavatelovi, ktory si svoju pracovnicku nevazi ani na tolko, aby jej dal zmluvu na dobu neurcitu.
@maminkasisa skomplikovala? Zmluva skončí, ona nárok na MD zrejme má, k tomu je v ochrannej dobe.
@liz_lemon ja to proste beriem ako podraz a necitila by som sa dobre voci zamestnavatelovi. Ked mi skonci zmluva budem v 18tt uz teraz je to na mne vidiet a neviem si predstaviť zatlkat to takto dlho a k tomu este vsetky lekarske prehliadky. Ja viem ze sa moze stat hocico... kedykoľvek. Ale radsej to zoberiem takto z kratsej cesty ako znasat vycitky od sefky. Ved ked som jej povedala ze som tehotna, sama podotkla, ze si ako zivnostnicka nemoze dovolit mat 2 baby na materskej. Mozno si pamatas, pisala som v minulej diskusii, ze som striedala babu čo jej odisla na matersku. Ta uz bola na neurcito.
@dadis dakujem, pochopila si ma. Slušne jej vysvetlim ze sa uz necitim pokracovat.
@potvorka88 ale to je život aj zamestnávateľ musí rátať s tým, že niekto ochorie, otehotnie, alebo v skúšobnej dobe odide veď autorka sa neupisala diablovi😉autorka normálne povedz, že chces skončiť tak ako zamestnávateľ môže kedykoľvek prepustiť zamestnanca aj ty máš nejaké prava
Mňa by zaujímalo, ak by Ti skončila zmluva na dobu určitú na akú by si tam bola tie 2m vo by si začala na dohodu?je to jedno nechceš tam byť...ešte môžeš ísť na PN, keď sa situácia vygraduje
@luccija ved prave to som sa tu pytala pred casom ci mi moze dat znova hlavny pracovny pomer trebars len na tie 2 mesiace,v tomto sa nevyznam, tak som chcela pozistovat, ze ak jej to aj navrhnem, tak ci mi vobec vie dat nejaku normalnu zmluvu na ten cas. Na dohodu by som nezobrala, lebo to musim ist na urad prace sa prihlasit a tym padom by mi uz nevznikla sanca dat sa na PN. Na PN mozem ist do 7dni od ukoncenia prac.pomeru.
@luccija a v podstate aj sefka mi vtedy na to povedala jedine to, ze musela by pozistovat ci a ako je to mozne len na tie 2 mesiace. Ved ja som jej nic neslubila, len navrhla.
Zauc novu pokým si tam.To je jej problém, že ešte nemá nového zamestnanca.Mohla vedieť, že napríklad sama odídeš aj, keby si nebola tehotná veď zmluvu máš na dobu urcitu
@luccija ved som myslela ze keď som jej to oznamila v polke aprila, ze este niekoho vyberie a mesiac by sme mali cas na zaucenie. Ale ponuku dala az teraz, s nastupom 1.6. tak neviem mozno nakoniec so mnou uz ani nepocita a ja stresujem zbytocne
Tebe končí zmluva a hotovo, ak by sa správala zle idem na PN nerob ústupky riešim podobne v práci a nonsens
asi tak nejak by som sa k tomu postavila, sice ako chapem aj zamestnavatela, ze to pre neho nie je bohvie co, no ak ti uz nebyva dobre a mas s pracou spojene nejake zdravotne tazkosti, tak potom uz len pn, na to ti siahnut nemoze
neries neries nic. dajsa na pn ak sa da. si predsa tehotna, kadeco boli, gate tlacia, nevolnosti atd. myslim, ze je namieste mysliet len na seba
@luccija @dadis zamestnavatel s tym rata, no zamestnanec nemoze ratat s tym, ze zamestnavatel bude nadseny, ze pride o silu. A tym, ze jej chceli predlzit zmluvu tak asi o schopnu. Viem, ze nie vsetci su taki empaticki, ale napr.ja som si uvedomovala, ze skomplikujem sefke situaciu a koniec koncov aj kolegyniam lebo im pribudla moja praca, kedze nezobrali miesto mna ineho zamestnanca. Lenze ja som vo firme takmer 19 rokov tak tam panuju trochu ine vztahy.
A mozno dlho hladali kym boli s nou spokojni a bum. A na md je im taky zamestnanec na ...
uplne sbytocne riesis veci co ti ani neprinalezi riesit to si poriesi sefka je jasne ze tehotenstvo by si neutajila v takom tyzdni
dorob si svoju pracu poslednym dnom doby urcitej tvoj pracovny pomer konci
skor by som sa obavala ci ma v dnesnej dobe len tak bezdovodne da gynekolog PN a teda ze budem doma zavreta cez leto
sefka sa s tym vysporiada
a nemuslim si ze sa ona voci tebe nejako zle zachovala len ti proste nepredlzila zmluvu co je uplne pochopitelne a to ze neskace nadsenim ved nie je tvoj muz ani mama ani kamaratka
Bohužiaľ, nečakaj nejaké extra pochopenie a ústretovosť od zamestnávateľa. Čestnosť, slušnost a tie ostatne veci ktoré su pre nás normálne zamestnávateľ nerieši. Si pre neho iba čislo a to ze si otehotnela im narušilo plán, narobilo problémy. Mňa zamestnávateľ vyhodil zo dňa na deň po 10 rokoch, čo som mu pomohla vybudovať firmu, zabezpečila a zaucila ľudí, makala od rána do večera, cez víkendy. Vzdy som bola po ruke, vždy ochotná nechala som na sebe aj orat. A bez mihnutia oka mi dal do ruky výpoveď. Takže takýto je dnes svet, bohužiaľ
Ja len toľko, že zamestnávateľa celkom chápem. Čo nikdy nepochopím je, ako môže dospelá žena a matka otehotnieť neplánovane.